Oglas na bilbordu: Amerika nudi nagradu do deset miliona dolara za informacije o sajber napadima u Crnoj Gori

11

Američki Stejt department obezbedio je nagradu do deset miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u rasvetljavanju sajber napada počinjenih protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država, a kako navode, posebno za napade u Crnoj Gori avgusta prošle godine.

Bilbordi, koji oglašavaju nagradu za informacije koje mogu dovesti do identifikovanja ili lokacije bilo koje osobe koja je učestvovala u zlonamernim sajber aktivnostima, Ambasada SAD postavila je na više lokacija u Podgorici, pišu Vijesti.me.

Tekst oglasa je na crnogorskom i ruskom jeziku, a navodi se da je isplata moguća i u kriptovaluti.

Kako su rekli u Ambasadi za Radio Slobodna Evropa, cilj oglasa je da prikupi informacije od tehnološki sposobnih pojedinaca koji trenutno žive u Crnoj Gori i koji bi mogli znati više o napadima.

Oglas na bilbordu: Amerika nudi nagradu do deset miliona dolara za informacije o sajber napadima u Crnoj Gori 2
Blažo Hajduković/Vijesti.me

„Ponuda nagrada je neograničena u smislu traženih informacija, a nagrade se isplaćuju srazmerno kvalitetu pruženih informacija.“

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore su počeli avgusta prošle godine, nakon čega je mesecima bio onemogućen pristup njihovim sajtovima i imejlovima, ali i na druge institucije kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina.

Na bilbordima se navodi da zlonamerne sajber aktivnost ukazuje na potrebu zaštite digitalnog ekosistema.

„Informacije o ransomware napadima na državne informacione sisteme, mešanje u izbore ili zlonamerne sajber aktivnosti protiv ključne američke infrastrukture, mogu se prijaviti dolaskom u američku ambasadu u Podgorici.“

Program Stejt departmenta „Nagrade za postizanje pravde“ je globalne prirode u cilju generisanja korisnih informacija koje štite Amerikance.

Celokupni program nudi nagrade za informacije o terorizmu, stranom mešanju u američke izbore i stranim zlonamernim sajber aktivnostima protiv SAD.

U prevazilaženju posledica sajber napada na državne institucije Crne Gore prošle godine, pomagali su stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Oglas na bilbordu: Amerika nudi nagradu do deset miliona dolara za informacije o sajber napadima u Crnoj Gori