Digitalna diplomatija premijera Srbije

859

Digitalna diplomatija premijera Srbije

Ovogodišnjni Dan državnosti Republike Srbije obeležilo je otvaranje zvaničnog Tviter naloga predsednika Vlade Republike Srbije. Aleksandar Vučić, sadašnji premijer Republike Srbije koji još od avgusta 2011 godine ima privatan nalog na Tviter mreži @avucic, od 15. februara 2015. godine obraća se javnosti i potem službenog Tvitera @SerbianPM .

Ovo je važan korak u primeni digitalne diplomatije u Srbiji, koju svetski političari i diplomate sve intenzivnije koriste.

Nije nemoguće da je ‘’ izlazak ‘’ na Tviter premijera Srbije rezultat savetodavnih aktivnosti Tonija Blera i njegovih saradnika, koji ovih dana ‘’ resetuju ‘’ oblike i nivoe komunikacije između srpske vlade i javnosti. AkoBleru i saradnicima treba zameriti što, prema novinskim izveštajima, zagovaraju restriktivnost u samostalnim nastupima ministara i visokih zvaničnika Srbije, trebamo im biti zahvalni što otvaraju vrata primeni Digitalne diplomatije u Srbiji.

pravi nalog

A kako se dugo čekalo na zvanični Tviter nalog premijera Srbije, onda je nekome bilo logično da se za samo nekoliko sati pojavi i lažni nalog @PMSerbia

lazni nalog

Autori lažnog naloga, najverovatnije su želeli da naprave zbrku ali je ona trenutna jer je kompanija Twitter rigorozna u zaštiti identiteta visokih političara i važnih svetskih ličnosti.

Ovaj problem se ne bi javio da su lica koja su otvarala nalog, pre njegove aktivacije tražili i dobili verifikaciju zvaničnog tviter naloga predsednika Republike Srbije, kakvu recimo već ima predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolića na tviteru @predsednikrs .

S druge strane privatan nalog A. Vucica ima verifikaciju Tvitera.

privatni

Isti problem može se javiti i sa nalogom Vlade Republike Srbije @serbianGov koji takođe nema Tviterov sertifikat zvaničnog naloga Vlade Republike Srbije.

Ova situacija se može ( će se ) rešiti u najskorije vreme ali ona jasno ukazuje da u uvođenju digitalne diplomatije u Srbiji treba profesionalno pristupiti.

 

Redakcija  portala Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju