Makedonska tradicija se nastavlja: Twitter kalendar sa golim telima pomaže u promovisanju zaštite od HIV/AIDS-a

444

Warning: Undefined array key "chkIconSize" in /www/webvol29/96/dr3o8os9p35egxy/bidd.org.rs/public_html/wp-content/plugins/customize-external-links-and-add-icon/customize-external-links.php on line 301

Twitter Calendar for 2016. Photographs by Zvonko Plavevski and Dimitar Petrovski, published under CC BY-NC-ND 4.0 license.

Twitter Kalendar za 2017. Fotografije: Zvonko Plavevski i Dimitar Petrovski; Objavljuje se pod licencom CC BY-NC-ND 4.0.

Novi humanitarni kalendar sa golim telima , s umetničkim fotografijama makedonskih korisnika Twittera, je predstavljen u Skoplju 1.decembra 2016. godine, kao deo programa podizanja svesti o zaštiti od HIV/AIDS-a.

Kalendar je rezultat entuzijazma neplaćenih volontera — osam žena i dva muškarca — koji su pozirali za dva fotografa, Zvonka Plavevskija (@Giotto_mkd ) i Dimitara Petrovskija (@Dmee82 ).

Plavevski je objavio javni poziv putem poznatog naziva rasprave #ТвитерКалендар pre nekoliko meseci, a zatim organizovao fotografisanje i štampanje uz pomoć prijatelja koji su mu pružili svoje usluge i pokrili nastale troškove.

Ovaj festival , koji promoviše sniženje rizika od polno prenosivih bolesti, se održao na Svetski dan borbe protiv AIDS-a :

Kul tipovi, danas je 1. decembar, Svetski dana borbe protiv AIDS-a. Testirajte se, zaštitite se, ne diskriminišite. I naravno, ponovo tweetujte za podršku!

Ovaj događaj je bio dobro posećen, a uključio je i ugledne članove međunarodne zajednice (s boravištem u Skoplju) — kao što je ambasador Holandije — koji su aktivni korisnici društvenih mreža:

Wouter Plomp (@wouterplomp): Dobra inicijativa #twitterkalendar2017 u Makedoniji na #SvetskiDanAIDSa – 1. decembar 2016

Prvi Twitter Kalendar je objavljen 2013. na inicijativu @IlinaBookbooks , i on je promovisao svest o raku dojke. Na kalendaru za 2014. godinu , bile su fotografije @ref , koje su promovisale seksualno obrazovanje. Došlo je do pauze 2015. godine, ali je ove godine Plavevski obnovio tradiciju, i nastalo je izdanje za 2016. godinu.

Uprkos naporima vlade na prikaže Makedoniju kao konzervativno, patrijarhalno društvo i njenim stidljivim prigovorima o kalendarima iz prošlosti, izgleda da je glavna reakcija na društvenim medijima prilično pozitivna i ohrabrujuća.

Za fotografa Plavevskija, rad na kalendaru predstavlja pre svega stimulativni izazov — profesionalno i umetnički. Njegov kolega Petrovski, koji je učestvovao u izradi prvog izdanja, takođe je izrazio svoje oduševljenje :

Voleo bih da napravim fotografije za svaki mesec posebno na #TwitterKalendaru ?

Bojčen, model za fotografiju jula 2013., prisustvovala je predstavljanju kalendara i posle toga napisala na Tweeteru da će razmisliti o tome da pozira iduće godine za #TwitterKalendar:

#TwiterKalendar i zaštiti sebe od HIV-a.

Kao i svi prethodni Twitter Kalendari, fotografije u 2016. izdanju su objavljene pod licencom Creative Commons Attribution NonCommercial NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0).

Previous articleDFAT Digital Media Strategy
Next articleThe Recipe That Created the ‘Social Media Revolution Election’ and 5 Tips for What To Do Next