NSA je špijunirala i posetioce WikiLeaks-a

659


Prema najnovijim objavljenim dokumentima koji su u posedu Edwarda Snowdena, može se videti da je NSA špijunirala i posetioce WikiLeaks-a, poznatog portala koji objavljuje “procurele dokumente”, kao i njegovog osnivača, obaveštajca Juliana Assangea.

Prema tim dokumentima, na meti NSA se nisu našli samo Assange i WikiLeaks, već i svi korisnici, odnosno posetioci portala, bez obzira bili pod prismotrom ili se radilo o “običnim građanima”.

Osim NSA i američke vlade, uhođenjem su se bavili i špijuni agencija britanske vlade, koji su se spojili na optičke kablove i skupljali logove svih korisnika koji su posećivali određene delove WikiLeaks stranice.

Dokumenti takođe ukazuju na to da je američka vlada pritiskala britansku da poduzme kazneni progon protiv Assangea zbog objavljivanja procurelih informacija vezanih uz zbivanja u Afganistanu. Čak su išli do te mere da za WikiLeaks koriste termin “maliciozni strani protagonist”, koji se koristi za opis terorističkih organizacija.

Assange je odmah komentarisao informacije iz Snowdenovih dokumenata, izjavivši da su akcije NSA nezakonite i bezobzirne, te je zatražio hitnu istragu čitavog slučaja.

Foto: WikiLeaks