“Kubanski tviter” – program USAID-a ili tajna operacija?

646

SAD tajno napravile “kubanski Twitter” da bi potkopale vladu?

Tajni projekat ZunZuneo

Prema planu, mreža je najpre trebalo da privuče kubansku javnost, pogotovu mlade, da bi se potom oni usmerili ka disidentskim strujama

zunzuneo kubanski tviter foto ap

VAŠINGTON – Američka vlada je napravila “kubanski Tviter”, komunikacionu mrežu sa ciljem da potkopa komunističku vladu na Kubi, saznaje američka agencija Asošiejted pres.

Ovaj projekat, pod nazivom “ZunZuneo” (žargonski izraz za cvrkut kolibrija), koji je trajao više od dve godine i koji je privukao najmanje 40.000 sledbenika, imao je za svrhu da spreči kubanske vlasti da uspostave snažnu kontrolu nad internetom sa primitivnom društvenom medijskom platformom.

Prema planu, mreža je najpre trebalo da privuče kubansku javnost, pogotovu mlade, da bi se potom oni usmerili ka disidentskim strujama, navodi AP. Korisnici “kubanskog Tvitera”, međutim, nisu znali da je tu mrežu napravila jedna američka agencija koja je povezana sa Stejt departmentom, kao ni da su američke kompanije sakupljale njihove lične podatke, u nadi da bi te informacije mogle da se jednog dana iskoriste u političke svrhe.

Nejasno je da li je ta šema legalna prema američkom zakonu, koji iziskuje da predsednik izda pisanu dozvolu za tajnu akciju, kao i odobrenje Kongresa.

Zvaničnici u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) nisu želeli da kažu ko je odobrio ovaj program niti da li je Bela kuća za to znala, a i kubanska vlada je odbila da komentariše o tome, zaključuje AP.

“ZunZuneo”, koji je pokrenut 2009. godine, iznenada je ugašen u septembru 2012, a korisnici nikada nisu saznali šta se zapravo dogodilo. Dokumenta u koja je AP imao uvid pokazuju da je tim koji je vodio program utvrdio da su kubanski zvaničnici pokušali da udju u trag tekstualnim porukama i provalili u sistem “ZunZuneo”.

Asošiejted pres ocenjuje da detalji koje je otkrio izgleda da “pomućuju” dugogodišnje tvrdnje USAID da ne sprovodi tajne akcije, a mogli bi i da potkopaju misiju pružanja pomoći siromašnima u svetu koju USAID ima, pošto takve misije iziskuju poverenje i saradnju stranih vlada.

Prema intervjuima i dokumentima do kojih je AP došao, USAID i kompanije koje su učestvovale u projektu “kubanskog Tvitera” učinile su mnogo toga kako bi prikrile veze Vašingtona sa kubanskim projektom.

One su osnovale frontalne kompanije u Španiji i na Kajmanskim ostrvima kako bi sakrile tragove novčanih transakcija i angažovale su direktore kojima nisu saopštile da će raditi za projekat koji finansiraju američki poreski obveznici. “Apsolutno se ne sme pominjati da je umešana vlada Sjedinjenih Američkih Država. To je apsolutno ključno za dugoročni uspeh servisa i uspeh misije”, rekao je jedan od tvoraca projekta 2010. godine, navodi AP, pozivajući se na dokumenta.

“ZunZuneo” je javno pokrenut nakon što je 2009. na Kubi uhapšen američki stručnjak za međunarodni razvoj Alan Gros, pošto je više puta putovao u tu zemlju radi tajne misije USAID u cilju širenja pristupa Internetu uz korišćenje osetljive tehnologije koju samo vlade koriste.

U jednom ranijem saopštenju, USAID navodi da je ponosna na svoj rad, “u skladu sa zakonom SAD”, na Kubi “gde pruža humanitarnu pomoć, promoviše ljudska prava i osnovne slobode i pomaže slobodnijem protoku informacija ka kubanskom narodu” za koji kaže da “živi pod autoritarnim režimom” već 50 godina.

Organizatori programa su želeli da se ova društvena mreža polako uvećava kako kubanska vlada ne bi otkrila o čemu se radi, a nadali su se da će dostići dovoljan broj sledbenika da bi disidenti mogli da organizuju masovna okupljanja koja bi mogla da izazovu političke demonstracije ili da “pregovaraju o ravnoteži moći izmedju države i društva”.

Kubanska vlada ima snažnu kontrolu nad informacijama, a državni lideri Internet smatraju “divljim konjem” koga treba obuzdati, navodi AP. Američki senator Patrik Leihi, predsednik senatskog Potkomiteta za upotrebu novčanih sredstava za Stejt department i strane operacije, rekao je da su otkrića o programu “ZunZuneo” zabrinjavajuća.

“Postoji opasnost po mlade Kubance koji nemaju pojma da je reč o aktivnosti koju finansira američka vlada”, kazao je on, prenosi AP. Prema njegovim rečima, postoji tajna strana programa koja nije otkrivena Potkomitetu, koji je odgovoran za nadzor.

Oko 1,6 miliona dolara koliko je potrošeno na “ZunZuneo” javno je izdvojeno za neki projekat u Pakistanu, kako pokazuju javni vladini podaci, ali dokumenta na pokazuju i gde su ta sredstva zapravo potrošena.

Asošiejted pres je došao do više od 1.000 strana dokumenata o razvoju ovog projekta, a nezavisno je proverio detalje u dokumentima kroz baze podataka dostupne javnosti, vladine izvore i intervjue sa ljudima umešanim u “ZunZuneo”.

Ovaj program, kako se čini, predstavlja svojevrstan primer hladnoratovskih metoda i višedecenijske borbe između SAD i Kube, a sproveden je u trenutku kada su se istorijski loši odnosi između dve zemlje poboljšali, barem neznatno, a Kuba napravila nesigurne korake ka ekonomiji koja se više bazira na tržištu, zaključuje AP.

http://www.kurir-info.rs/americka-zamka-stvorili-kubanski-tviter-da-potkopaju-komunisticku-vladu-clanak-1306513