“Veštačka inteligencija u Diplomatiji: Digitalni Portparol Ukrajine”

19

Ovog četvrtka, Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine predstavilo je inovativnog veštački stvorenog portparola po imenu Victoria Ši, označavajući značajan skok u primeni tehnologije veštačke inteligencije u zvaničnoj komunikaciji. Ovaj razvoj pokazuje brze napretke u tehnologiji veštačke inteligencije, dok Ukrajina uvodi ovog novog digitalnog portparola kako bi unapredila svoju strategiju komunikacije na međunarodnoj sceni.

Veštački stvoren portparol, modeliran po stvarnoj osobi, predstavljen je kao inovativno rešenje u državnim poslovima. Osoba koja je poslužila kao prototip za Victoria Ši, Rosalie Nombre, izrazila je svoje oduševljenje rekavši: “Radujem se što sam postala prototip prvog digitalnog državnog predstavnika.” Ovaj izuzetan razvoj ističe potencijal veštačke inteligencije u stvaranju digitalnih portparola i izdavanju zvaničnih saopštenja u ime vlada.

Upotreba veštačke inteligencije na ovaj način naglašava rastući trend u digitalnoj eri, gde veštački stvoreni portparoli mogu predstavljati institucije na jedinstven i efikasan način. Ova tehnologija je deo šire strategije Ukrajine za iskorišćavanje napredne tehnologije u njenom sukobu sa Rusijom. Upotreba veštačke inteligencije u ovim oblastima pokazuje rastući uticaj veštačke inteligencije i u diplomatskim i odbrambenim strategijama.

Trajni sukob između Ukrajine i Rusije pretvorio je Ukrajinu u poligon za testiranje tehnologije veštačke inteligencije. Zemlja koristi veštačku inteligenciju za obaveštajne svrhe, nadzor i izviđanje, među ostalim aplikacijama. Uvođenje Victoria Ši, veštački stvorenog portparola, ističe inovativnu upotrebu tehnologije u diplomatiji Ukrajine. Ovaj digitalni portparol predstavlja napredan pristup komunikaciji, koristeći veštačku inteligenciju kako bi prenela zvanična saopštenja i interagirala sa javnošću i međunarodnom zajednicom.

Veštački stvoreni zvaničnici pružaju brze odgovore na izbijajuće situacije, obezbeđujući jasnu komunikaciju. Međutim, usklađivanje tehnologije sa etičkim standardima i ljudskim elementom diplomatije ostaje izazovno. Korišćenje veštačkog portparola poput Victoria Ši ističe inovativni pristup spoljnoj politici Ukrajine i uticaj veštačke inteligencije u savremenoj diplomatiji. Želite li da ostanete u toku sa svim istraživanjima i vestima TDR-a, pretplatite se na našu dnevnu Baked In bilten.

Ko je Igl, prvi AI Srbin?