VIDEO: Zanimljiva priča o nastanku interneta

938

internet

Pogledajte zanimljivu priču o nastanku interneta.

 

Kako je internet izgledao te davne 1969. godine, koja se vodi kao datum “rođenja” mreže svih mreža niko ne može sa sigurnošću da potvrdi, jer tadašnji izgled mreže nije dokumentovan na adekvatan način. Ipak, ovaj video odmotat će vam priču o nsatanku interneta, onako kako se vjeruje da je njegov nastanak tekao.

Neki će reći da je internet “rođen” već 1961., ali o tome nema pouzdanih informacija.Takođe, možda i ne znate da je internet svoje prve korake napravio u Americi? Na svega četiri računara, povezana kablovskom vezom, američka vojska stvorila je ARPANET (akronim od Advanced Research Project Agency Network), prapretka današnjeg interneta. Bila je to veza, dakle samo četiri računara, korištena u istraživačke svrhe u jednoj univerzitetskoj laboratoriji, pod kontrolom Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Od 1969. godine, pa do promjene internet protokola Arpanet se razvijao polako i nije imao previše “kontakta” sa spoljnim svijetom. Tokom 1983. godine dogodio se možda i najznačajniji korak u razvoju interneta.

U nastavku je video o nastanku interneta i njegovom razvoju do 1990. godine.

 

 

(24sata.info)