Zaharova: Kao nekada nacisti, Evropska unija hoće da uvede “folkslist”

11

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, izrazilа je ozbiljnu zabrinutost povodom predloga Evropskog parlamenta o uvođenju “demokratskih pasoša” za odabrane državljane Rusije, uporedivši ovu inicijativu sa nekim tamnim trenucima iz prošlosti.

Ona je istakla da tokom nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata, oni koji su želeli da sarađuju sa Nemcima mogli su potpisati poseban dokument poznat kao ‘Folkslist’, što je predstavljalo vrstu pasoša Trećeg rajha, koji im je davao poseban status. Zaharova je istakla paralelu između ovog istorijskog događaja i sadašnjeg predloga Evropskog parlamenta za izdavanje “demokratskih pasoša” za ruske državljane sa opozicionim stavom.

Prema Zaharovoj, nacrt izveštaja o odnosima između Rusije i EU sadrži apel institucijama EU da uvedu takve “demokratske pasoše” za ruske opoziciono nastrojene državljane, kao i olakšavanje viznog režima za njih. Ona kritikuje činjenicu da ovaj nacrt nije objavljen na ruskom jeziku, uporedivši to sa nacističkom praksom tokom Drugog svetskog rata kada su inostrane poslove obavljali isključivo na nemačkom jeziku.

Prema nacrtu izveštaja, posebni vizni mehanizmi bi omogućili “demokratskoj opoziciji” Rusije i njenim “aktivistima” da nastave svoj rad u državama EU dok se nalaze u egzilu.

Zaharova je zaključila da će svi oni koji su pobegli iz Rusije dobiti ove “demokratske pasoše” i dodala da postoji veliki plan da postanu oslonac EU nakon eventualne “pobede Ukrajine i poraza Rusije”. Ovi pasoši bi, prema nacrtu, omogućili transformaciju Rusije u demokratiju.

Nakon ovih izjava, Zaharova je skrenula pažnju na istorijski kontekst, istaknuvši da je u sovjetskom zakonodavstvu potpisivanje “Folkslista” smatrano izdajom otadžbine i podrazumevalo strogo suđenje u skladu sa zakonima. Zaharova je nagovestila da bi ruski zakonodavci mogli razmotriti adekvatne reakcije ukoliko Evropski parlament usvoji slične odluke.

Njen izraženi ton ukazuje na duboku zabrinutost ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom ovog predloga, te na potrebu za ozbiljnim razmatranjem i reakcijom u odnosu na ovu situaciju.