„И ја могу да будем копиле“ – ЦхатГПТ-ов прави допринос дипломатији

18

Године 1952. у Малају је стигао генерал сер Џерард Темплер. Приликом посете селу за које се сумња да подржава комунисте, одржао је оштар говор. Почео је „Сви сте ви гадови“, што је његов преводилац претворио у „Његова екселенција каже да нико од ваших родитеља није био ожењен“. Наставио је „И ја могу да будем копиле“. Ово је уредно преведено као ‘Његова Екселенција каже да су и његови родитељи били неожењени.’

Проблем са којим се Сер Џерард суочио био је тај што се његов говор ослањао на слојеве значења. Уз приступ прошлим говорима сер Џерарда и других британских лидера, можда би његова публика могла да разуме.

ЦхатГПТ и модели учења језика (ЛЛМ) стигли су са сличном помпом као и Сир Герард, и суочавају се са сличним проблемима губитка у преводу. У дипломатији, много се говори о способности ЛЛМ-а да састављају говоре, припремају документе о ставовима и на други начин аутоматизују глупо свакодневно пословање земаља које разговарају. ЛЛМ се, међутим, суочавају са два изазова – неспособношћу да разумеју дипломатију и инхерентном пристрасношћу.

Док дипломатија постаје све више јавна, а дипломате уживо твитују слике са самита и постављају документе о политици, најважнији део дипломатије остаје дискретан. Разговори на маргинама крунисања, сусрети у ходницима у УН и размене на самитима и даље дају резултате. Јавно држање може захтевати да, на пример, руске дипломате негирају присуство њених трупа на Криму, али у преговарачкој просторији су далеко ближи. На крају крајева, трупе се могу повући само ако се све стране слажу да су оне заиста тамо. Попут санте леда, велики део дипломатије је невидљив.

Поље са значајним скривеним делом је велики изазов за ЛЛМ који су, у суштини, софистицирани модели предвиђања који могу да формулишу одговоре на основу тога колико је ‘вероватно’ да ће се дата комбинација речи појавити. ЛЛМ као што је ЦхатГПТ спроводе ову анализу након обуке о огромном корпусу докумената на енглеском језику који су доступни на мрежи. Пустите ЦхатГПТ да се бави пројектом Гутенберг и он ће се вратити у стању да произведе разуман симулакрум Шекспира. Ту се, међутим, појављују проблеми.

Прво, дипломатија је тајна уметност. Знамо да се изјаве МИП-а дубоко разликују од њихових интерних анализа – након што је Викиликс, на пример, Стејт департмент покренуо „офанзиву шарма“ како би изгладио перје које су мучиле искрене – чак и бруталне – оцене америчких дипломата. ЛЛМ из 2010. би описао дубоко поштовање Америке према владарима Саудијске Арабије, на пример, пре него грубе процене које се налазе у Викиликсу. Деликатни језик дипломатије би такође захтевао од ЛЛМ-а да схвати да када је Израел „веома забринут“ због активности у Појасу Газе, то је уобичајено, али када је „дубоко забринут“, ваздушни напади су на путу. ЛЛМ обучен за јавне податке никада неће моћи да пружи значајан увид у речи дипломата.

Друго, ЛЛМ су укључивали пристрасности. Корпус података који се користи за обуку ЦхатГПТ-а се састоји од онлајн података. Интернет је, међутим, пристрасан према развијеним економијама – Википедија на енглеском језику је далеко највећа, док шведски (10 милиона говорника) има двоструко више чланака од мандаринског (1,35 милијарди говорника). То значи да ЦхатГПТ обучава податке који превише представљају САД и УК. Без обзира на задивљујућу либералну склоност ове две нације, ЦхатГПТ ће видети много више комбинација речи које хвале ове земље и представљају њихове ставове оних који им се супротстављају. За транснационалне језике, ово такође значи пристрасност према језичким центрима гравитације. Португалски дипломата ће открити да јавни магистрациони универзитети представљају ставове Бразила далеко боље од ставова њихове нације, а камоли тиморског дипломате.

Да бисмо превазишли ова ограничења, предлажемо да МФА конструишу приватне ЛЛМ. Јавна обука ЛЛМ-а могла би бити допуњена приступом деценијама дипломатских депеша и тајним анализама како би се пружио увид у преговарачке тактике, хијерархије доношења одлука и одговор на кризу. На пример, у трговинским преговорима, приватни ЛЛМ би могао да прати однос између јавних изјава и кретања у преговарачкој соби, откривајући које врсте јавног језика наговештавају области за напредак или опасне црвене линије. Тајни подаци о, рецимо, иранском нуклеарном програму могли би да се упореде са анализама иранских државних медија како би се утврдило када влада блефира, а када су близу пробоја.

Да је Никита Хрушчов консултовао доктора наука пре свог пута у УН, очекивао би напад Филипина на Совјетски Савез, аутоматски би саставио духовит одговор и оставио ципеле код куће.

Гилес Страцхан је бивши државни службеник и аналитичар.

‘I can be a bastard too’ – ChatGPT’s Real Contribution to Diplomacy