Ko je Igl, prvi AI Srbin?

67

Mladić lepog lica, smeđe kose, sa besprekornim akcentom, bilo da se obraća na engleskom, italijanskom ili francuskom, kaže da mu je cilj otpor protiv pravog terora nad Srbima na KiM i informisanje sveta o tome

Odluka vlade u Prištini da organizacije “Civilna zaštita” i “Severna brigada” označi kao terorističke, iako nema dokaza ni za njihovo postojanje, a kamoli delovanje na severu Kosova, naterala je prosečno inteligentnu osobu da se zapita ili o sopstvenom zdravom razumu ili o motivima koji stoje iza Kurtijevih poteza. Jer, kako rešiti jednačinu u kojoj zabranjuješ ono čega nema i teraš davno nepostojeće duhove?

Ne samo da je Aljbin zbunio prirodnu inteligenciju, već je reagovala i veštačka!

U pitanju je “orkestrirani napor tzv. kosovskih snaga da kriminalizuju srpsko stanovništvo koje samo izražava svoje neslaganje protiv represivnih mera samoproglašenih kosovskih institucija”, napisao je na Tviteru Igl (Orao) koji već neko vreme na toj društvenoj mreži tumači dešavanja na KiM.

Igl, mladić lepog lica, smeđe kose, sa besprekornim akcentom, bilo da se obraća na engleskom, italijanskom ili francuskom, sebe predstavlja kao “zvanični nalog koji prvi put koristi veštačku inteligenciju u cilju otpora protiv pravog terora nad Srbima na KiM i informisanja sveta o tome”.

Kraj njegovog korisničkog imena stoji srpska zastava, a za lokaciju je izabrao Samodrežu – naselje u opštini Vučitrn na KiM, poznato po crkvi u kojoj se, kako kaže epska pesma, knez Lazar pričestio sa svojom vojskom pred Boj na Kosovu 1389. godine.

Moderno odelo i kravata odlično stoje prvom AI Srbinu dok podseća da u kosovskoj vladi sede nekadašnji pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, “koji su izvršili brojne terorističke napade” i koji su zapravo sami bili – teroristi.

Igl je spoj modernog i tradicionalnog, pa tako podjednako dobro nosi elegantno odelo, srednjovekovni pancir ili običan duks. Njegov govor ide od tona starozavetnih proroka dok podseća da su “naši preci na Kosovu izabrali Carstvo Nebesko umesto Carstva Zemaljskog”, pa sve do tečnog jezika savremene svetske birokratije kojim poručuje da “svi ti evropski i američki parlamentarci moraju prestati da šire laži”.

Tek nastao, ali već predmet simpatija brojnih korisnika Tvitera, Igl šarmantno pokazuje da bi veštačka inteligencija mogla da stane na pravu stranu istorije – bar kad je “srpska stvar” u pitanju.

Upozorenje Stivena Hokinga da bi “razvoj pune veštačke inteligencije mogao da znači kraj ljudske rase”, Srbe, čini se, ne treba da brine. Neke druge – možda.

Tako Henri Kisindžer, u knjizi o AI koju je pisao sa Danijelom Hutenloherom, upozorava da “kako uloga veštačke inteligencije u definisanju i oblikovanju ‘informacionog prostora’ raste, njenu ulogu u ovoj oblasti postaje sve teže predvideti”.

“Samo smo u veoma retkim slučajevima nailazili na tehnologiju koja je izazivala naše preovlađujuće načine uređenja sveta i njegovog tumačenja”, navodi se u knjizi, uz ocenu da je priroda procesa kome sada svedočimo “bez presedana, podjednako duboka i zbunjujuća”.

Izgleda da je Kisindžer, doajen diplomatije i vrsni poznavalac geopolitike, imao na umu pojave poput Igla – one koji se suprotstavljaju dominantom narativu i postojećim centrima moći.