Saradnja Turske i Kosova u oblasti digitalne diplomatije

618
A. A. 19/12/2013 21:21:00
Foto: Anadolija

PRIŠTINA – Šestočlana delegacija Ministarstva inostranih poslova Turske je na poziv Ministarstva inostranih poslova Kosova boravila u trodnevnoj posjeti Kosovu, saopšteno je iz MIP-a Kosova, prenosi Anadolu Agency. U delegaciji su bili šefovi departmana interneta, …

… informacija i digitalnih medija i informativne tehnologije uopšte. Posjeta je organizovana u okviru sporazuma koji su postigli zamjenik ministra inostranih poslova Turske, Naci Koru i zamjenik ministra inostranih poslova Kosova, Petrit Selimi, tokom ranijih bilateralnih susreta u Ankari.

Zamjenik kosovskog ministra inostranih poslova, Petrit Selimi informisao je goste iz Turske o projektima i uspjesima u promociji Kosova na međunarodnoj sceni putem digitalne diplomatije, o Strategiji u digitalnoj diplomatiji koja je pripremljena i implementira se kako bi pomogla međunarodnom priznanju Kosova. Selimi je pozdravio goste iz Turske na odličnom poslu njihovog Ministarstva i Turske države u implementaciji ambicioznog projekta e-vladavine i zahvalio im se na spremnosti da sarađuju sa Kosovom u ovoj oblasti.

Zamjenik generalnog direktora informativne tehnologije MIP-a Turske s titulom ministra, Haldun Koç zahvalio se Selimiju na pozivu i pohvalio ga za napredak Kosova posebno u oblasti digitalne diplomatije. Koç je kazao da će se odlični bilateralni odnosi između Turske i Kosova produbiti i u oblasti informativne tehnologije i da će MIP Turske sa zadovoljstvom razmijeniti svoje iskustvo u toj oblasti sa kosovskom stranom.

Ministar Koç je rekao da je Kosovo prva zemlja na Balkanu sa kojom će Turska direktno i aktivno sarađivati u sferi e-vladavine i digitalne diplomatije.

Na radionici koju je organizovao MIP Kosova bili su prisutni i zvaničnici odgovarajućig oblasti iz MIP-a i Ministarstva javne administracije i identifikovane su oblasti saradnje.

Nastavak saradnje predviđa razmenu eksperata određenih ministarstava, uključujući i razvoj internet stranica, web dizajn, kao i medijske zvaničike i digitalnu diplomatiju. Saradnja između ministarstava inostranih poslova Kosova i Turske biće zaključena potpisivanje sporazuma o saradnji početkom 2014. godine.

(Vijesti.ba/AA)

http://www.vijesti.ba/vijesti/regija/185808-Saradnja-Turske-Kosova-oblasti-digitalne-diplomatije.html