TVITER AMBASADOR Srpski diplomata u Indiji predmet šala u MSP

512

Ambasador Srbije u Indiji Vladimir Marić uveo je novu diplomatsku praksu i postao predmet šala u Ministarstvu spoljnih poslova.

Vladimir Marić (levo)

Foto: M.S.P. / Promo Vladimir Marić (levo)

Marić je, naime, pod oznakom “hitno” ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića počeo da obaveštava o aktivnostima indijskih zvaničnika na Tviteru.

Naš ambasador je krajem novembra u Ministarstvo spoljnih poslova poslao otvoreni telegram sa oznakom “hitno” i naslovom “poruke predsednika i premijera Indije povodom smrti Fidela Kastra”.

Foto: Twitter / screenshot

– Ovo diplomatsko tvitovanje je poptuno novi momenat kada je reč o onome čime ambasadori treba da se bave u zemlji domaćinu. Da je posao diplomata na službi u inostranstvu da prate Tviter naloge zvaničnika, onda bi to mogli da rade i iz Beograda, a ne da žive u inostranstvu i primaju devizne plate od po nekoliko hiljada evra – navodi izvor “Blica” iz Ministarstva spoljnih poslova.

Da apsurd bude veći, Marić se nije osvrnuo na tvitove koji imaju veze sa Srbijom i dešavanjima u našoj zemlji, već sa događajima u trećoj zemlji, u ovom slučaju – Kubi.

Foto: Twitter / screenshot

Ambasador je u MSP prosledio tvitove predsednika Indije Pranaba Mukerdžija i premijera Narendre Modija u kojima oni izražavaju saučešće Vladi i narodu Kube zbog smrti Fidela Kastra.

Kako anonimno za “Blic” kaže nekoliko aktuelnih ali i bivših ambasadora, tvitovanje do sada nije bilo deo diplomatske pošte.

Mesecima čekao na agreman

Vladimir Marić u Indiji je od septembra 2014. godine, nakon što je mesecima čekao na agreman indijskih vlasti, po čijem ukusu nije bio. Pre nego što je došao na sadašnju poziciju, bio je šef kabineta bivšeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića.