Kosovo i Albanija potpisali sporazum o digitalnoj saradnji

898

Projekat ““Digital Diplomacy – Digital Albania and Digital Kosovo””, koji ima za cilj da promoviše nezavisnost Kosova, imidž i vrednosti „dveju zemalja“,  potpisali su predstavnici ministarstava spoljnih poslova tzv. Kosova i Albanije u Prištini 14. decembra, saznaje Beogradska inicijativa za digitalnu javnu diplomatiju. Britanski savet i ambasade Norveške u Prištini i Tirani finansirale su projekat sa 300 hiljada evra.

digitalna diplomatija kosova i albanije

Petrit_Selimi “Projekat pokrećemo u cilju podržavanja napora Prištine i Tirane u međunarodnom priznavanju Kosova, kao i u promociji njihovog imidža u međunarodnoj zajednici, kroz digitalnu diplomatiju”, izjavio je Petrit Selimi, jedan od potpisnika i političar koji je proteklih godina utemeljio digitalnu diplomatiju Prištine i učinio je značajnom i priznatom u svetu.

Projekat o digitalnoj saradnji predviđa da se više od 1.000 mladih Albanaca širom sveta uključi u širenje ’’albanske istine’’ preko društvenih mreža, s posebnim osvrtom na potrebu prijema Kosova u UNESCO.

Na ovaj projekat Srbija treba adekvatno i konačno da odgovori svojom, trenutno nepostojećom digitalnom i javnom diplomatijom. Ignorisanjem digitalne i javne diplomatije, bez obzira na formalne razloge, političari koji vode Srbiju samo će otežati promociju vrednosti i principa Srbije među narodima i institucijama drugih zemalja.nokosovo colage
Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju podseća da su za povoljnu odluku o neprihvatanju članstva Kosova u Unesku zaslužni, pored ostalih i srpski volonteri, neplaćene digitalne diplomate Srbije, koji su izvršili pritisak na međunarodnu javnost i institucije akcijom na društvenim mrežama #NoKosovoUnesco .
Digitadigital diplomacy serbiaPodstrek ovoj, prvoj akciji digitalne diplomatije Srbije, pomalo neočekivano ali veoma profesionalno, došao je iz Kabineta Predsednika Republike Srbije koji je 16. oktobra podržao energiju Tviteraša ali i ponudio korisne video materijale na engleskom jeziku radi distribucije na društvenim mrežama. Svi učesnici kampanje #NoKosovoUnesco, postali su digitalne diplomate Srbije a među njima @SavaJanjic @fajgelj , @culicsimo @1NikolaMirkovic @AZobenica @nikolinamp7 @micanovic_s @SRBDiplomacy @MeettheSerbs @predsednikrs @malagurski @dijasporars @milan_maximo @nszoranans @TanjaGarcevic @nevavu @Internetnovine @BAMERC

Srpskoj javnosti malo je poznato, da Iguman manastira Dečani Sava Janić  svakodnevno piše tekstove na engleskom jeziku, na društvenim mrežama,  o događajima na Kosovu i Metohiji, koji se yatim prosleđuju širom sveta. A studentska kancelarija za kampanju „Ne članstvu Kosova* u UNESKO“ koja je počela sa radom 29. oktobra 2015. godine u Kosovskoj Mitrovici, pokrenula je nove akcije poput peticije GOOGLE-u da se na njegovim mapama nazivi mesta na Kosovu objavljuju na srpskom a ne na albanskom jeziku.
Još manje je poznato da se na Wikipediji nalaze neistiniti tekstovi o Kosovu i Metohiji, a da mnoge mobilne aplikacije koje se koriste širom sveta i u Srbiji, prikazuju Beograd kao mesto u ’’ Vojvodina, Srbija ’’.

Cover-bidd
Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju nastaviće sa apelima i akcijama prema postojećim digitalnim diplomatama Srbije i zvaničnim institucijama Vlade Republike Srbije u cilju podizanja svesti i značaja primene alata digitalne diplomatije, za Srbiju i njenu spoljnu politiku.
Jan-BraathuJer, kako je rekao ambasador Kraljevine Norveške u Tirani i Prištini, Nj. E. Jan Braathu, ’’Projekat za digitalnu diplomatiju Albanije i Kosova pomoći će u promeni i poboljšanju percepcija međunarodne zajednice prema dvema divnim zemljama. Pravi ambasador zemalja širom sveta je inovativna omladina koji putem pozitivnih članaka na Wikipediji i raznim Internet stranicama daje svoj konkretan doprinos u promovisanju njihovih zemalja u svim oblastima, turizmu, kulturi, životnoj sredini. Upravo ovi mladi mogu postići značajan uspeh u rušenju barijera, koje političari i ambasadori ne mogu da prevaziđu’’.

Autor
M.Sci. Zvonko Šošević