Ivana Ristivojević: Francuska redizajnira sajt Ministarstva spoljnih poslova

561

Koliko je Francuska uvek za korak ispred svih, govori podatak da je još u novembru 2013. godine navela digitalnu diplomatiju kao jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova Francuske. Od tada do danas, Francuska je radila na njenom implementiranju kao i na organizovanju različitih događanja. Poslednja u nizu odluka koja se tiče digitalne diplomatije jeste, redizajn sajta Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

France Diplomatie, sajt Ministarstva spoljnih poslova Francuske, je treći naposećeniji sajt državne uprave u Francuskoj. Iako trenutni izgled sajta datira iz 2013. godine, i kao takav izgleda modernije u odnosu na sajtove državne uprave drugih zemalja. Glavna zamisao jeste da redizajnom sajta Quai d’Orsay, kako popularno nazivaju MSP Francuske, pojednostavi izgled i omogući lakše razumevanje građanima i više prostora za slike.

Jednostavniji izgled ili simplifikacija će se odnositi na početnu stranu sajta. Članci će od sada biti poređani tako da će građani moći jednostavnije da pristupe informacijama koje su im potrebne i koje najčešće potražuju na ovom francuskom sajtu. France Diplomatie u svom novom obliku imaće hijerarhizovane podatke, strukturu sadržaja i navigaciju koja će svim posetiocima sajta omogućiti lakše čitanje i bolje razumevanje. Posebna pažnja biće posvećena dizajnu. Grafički i multimedijalni sadržaj poput infografika, slika i video zapisa biće sa novom verzijom sajta u centru pažnje na svim tipovima ekrana, piše France Diplomatie.

Photo: caminteresse.fr

Ivana Ristivojević

za Beogradsku inicijativu za javnu i digitalnu diplomatiju