Public diplomacy Jedan od problema s kojima se naša diplomatija susreće jeste i nedostatak...

Jedan od problema s kojima se naša diplomatija susreće jeste i nedostatak strategije za promociju Srbije u inostranstvu, kroz ambasade.

SRBIJA POVLAČI 27 AMBASADORA DO NOVE GODINE Velike promene u diplomatiji, “Blic” saznaje NEKA OD NOVIH IMENA

Do Nove godine će biti povučeni svi ambasadori Srbije kojima je istekao četvorogodišnji mandat. Nova imenovanja, kako “Blic” saznaje, uslediće nakon martovskih izbora.

– Svi ambasadori u svetu kojima je istekao mandat biće vraćeni sa službe u Srbiju, a u narednom periodu plan je da se naša diplomatsko-konzulatna predstavništva osveže i podmlade. Oni koji ispunjavaju starosne uslove za penziju neće više moći da budu ambasadori. Ideja da se otvori prostor za mlade ljude i da se angažuje potpuno nova generacija diplomata – kaže izvor “Blica” iz Vlade Srbije.

Jedan od problema s kojima se naša diplomatija susreće jeste i nedostatak strategije za promociju Srbije u inostranstvu, kroz ambasade.

– Plan je da se tome posveti pažnja u narednim godinama – kaže naš sagovornik.

Grčka je otvorila “public diplomacy” kancelariju za promociju zemlje preko kulture i religije, kroz svoje ambasade. Centralni ofis je u njihovom ministarstvu spoljnih poslova i odatle se koordiniraju sve poruke prema ambasadama.

Srbija ima 69 ambasada, u 27 država diplomatama je istekao četvorogodišnji mandat, dok se rok službe završio i ambasadorima pri UN i NATO u Njujorku. Mandat je okončan ambasadorima u Izraelu, Indiji, Japanu, Kanadi, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Angoli, Argentini, Albaniji, Australiji, Belorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Meksiku, Mjanmaru, Rumuniji, Ukrajini, Češkoj, Makedoniji, Maroku i Tunisu. U pojedinim od ovih ambasada diplomate su već dva mandata, kao što je slučaj sa Tiranom.

Poslednjih meseci Ivica Dačić je u Beogradu u više navrata razgovarao sa našim ambasadorima i informisao ih o stanju na Kosovu i potezima Prištine. Dačić im je preneo o čemu je razgovarao sa zvaničnicima drugih zemalja. On je ambasadorima ponovio koji su spoljnopolitički prioriteti i naložio im “pojačano angažovanje” u skladu sa nacionalnim interesima Srbije.

Tomašević u Bukureštu, Bradić u Bernu, milenković u Hagu

Kako saznaje “Blic”, novi ambasador u Bukureštu biće Stefan Tomašević, a kako smo već pisali, doskorašnja pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković nova je ambasadorka Srbije u Hagu. Novi ambasador u Bernu biće Goran Bradić.

Please follow and like us:
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)