Kako je Angela Merkel dobila svoj emotikon?

451
Foto: Skrinsot / Jutjub

Sve popularne društvene mreže – Facebook, Twitter, Instagram kao i aplikacije za razmenu poruka – Messenger, Viber i Whats App imaju svoje kolekcije emotikona koji su vrlo popularni kod većine korisnika.

Nemačka kancelarka Angela Merkel već više od jedne decenije važi za najuticajniju ličnost Evropske politike, kao i za jednu od vodećih svetskih lidera. Pod njenim vođstvom, Nemačka je postala dominatna članica EU, a u privrednom domenu Nemačka je najjača od ujedinjenja.

Ono što je jedna od specifičnosti kancelarke Merkel, i po čemu je postala poznata širom sveta je jedinstveni položaj ruku tokom govora ili intervjua. Nemci čak imaju i poseban termin za ovakvo držanje ruku – “Merkel-raute“. Mnogi novinari i analitičari su ovakav gest nazvali ‘trougao moći’. Ono u čemu se svi manje-više slažu je da je ovaj gest rukama jedan od najpoznatijih u svetu.

Sama Angela Merkel kaže da „..joj niko nije savetovao da tako drži ruke pričikom govora – jednostavno, činilo mi se najprirodnijim položajem, a poseduje i određenu simetriju.“

Njena partija CDU je još 2013 odlučila da ovaj gest iskoristi kako bi privukla glasače i simpatizere. Tako je u septembru iste godine CDU postavila džinovski bilbord u Berlinu, na kome je bilo 2.150 fotografija pristalica stranke koji su držali ruke u prepoznatljivom položaju.

Iste godine, omladina CDU je počela da na internetu koristi emoji „<>“ što je nosilo jasnu simboliku i podršku Merkelovoj. U oktobru 2014, CDU je i zvanično na Twitteru potvrdila da je „<>“ njihov emotikon kojim predstavljaju Kancelarku u svojim oglašavanjima na internetu.

Zanimljivo je i to da su mnogi svetski i evropski političari, ali i glumci i novinari, usvojili „Merkel – raute“ te da ga redovno koriste tokom svojih pojavljivanja u javnosti.

https://www.danas.rs/drustvo/kako-je-angela-merkel-dobila-svoj-emotikon/