Kako je Fejsbuk u Srbiji počeo borbu protiv lažnih vesti

 • 7th August 2020
 • 143 Views
Kako je Fejsbuk u Srbiji počeo borbu protiv lažnih vesti
Dok jedni smatraju da su društvene mreže jedina slobodna platforma koja podržava slobodu izražavanja, drugi kažu da one predstavljaju oružje za prljavu borbu lažima sa neistomišljenicima. Nedavno je kompanija Fejsbuk u Srbiji objavila rat lažnim vestima, uz pomoć AFP-a i Istinomera.
Novinarke Frans presa Katarina Subašić i Marion Dotri tokom jula otkrile su 13 lažnih vesti na Fejsbuku koje su objavile na servisu „AFP Činjenice“ na srpskom jeziku (foto: AFP Činjenice, skinšot)

Da domovi zdravlja evidentiraju decu za vakcinu protiv kovida-19, da su bris testovi za virus korona rizični za krvno-moždanu barijeru i fotografije koje prikazuju masovna okupljanja u Berlinu protiv virusa, sveže su objave na društvenoj mreži Fejsbuk za koje su novinarke novinske agencije Frans pres (AFP) utvrdile da su netačne.

Sa AFP-om, Fejsbukov partner u lovu na lažne objave u Srbiji na ovoj društvenoj mreži je i portal Istinomer. Kompanija Fejsbuk će praktično smanjiti vidljivost lažnih vesti u Srbiji i do 80 odsto, a onima koji ih učestalo budu širili biće ukinuto i oglašavanje na toj platformi.

Novinarka Katarina Subašić sa koleginicom Marion Dotri u AFP-u iz Beograda razotkriva netačne ili delimično tačne informacije na Fejsbuku, koje se od jula objavljuju na servisu „AFP Činjenice“ na srpskom jeziku. Tokom jula su otkrile 13 takvih objava na Fejsbuku. Provera činjenica ili „fekt-čeking“ na ovoj platformi, osim Srbije, pokriva Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru.

„To za korisnike Fejsbuka konkretno znači da će moći da vide ako je neka objavljena vest lažna, a i manje će takvih informacija viđati jer Fejsbuk vidljivost takve objave smanjuje i do 80 odsto, a stranice koje često objavljuju netačne informacije ne mogu da profitiraju od reklama i manje su vidljive na Fejsbuku“, objašnjava Subašićeva.

Dodaje da svima koji su podelili takvu objavu na Fejsbuku treba da bude jasno da će ta objava  biti vidno obeležena uz link ka njihovoj priči kojom se dokazuje da njihova objava nije tačna.

„U partnerstvu sa Fejsbukom, iako je naš rad potpuno nezavisan i vođen  isključivo uredničkim i etičkim principima svetske novinske agencije AFP, čiji smo deo, priče i objave za koje dokažemo da su netačne ili delimično tačne tako ocenjujemo i na ovoj društvenoj mreži“, kaže za UNS Subašićeva.

Proveru činjenica na Fejsbuku dugogodišnje dopisnice sa Zapadnog Balkana Subašićeva i Dotri biraju same sa društvenih mreža i u medijima, a nadaju se da će im i čitaoci vremenom slati informacije koje im se učine sumnjivim i koje bi želeli da mi proverimo.

„Nadamo se da će najveći broj korisnika Fejsbuka pozdraviti proveru činjenica na lokalnom jeziku i da ćemo time smanjiti širenje lažnih vesti u regionu. Korisnike Fejsbuka i naše čitaoce pozivamo da nam prijavljuju sumnjive objave i zahtevaju njihovu proveru čime će doprineti zajedničkoj borbi protiv lažnih vesti“, navodi iz AFP-a Subašićeva.

Cilj provera činjenica na Fejsbuku je da se „razobliče netačne informacije i da se čitaocima i korisnicima društvenih mreža skrene pažnja na njih i pruži tačna i pravovremena informacija“. Iz AFP-a kažu da ih čitaoci, osim preko sajta „AFP Činjenice“, mogu kontaktirati i na društvenim mrežama ovog servisa.

http://uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/102237/kako-je-fejsbuk-u-srbiji-poceo-borbu-protiv-laznih-vesti.html

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • PRIZREN CHURCH THEOTOKOS OF LJEVIS 27th September 2020
  The church of Theotokos of Ljevish, Prizren’s Cathedral, was erected by King Milutin in the early 14th century (1307-1309). It was built on the foundations of a three-nave basilica from the X-XI centuries, which was probably dedicated to Theotokos Eleusa (the Merciful) and itself erected on the site of an older non-christian temple. The church […]
 • The Dos and Don’ts of Digital Diplomacy in the Covid-19 World 26th September 2020
  President Stevo Pendarovski of North Macedonia. The mosaic behind him, by a native artist, is titled “Macedonia: The Land of Light.” It is located in the presidential palace. JOHN PENNEY The first-ever virtual General Assembly session has been full of both challenges and opportunities: the risks of technical problems were high (and some have happened), […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • International Day of the Public’s Right to Know 28th September 2020
  The Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection, in cooperation with the OSCE Mission to Serbia, held a conference on the occasion of marking the International Day of the Right of the Public to Know. This day has been marked in Serbia since 2006 with the aim of inspiring all authorities to […]
 • Moroccan Order to the former Ambassador 28th September 2020
  During the reception at the Moroccan residence, the awarding of the Order (awarded by the King of Morocco) to the former Ambassador of Serbia in Rabat, H.E. Slađana Prica Tavčiovska took place. Several ministers, senior officials of the Ministry of Foreign Affairs, the President of the Chamber of Commerce of Vojvodina, directors of publishing houses, […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)