Kusturica i njegov bend digli sedište Uneska na noge

  • 23rd October 2019
  • 307 Views
Kusturica i njegov bend digli sedište Uneska na noge

Emir Kusturica i njegov „No smoking orkestra“ održali su večeras u prepunoj sali u sedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert i podigli na noge publiku, uglavnom strane diplomate iz celog sveta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni Uneska.

Doneli su specifičan zvuk — kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje se nalazi na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mešavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

Tako je „No smoking orkestra“ u sedištu organizacije UN koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da muzika tog benda demonstrira čitavu lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

U Unesku se čula muzika iz filmova „Život je čudo“, „Crna mačka, beli mačor“, „Andergraund“, ali i stvari sa albuma „Unca unca“, „Kor diplomatik“

Kusturica i njegovi muzičari su u jednom trenutku sišli sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
Ovacije iz publike

Proslavljeni reditelj je sve vreme komunicirao sa publikom koju je pozvao da peva sa njim, posebno tokom izvođenja pesme „Fuck you MTV“, za koju je rekao da je borba „No smoking orkestra“ protiv globalizacije.

„Da li ste saglasni?”, pitao je Kusturica, a publika je odgovarala „Fuck you MTV“.

Kusturica je primetio da se publika na početku pesme ponašala „vrlo diplomatski“, ali da je ubrzo popustila.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
Spektakl u Uneskovoj sali u Parizu

Ambasadorka Srbije u Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je večerašnji koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije, preneo je Tanjug.

Zvanice i bend pozdravio je i pomoćnik generalne direktorke Uneska Ernest Otone.

Koncert je deo aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja i održan je na inicijativu ministra kulture Vladana Vukosavljevića. Pre koncerta, reditelj Emir Kusturica održao je predavanje na temu kulturoloških različitosti.

https://rs-lat.sputniknews.com/kultura/201910221121064911-kusturica-i-njegov-bend-digli-sediste-uneska-na-noge/

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Kosovo under Nazi Germany: Nazi-Created Albanian Security Forces in Kosovo during World War II 14th November 2019
    Albanian popular support for fascism and Nazism was widespread. Nazi Germany exploited the Greater Albania nationalist ideology to gain popular support for the Nazi German occupation of Kosovo. The post Kosovo under Nazi Germany: Nazi-Created Albanian Security Forces in Kosovo during World War II appeared first on BIDD.
  • New face of diplomacy in a digital world 10th November 2019
    The use of social media in politics becomes a major player in building consensus. The new technologies have deeply affected the working methods of diplomats and their communication style, says H.E. Stefano Baldi, Ambassador of Italy in Bulgaria, in an interview to Europost. The post New face of diplomacy in a digital world appeared first […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)