Kusturica i njegov bend digli sedište Uneska na noge

  • 23rd October 2019
  • 418 Views
Kusturica i njegov bend digli sedište Uneska na noge

Emir Kusturica i njegov „No smoking orkestra“ održali su večeras u prepunoj sali u sedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert i podigli na noge publiku, uglavnom strane diplomate iz celog sveta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni Uneska.

Doneli su specifičan zvuk — kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje se nalazi na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mešavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

Tako je „No smoking orkestra“ u sedištu organizacije UN koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da muzika tog benda demonstrira čitavu lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

U Unesku se čula muzika iz filmova „Život je čudo“, „Crna mačka, beli mačor“, „Andergraund“, ali i stvari sa albuma „Unca unca“, „Kor diplomatik“

Kusturica i njegovi muzičari su u jednom trenutku sišli sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
Ovacije iz publike

Proslavljeni reditelj je sve vreme komunicirao sa publikom koju je pozvao da peva sa njim, posebno tokom izvođenja pesme „Fuck you MTV“, za koju je rekao da je borba „No smoking orkestra“ protiv globalizacije.

„Da li ste saglasni?”, pitao je Kusturica, a publika je odgovarala „Fuck you MTV“.

Kusturica je primetio da se publika na početku pesme ponašala „vrlo diplomatski“, ali da je ubrzo popustila.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
Spektakl u Uneskovoj sali u Parizu

Ambasadorka Srbije u Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je večerašnji koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije, preneo je Tanjug.

Zvanice i bend pozdravio je i pomoćnik generalne direktorke Uneska Ernest Otone.

Koncert je deo aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja i održan je na inicijativu ministra kulture Vladana Vukosavljevića. Pre koncerta, reditelj Emir Kusturica održao je predavanje na temu kulturoloških različitosti.

https://rs-lat.sputniknews.com/kultura/201910221121064911-kusturica-i-njegov-bend-digli-sediste-uneska-na-noge/

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Using Simple Diplomacy Tricks to Better Deal With Stressful Situations 19th February 2020
    Life can throw unexpected curveballs at us sometimes, and for those of us who are impulsive, it can make handling them a bit harder. Resolving arising problems and avoiding conflict can be a difficult task for anyone, as keeping calm in stressful situations can go against our nature. This is why the art of diplomacy […]
  • Digitale Diplomatie: Europäisches Netzwerk startet 15th February 2020
    Weil inzwischen viele europäische Staaten Diplomaten damit beauftragten, die digitale Transformation auch außenpolitisch zu gestalten, soll auf europäischer Ebene jetzt ein Netzwerk eingesetzt werden. Seit 2018 hat Deutschland einen Digitalbotschafter im Auswärtigen Amt. Er soll Deutschlands Interessen in den Digital-Hubs der Welt vertreten, die digitale Transformation im Auswärtigen Amt selbst vorantreiben und Deutschland in wichtigen […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Scroll Up