Ivana Ristivojević: Prvi digitalni ambasador na svetu će biti Danac

 • 6th February 2017
 • 319 Views
Ivana Ristivojević: Prvi digitalni ambasador na svetu će biti Danac

Ministar spoljnih poslova Danske, Anders Samuelsen Photo: thelocal.dk

Svako od nas se ovih dana u govoru susreo sa novim terminom „digitalni ambasador“ i zapitao šta on konkretno znači. Po čemu bi se digitalni ambasador razlikovao od običnog ambasadora? Koja bi bila njegova zaduženja? Odgovore na ova pitanja još uvek ne možemo potražiti u savremenim rečnicima ili knjigama, ali smo zato svedoci razvoja digitalne tehnologije i nastanka nove ere u diplomatiji.
Kraljevina Danska je odlučila da se u novoj 2017. godini zvanično pridruži eri digitalne diplomatije i ostavi svoj lični pečat. Prvi digitalni ambasador u svetu će biti upravo Danac! To je u petak potvrdio Ministar spoljnih poslova Danske, Anders Samuelsen, u intervjuu za list Politiken. Digitalni ambasador će ubuduće svojim angažovanjem prelaziti okvire jedne države, donoseći veći profit i tehnologiju u svoju zemlju. Ministar Samuelsen je naglasio da time Danska neće zapostaviti klasičnu diplomatiju i održavanje odnosa sa drugim državama, već da želi da učvrsti odnose sa većim kompanijama poput Gugla i Majkrosofta. Digitalni ambasador će biti usmeren na održavanje odnosa sa velikim kompanijama, koje Danska prepoznaje kao nacije za sebe, a ne sa konkretnim državama. Ministar spoljnih poslova Danske je, u intervjuu, ukazao i na tržišne vrednosti tehnoloških giganata Epla i Gugla koje bi ih, da su države, umalo kvalifikovale među G20, odnosno 20 najmoćnijih ekonomija sveta.

Prema Indeksu za digitalnu ekonomiju i društvo iz 2016. godine, Danska se nalazi na vrhu kao najdigitalnija država među ostalim zemljama članicama Evropske Unije. To podrazumeva visoku upotrebu Interneta, korišćenja digitalne javne uprave, onlajn kupovine i ostalih elektronskh radnji od strane danskih građana.

Na primeru Danske možemo videti da će digitalni ambasador imati na prvom mestu ekonomska zaduženja. Prošle nedelje je Fejsbuk objavio da će graditi novi centar podataka u Odensi, u Danskoj, piše portal Lokal. Ministar spoljnih poslova Danske, Anders Samuelsen, je izjavio da je taj dogovor sa Fejsbukom rezultat rada od tri godine. Isto tako, danska organizacija, Investirajte u Dansku, je radila sa Eplom tri godine pre nego što je ova kompanija potvrdila da će izgraditi centar podataka u Viborgu. Pored ekonomskih zaduženja koja bi obavljao digitalni ambasador, ne može se zanemariti ni njegova politička uloga. Ipak je reč o saradnji sa tehnološkim kompanijama koje su smeštene u određenim državama, u najvećem broju u Sjedinjenim Američkim Državama. Uspostavljanjem funkcije digitalnog ambasadora, Danska bi svakako ojačala vezu sa novom američkom administracijom izvan Vašingtona.

Dužnost digitalnog ambasadora još uvek nije uspostavljena, ali je svakako u planu spoljne politike Kraljevine Danske. Ostale države će moći da uče na primeru Danske i slede njen primer.

Ivana Ristivojević

za Beogradsku inicijativu za javnu i digitalnu diplomatiju

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Twitter bans thousands of state-backed accounts spreading misinformation 16th October 2019
  Twitter has suspended thousands of accounts linked with state-backed misinformation campaigns. In a transparency report shared today, Twitter says it removed 4,248 accounts from the United Arab Emirates (UAE), 273 accounts from the UAE and Egypt, 1,019 accounts based in Ecuador, 265 accounts from Spain and six accounts from Saudi Arabia. The post Twitter bans […]
 • Healthcare for UK nationals in Austria after Brexit 15th October 2019
  Skip to content Leigh Turner Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations and other International Organisations in Vienna Part of UK in Austria 15th October 2019 Vienna, Austria Healthcare for UK nationals in Austria after Brexit The UK is preparing to leave the EU on 31st October. If there is a […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Olga Tokarčuk dobitnica Nobelove nagrade za književnost 15th October 2019
  Olga Tokarčuk – poljska književnica i aktivistkinja dobitnica je Nobelove nagrade za književnost, „za narativnu maštu koja sa enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao oblik života”. The post Olga Tokarčuk dobitnica Nobelove nagrade za književnost appeared first on Diplomatic portal.
 • Gojković and Parliament Speakers 14th October 2019
  The Speaker of the National Assembly of the Republic of Serbia Maja Gojković met with the parliament speakers of the Kingdom of Bahrain and the People’s Republic of Bangladesh, as well as the President of the Arab Parliament, who are taking part in the 141st Assembly of the Inter-Parliamentary Union in Belgrade. Gojković spoke with […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)