Ivana Ristivojević: Prvi digitalni ambasador na svetu će biti Danac

  • 6th February 2017
  • 709 Views
Ivana Ristivojević: Prvi digitalni ambasador na svetu će biti Danac

Ministar spoljnih poslova Danske, Anders Samuelsen Photo: thelocal.dk

Svako od nas se ovih dana u govoru susreo sa novim terminom „digitalni ambasador“ i zapitao šta on konkretno znači. Po čemu bi se digitalni ambasador razlikovao od običnog ambasadora? Koja bi bila njegova zaduženja? Odgovore na ova pitanja još uvek ne možemo potražiti u savremenim rečnicima ili knjigama, ali smo zato svedoci razvoja digitalne tehnologije i nastanka nove ere u diplomatiji.
Kraljevina Danska je odlučila da se u novoj 2017. godini zvanično pridruži eri digitalne diplomatije i ostavi svoj lični pečat. Prvi digitalni ambasador u svetu će biti upravo Danac! To je u petak potvrdio Ministar spoljnih poslova Danske, Anders Samuelsen, u intervjuu za list Politiken. Digitalni ambasador će ubuduće svojim angažovanjem prelaziti okvire jedne države, donoseći veći profit i tehnologiju u svoju zemlju. Ministar Samuelsen je naglasio da time Danska neće zapostaviti klasičnu diplomatiju i održavanje odnosa sa drugim državama, već da želi da učvrsti odnose sa većim kompanijama poput Gugla i Majkrosofta. Digitalni ambasador će biti usmeren na održavanje odnosa sa velikim kompanijama, koje Danska prepoznaje kao nacije za sebe, a ne sa konkretnim državama. Ministar spoljnih poslova Danske je, u intervjuu, ukazao i na tržišne vrednosti tehnoloških giganata Epla i Gugla koje bi ih, da su države, umalo kvalifikovale među G20, odnosno 20 najmoćnijih ekonomija sveta.

Prema Indeksu za digitalnu ekonomiju i društvo iz 2016. godine, Danska se nalazi na vrhu kao najdigitalnija država među ostalim zemljama članicama Evropske Unije. To podrazumeva visoku upotrebu Interneta, korišćenja digitalne javne uprave, onlajn kupovine i ostalih elektronskh radnji od strane danskih građana.

Na primeru Danske možemo videti da će digitalni ambasador imati na prvom mestu ekonomska zaduženja. Prošle nedelje je Fejsbuk objavio da će graditi novi centar podataka u Odensi, u Danskoj, piše portal Lokal. Ministar spoljnih poslova Danske, Anders Samuelsen, je izjavio da je taj dogovor sa Fejsbukom rezultat rada od tri godine. Isto tako, danska organizacija, Investirajte u Dansku, je radila sa Eplom tri godine pre nego što je ova kompanija potvrdila da će izgraditi centar podataka u Viborgu. Pored ekonomskih zaduženja koja bi obavljao digitalni ambasador, ne može se zanemariti ni njegova politička uloga. Ipak je reč o saradnji sa tehnološkim kompanijama koje su smeštene u određenim državama, u najvećem broju u Sjedinjenim Američkim Državama. Uspostavljanjem funkcije digitalnog ambasadora, Danska bi svakako ojačala vezu sa novom američkom administracijom izvan Vašingtona.

Dužnost digitalnog ambasadora još uvek nije uspostavljena, ali je svakako u planu spoljne politike Kraljevine Danske. Ostale države će moći da uče na primeru Danske i slede njen primer.

Ivana Ristivojević

za Beogradsku inicijativu za javnu i digitalnu diplomatiju

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Diplomacy has gone strongly digital, India at forefront: FS Shringla | India News 9th July 2020
    Diplomacy has gone strongly digital, adapting to the situation arisen due to the COVID-19 pandemic, and India has been at the forefront of it with Prime Minister Narendra Modi turning challenge into opportunity to start global conversations using virtual platforms, Foreign Secretary Harsh Vardhan Shringla said on Monday. Speaking at a webinar organised by the […]
  • Disarmament blog: what’s the point of the Conference on Disarmament? 7th July 2020
    Skip to content Aidan Liddle UK Ambassador and Permanent Representative to the Conference on Disarmament Part of Conference on Disarmament 7th July 2020 Geneva, Switzerland Disarmament blog: what’s the point of the Conference on Disarmament? The Conference on Disarmament resumed its 2020 session on Tuesday, after a break of 122 days. (We had been supposed […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)