Sajber promocija (3): Pametni telefoni, zastarela vlast

  • 4th November 2014
  • 418 Views
Sajber promocija (3): Pametni telefoni, zastarela vlast

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju (BIDD) je nevladina organizacija koja okuplja poznavaoce diplomatije i digitalnih tehnologija koji su se organizovali radi promovisanja korišćenja digitalne diplomatije u Srbiji i regionu.

Srbija ne koristi adekvatno digitalni svet kako bi svoje interese zastupala na jedan inovativan, pristupačniji ali i dinamičniji način: Gavrilo Nikolić
Jer, stanovništvo i javna uprava u Srbiji nisu u dovoljnoj meri prilagođeni modernim tokovima poslovanja i komunikacije, kaže za “Vesti” Gavrilo Nikolić, član upravnog odbora ove inicijative.

U okviru kuće

Vuk Drašković u vreme dok je bio šef diplomatije, krajem 2006. godine pustio je u rad digitalni sistem Ministarstva spoljnih poslova, u Beogradu. Uvođenjem sistema za obradu i razmenu službenih dokumenata Ministarstva srpska diplomatija, kako je tad rekao Drašković, “postaje brža, preciznija, sigurnija i efikasnija”. Međutim, ovaj digitalni sistem koristi se samo u okviru ovog ministarstva.

– Srbija nema dovoljno resursa da se “face to face” prezentuje u međunarodnim odnosima. Ne koristi adekvatno ni digitalni svet kako bi svoje interese zastupala na jedan inovativni, pristupačniji, ali i ekonomičniji način. Srpske diplomate, državni službenici, donosioci odluka, ali i kompletna digitalna populacija u Srbiji tek treba da se edukuju i organizuju u mreže koje će primenjivati digitalnu i javnu diplomatiju u praksi. Mi pripremamo i studiju koja će objektivno i analitički prikazati stanje digitalne diplomatije u regionu. Pošto svako od nas ima mogućnost pristupa internetu, svako može zastupati sopstvene, ali i šire, nacionalne interese. Samim tim može biti digitalni diplomata. Međutim, da bi neko bio dobar digitalni diplomata mora proći i dodatnu digitalnu obuku. BIDD nije tu da bi vodio virtuelne “ratove” niti propagirao negiranje pojedinačnih vrednosti. Mi delujemo kroz konkretne istraživačke i obrazovne projekte – objašnjava Nikolić.
U Srbiji se od digitalnih medija Tviter i Fejsbuk mestimično koriste, dok ni najstariji način veb predstavljanja putem sajtova ili portala nije adekvatno upotrebljen.

bidd 1

– Sajtovi naših institucija ne prate moderne tokove, ni digitalne medije. Međutim, digitalnu diplomatiju ne čine samo društvene mreže i sajtovi. Tu su npr. aplikacije za pametne telefone koje mogu olakšati život građanima. U njihovom slučaju postoji veliki prostor za delovanje – uveren je Gavrilo Nikolić.

 

Država 21. veka

Sjedinjene Američke Države, kaže Nikolić, za sada najviše ulažu u digitalnu diplomatiju, odnosno kako je oni nazivaju “državništvo 21. veka”.
– Oni ne samo da imaju poseban sektor u okviru Stejt departmenta posvećen pitanjima digitalne diplomatije, nego veoma vode računa o digitalnoj zastupljenosti i dostupnosti sopstvenih zvaničnika i institucija putem pre svega društvenih mreža, ali i veb-prezentacija. To rade i Kanada, Indija, Rusija, Velika Britanija i Francuska kao bitniji igrači – navodi Nikolić.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/446100/Sajber-promocija-3-Pametni-telefoni-zastarela-vlast

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • China gives a nod to ‘Twiplomacy,’ MOFA launches Twitter account 18th January 2020
    Chinese Foreign Ministry Spokesperson Geng Shuang addresses a press conference, Beijing, China, January 13, 2020. /Photo via China’s Ministry of Foreign Affairs In an era when Twitter diplomacy has become ubiquitous to global affairs with the U.S. President Donald Trump being one of the foremost proponents of “Twiplomacy,” China has finally chosen to use the
  • Latest Must-Reads in Public Diplomacy: January 2020 18th January 2020
    Latest Must-Reads in Public Diplomacy: January 2020 Jan 14, 2020 The January edition of CPD Faculty Fellow Bruce Gregory's public diplomacy reading list is now available. Known affectionately at CPD as "Bruce's List," this list is a compilation of books, journal articles, papers and blogs on a wide variety of PD topics and features a […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Scroll Up