AKTIVIZAM IZ FOTELJE Tvitovi ipak imaju svetsku moć

572

 

Aktivizam “iz fotelje”, preko društvenih mreža i interneta uopšte, jeste trend ovog veka, ali se do sada postavljalo pitanje da li zaista pomaže masovnim uličnim pokretima kakvo je bilo “Arapsko proleće”, ili kakav je aktuelni američki pokret protiv nasilja policije nad crncima, piše njujorški sajt “Kvarc” (Quartz).

Studija nedavno objavljena u časopisu za istraživanja “PLOS ONE” pokazala je da je angažovanje preko interneta ključ za pretvaranje nekog protesta u pravi društveni pokret i za produžavanje njegovog trajanja.

Dvoje američkih stručnjaka – za analizu podataka i za komunikacije, sa univerziteta u Njujorku i Pensilvaniji, proučilo je aktivnost na Tviteru povezanu sa pokretom “Okupirajmo” (Occupy) njujorški Volstrit 2011. i sa protestom za Park Gezi u Istanbulu, u Turskoj, 2013. godine.

Utvrdili su da su oni koji nisu neposredno učestvovali u tim protestima, već se angažovali samo na internetu, stvorili “virtualni sadržaj… uporediv sa učinkom samih učesnika”, na ulici.

Istraživači su utvrdili i da se moć aktivista “iz fotelje” koji se preko interneta bave temom nekog protesta, zasniva na njihovoj mnogobrojnosti. Tako preko njih milioni ljudi širom sveta saznaju za aktivnost neposrednih učesnika nekog protesta.

Iz toga nastaje povezanost, simbiotički odnos neposrednih učesnika i onih koji ih podržavaju na internetu, kao sredstvo koje jača pokret, posebno umnožavanjem širenja fotografija i video-snimaka neposrednih učesnika, koje aktivisti “iz fotelja” šire internetom.

Još 2012. je američki Univerzitet iz Džordžtauna utvrdio da su oni koji preko interenta podržavaju neki prokret, skloniji od drugih da se uključe i u neposredni aktivizam, na ulici.

Zajedno, dva istraživanja ukazuju da je svet ušao u doba pojačanog aktivizma i to i na ulici, i “iz fotelje”, zaključuje “Kvarc”.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/613500/AKTIVIZAM-IZ-FOTELJE-Tvitovi-ipak-imaju-svetsku-moc