AKTIVIZAM IZ FOTELJE Tvitovi ipak imaju svetsku moć

  • 16th December 2015
  • 526 Views
AKTIVIZAM IZ FOTELJE Tvitovi ipak imaju svetsku moć

 

Aktivizam “iz fotelje”, preko društvenih mreža i interneta uopšte, jeste trend ovog veka, ali se do sada postavljalo pitanje da li zaista pomaže masovnim uličnim pokretima kakvo je bilo “Arapsko proleće”, ili kakav je aktuelni američki pokret protiv nasilja policije nad crncima, piše njujorški sajt “Kvarc” (Quartz).

Studija nedavno objavljena u časopisu za istraživanja “PLOS ONE” pokazala je da je angažovanje preko interneta ključ za pretvaranje nekog protesta u pravi društveni pokret i za produžavanje njegovog trajanja.

Dvoje američkih stručnjaka – za analizu podataka i za komunikacije, sa univerziteta u Njujorku i Pensilvaniji, proučilo je aktivnost na Tviteru povezanu sa pokretom “Okupirajmo” (Occupy) njujorški Volstrit 2011. i sa protestom za Park Gezi u Istanbulu, u Turskoj, 2013. godine.

Utvrdili su da su oni koji nisu neposredno učestvovali u tim protestima, već se angažovali samo na internetu, stvorili “virtualni sadržaj… uporediv sa učinkom samih učesnika”, na ulici.

Istraživači su utvrdili i da se moć aktivista “iz fotelje” koji se preko interneta bave temom nekog protesta, zasniva na njihovoj mnogobrojnosti. Tako preko njih milioni ljudi širom sveta saznaju za aktivnost neposrednih učesnika nekog protesta.

Iz toga nastaje povezanost, simbiotički odnos neposrednih učesnika i onih koji ih podržavaju na internetu, kao sredstvo koje jača pokret, posebno umnožavanjem širenja fotografija i video-snimaka neposrednih učesnika, koje aktivisti “iz fotelja” šire internetom.

Još 2012. je američki Univerzitet iz Džordžtauna utvrdio da su oni koji preko interenta podržavaju neki prokret, skloniji od drugih da se uključe i u neposredni aktivizam, na ulici.

Zajedno, dva istraživanja ukazuju da je svet ušao u doba pojačanog aktivizma i to i na ulici, i “iz fotelje”, zaključuje “Kvarc”.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/613500/AKTIVIZAM-IZ-FOTELJE-Tvitovi-ipak-imaju-svetsku-moc

Please follow and like us:

RSS Diplo Portal Belgrade

  • От полиомиелита до ковида. Как США и СССР победили полиомиелит. 24th October 2020
    Как США и СССР победили полиомиелит и что мешает странам объединить усилия в борьбе с COVID-19 в наши дни 24 октября – Всемирный день борьбы с полиомиелитом. В середине XX века эта болезнь приобрела характер национального бедствия во многих странах. Она уносила тысячи жизней, около 40% заболевших становились инвалидами. О том почему идеологические противники — […]
  • EIB i Erste Banka potpisale kreditnu liniju od 30 miliona evra za brzi oporavak malih i srednjih preduzeća u Srbiji 23rd October 2020
    Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio snažan oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona.Kreditna linija će omogućiti Erste Banci da obezbedi kredite preduzećima koja su pretrpela teške posledice pandemije i na […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)