Bezbednost finansijskih transakcija na mobilnim telefonima

639

Mobile

Prema istraživanju koje je tokom 2013. godine sprovedenla kompanija B2B International u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab o bezbednosnim rizicima korisnika, skoro…

Prema istraživanju koje je tokom 2013. godine sprovedenla kompanija B2B International u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab o bezbednosnim rizicima korisnika, skoro trećina korisnika se ne oseća bezbedno dok vrši elektronska plaćanja putem svojih smart telefona ili tableta. Nisu sigurni u zaštitu podataka svojih mobilnih telefona dok kupuju ili obavljaju funkcije elektonskog bankarstva.

Sistemi za elektronske radnje, elektronska plaćanja i elektronsko bankarstvo su dosta olakšali finansijske poslove. Možete platiti svoje račune, kupiti neke teže dostupne stvari, i izvršiti transakcije sa par klikova mišem-bez gubljenja vremena u redovima.

hp mobilni Bezbednost finansijskih transakcija na mobilnim telefonima

Široka upotreba smart telefona i tableta još više čini dostupnim onlajn bankarstvo: prenosivost i funkcionalnost ovih sprava znače da ne samo da sve možete da završite iz svoje kuće ili kancelarije, nego bilo gde gde možete da nađete pristup internetu i gde imate signal. Ne shvataju svi korisnici smart telefona i tableta prednosti pristupanja novca u pokretu, i čini se da mnogo oklevaju da potpuno prihvate mobilnu bankarsku tehnologiju.
Zabrinuti za svoju bezbednost

Istraživanje koje je sproveo B2B International pokazuje da 33% učesnika nikada ne bi koristilo mobilni uređaj za onlajn transakcije, kao što su plaćanje proizvoda u onlajn radnjama. Nešto manji, ali ipak značajan deo korisnika smart telefona i tableta (28%) se ne oseća bezbedno koristeći svoje uređaje za onlajn bankarstvo. A svega 22% korisnika tableta i 27% korisnika smart telefona bez problema koriste svoje finansijske podatke putem svojih uređaja.

Rezultati istraživanja nisu iznenađujući: 84% korisnika smart telefona (iPhone korisnici se ne računaju) i 74% korisnika tableta (iPad korisnici se ne računaju) koriste uređaje sa Android sistemom. Android je najpopularniji mobilni operativni sistem na svetu i zbog toga je najčešće napadan od strane sajber kriminalaca, što je logično, jer što više korisnika napadnu, prevaranti imaju veće šanse za zaradu. Sudeći po kompaniji Kaspersky Lab, 99% svih postojećih mobilnih malvera su napravljeni za Android. U 2012. godini, stručnjaci iz kompanije su pronašli 35000 malvera za Android. U prvih šest meseci u 2013. godini taj broj je vrtoglavo porastao na 47000.

Ove brojke su ubedile neke korisnike da izbegavaju sve ove uređaje, koristeći ih bez problema za onlajn finansijske transakcije-13% učesnika u istraživanju je reklo da nikada ne bi koristili Android zbog ovog posebnog razloga.

Lažne Android aplikacije za onlajn bankarske radnje, fišing napadi, i zli napadi koji su napravljeni da presretnu podatke korisnika putem tastature su neki od načina napada korisnika Android uređaja.

Teško da se korisnici smart telefona i tableta mogu kriviti za to što su izrazito oprezni prilikom korišćenja finansijskih usluga. Ipak, uprkos porastu broja pretnji za Android, korisnici mogu bezbedno da vrše plaćanja preko svojih uređaja tako što će ih zaštititi sa odgovarajućim bezbednosnim rešenjem.

 

Prijavite se kako bi ste potpuno besplatno primili najsvežije vesti sa domaće i globalne IT scene! Svako jutro, na vaš e-mail stizaće sve novosti objavljene u Personal magazinu.

Komentari

Imate komentar na ovaj zapis?