BIRODI upoređivao Tviter komunikaciju vodećeg političara u Srbiji i na Kosovu i Metohiji

784

Tači više pominjao Srbiju nego Vučić Kosovo

vuth

* Vučić je imao više tvitova samo u vezi sa migrantima * Tačijev odnos sa SAD mnogo je prisniji nego Vučićev sa Nemačkom * Tačijevi tvitovi uglavnom na engleskom, a Vučićevi na srpskom jeziku

– Pre i posle bečkog samita o Zapadnom Balkanu, održanom 27. avgusta, predsednik Vlade Kosova Hašim Tači imao je intenzivniju i sadržajniju komunikaciju na Tviteru nego premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali su Vučićevi tvitovi izazvali daleko više reakcija.

Tači je tri puta više pominjao Srbiju nego Vučić Kosovo, a spominjanje Srbije uglavnom je bilo u negativnom kontekstu. Od svih spoljnopolitičkih tema kojima su se bavili, Vučić je imao više tvitova samo u vezi sa migrantima, pokazuje uporedna analiza komunikacije na Tviteru Vućića i Tačija, koju je uradio beogradski Biro za društvena istraživanja.

BIRODI je uradio analizu Vučićevih i Tačijevih tvitova koje su objavljivali od 15. do 31. avgusta, sa ciljem da “pokaže na koji se način političari služe savremenim sredstvima komunikacije”. U analizi su se fokusirali na načine na koji su Vučić i Tači pristupali zajedničkim temama, razlike i sličnosti u argumentima i retorici, kao i reakcije među pratiocima. Sem teksta samog tvita, u analizi su uzeti u obzir i prikačeni sadržaji poput novinskih članaka, video-zapisa ili slika. Autor analize je saradnik BIRODI-ja Željko Rakovac.

av

Prema rezultatima analize, Tači je u tom periodu imao 38, a Vučić 27 tvitova, ali je Tači uz svoje objave priložio 12 novinskih tekstova i dokumenata, dok je Vučić uključio svega jedan video-zapis i jedan novinski izveštaj. Tačijevi tvitovi većinom su bili na stranom jeziku – 35 na engleskom, dok je u Vučićevim tvitovima dominirao srpski jezik – 15 ih je na srpskom jeziku. Takva upotreba jezika omogućava kosovskom premijeru da se obraća nešto širem, međunarodnom auditorijumu, dok se u slučaju srpskog premijera stiče utisak da se on prvenstveno obraća domaćoj javnosti, navodi se u analizi.

Ipak, ako se posmatra broj “lajkova”, retvitova i komentara, Vučićevi tvitovi izazvali su mnogo više reakcija – 6.902 “lajka” i 5.046 retvitova, odnosno prosečno 383 “lajka” i 280 retvitova. Na Tačijeve tvitove stiglo je ukupno 878 “lajkova” i 854 retvita, odnosno  prosečno 23 “lajka” i 22 retvita.

“Karakteristično za komentare vezane za Vučićeve tvitove je da ga većina kritikuje sa različitih ideoloških pozicija, dok su kod Tačija dominantno zastupljeni oni koji dolaze od Albanaca i Srba – Srbi su u većini slučajeva negativno orijentisani prema Tačijevim objavama, dok su Albanci podeljeni, pošto ga jedan deo podržava, dok ga drugi kritikuje. Komunikacija kod oba političara je jednosmerna, odnosno oni se ne upuštaju u polemiku kroz komentare”, navodi se u analizi.

Oba političara u tvitovima navode EU integracije kao cilj kojem teže. Vučić o tome govori tokom samita u Beču,  a u svojim  tvitovima nastupa informativno, obaveštavajući javnost o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, ali i delom zahtevajući, tražeći političku podršku EU. Na slikama koje prate tvitove dominiraju one na kojima se on pojavljuje zajedno sa jednom od najznačajnijih funkcionerki Evrope, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

tha

Tači, pak, preprliće teme EU i NATO integracije, posebno u objavama koje naglašavaju uspeh u potpisivanju demarkacione linije između Crne Gore, Kosova i BiH. Podršku u takvim težnjama Tači pronalazi ponajviše kod Sjedinjenih Država i Austrije, a pravda ih idejom o većoj stabilnosti u regionu i razvoju.

“Oba političara zadovoljna su pregovorima u Briselu. Dosta šturo Vučićevi tvitovi dali su sliku o tome šta je učinjeno u pregovorima – on ne otkriva nikakve detalje, već samo kao uspeh navodi uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Sa druge strane, Tači pred same pregovore najavljuje da će Briselski pregovori učvrstiti suverenitet Kosova i integrisanost srpske zajednice u kosovski sistem. Podršku u pregovorima Tači nalazi u Sjedinjenim Državama koje pozdravljaju rezultate pregovora i ukazuju da oni poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova”, navodi BIRODI.

U analizi se dodaje da se dva premijera u oblasti spoljnje politike ponajviše oslanjaju na neke od najvažnijih svetskih sila – SAD i Nemačku. Tačijev odnos prema SAD mnogo je prisniji nego Vučićev sa Nemačkom. On navodi dokumente i izjave koji podsećaju javnost na podršku koju su dobijali tokom rata, ali i danas u težnjama da se priključe EU i NATO, pri Briselskim pregovorima ili nastojanjima za međunarodnim priznanjem i nezavisnošću. Vučićev prisniji odnos može se nazreti jedino kroz fotografije priložene uz objave, na kojima on uz osmeh dočekuje strane političare.

Autor: Z. Miladinović

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/taci_vise_pominjao_srbiju_nego_vucic_kosovo_.55.html?news_id=307952