Da, nestaju vam pratioci na Tviteru, ali to (možda) nije zato što ste dosadni

399

Warning: Undefined array key "chkIconSize" in /www/webvol29/96/dr3o8os9p35egxy/bidd.org.rs/public_html/wp-content/plugins/customize-external-links-and-add-icon/customize-external-links.php on line 301

Tviteraši su ponovo počeli da se žale da gube pratioce. Ako ste na Tviteru i primetili ste da se broj vaših followera smanjuje, po svoj prilici ne umišljate, to se s vremena na vreme zaista dešava kad god Tviter zapne, pa pooštri politiku ili reši da ukloni lažne ili neaktivne naloge.

Osipanje pratilaca je u tom smislu prilično normalna stvar, naročito kada su varijacije manje, ali ako je brojka odjednom manja za više stotina, za to može postojati više razloga.

Najčešći razlozi su da Tviter upravo uklanja lažne naloge, da ste kupili pratioce, ili je reč o glitchu, odnosno – nije do vas i vaših pratilaca, nego do samog Tvitera.

Moguće je i da niste dovoljno aktivni, mada se na gubitak pratilaca više i češće žale oni koji su na mreži više nego redovni, moguće je i da su vam tvitovi, što se kaže, low quality, ili da preagresivno promovišete sebe.

Mreže lažnih pratilaca su važno pitanje za Tviter, Fejsbuk i Instagram. Te mreže rastu, a Tviter onda proporcionalno pojačava pritisak i intenzivnije ih razbija i uklanja. Ako ste preko noći izgubili više stotina pratilaca, verovatno je to u pitanju – anti-spam algoritam Tvitera označava i suspenduje lažni Tviter nalog, i po automatizmu ga uklanja sa spiska vaših pratilaca.

Tviter je u principu i poznat po tome da na svakih nekoliko meseci maltene sprovodi čistku.

Pretprošlog leta u roku od samo mesec dana je uklonjeno oko 70 miliona naloga, kako su preneli američki portali, a uglavnom se radilo o tzv. locked nalozima. To nisu nužno botovi – nalog je otvorila i neko vreme njime upravljala stvarna osoba, a nalozi se na Tviteru lokuju kada počnu da spamuju, naročito ukoliko se tako ranije nisu ponašali. Do određenog trenutka su se i takvi nalozi računali u pratioce, iako ih Tviter blokira i ne dozvoljava im bilo kakvu interakciju na platformi, ali je Tviter nedavno počeo da ih trajno uklanja i briše iz lista pratilaca.

Tako je u ovom talasu američki predsednik Donald Tramp izgubio 100.000 pratilaca maltene u sekundi, kako je pisao Vašington post, a bivši predsednik Barak Obama čak 400.000.

Ako ste među onima koji su kupili pratioce, pa, treba da znate da će oni pre ili kasnije nestati, pored toga što su beskorisni u smislu engagementa. Moguće je da platforma sa koje ste ih kupili počne da ih povlači (odjednom sve ili postepeno), ili je Tviter jednostavno shvatio šta se dešava i počeo je da uklanja te lažne pratioce.

Na kraju je moguće i da nije do vas, nego do “njih”, i da je u pitanju glitch. Tviter je već imao takve situacije, kada su sa korisničkih naloga nestajali pratioci na nekoliko sati ili čak nekoliko dana – to bi moglo da objasni zašto, recimo, više ne pratite nekoga koga niste samo otpratili. (Kada se ovo desi, obično – mada nije pravilo – ima vesti o tome na internetu, pa bude dovoljno da se izgugla “Twitter glitch” i pronađe informacija o čemu se radi.) U ovom slučaju vam ne preostaje ništa drugo nego da čekate da Tviter sam reši problem.

Tviter se sad, naravno, i oko toga globi – ko je kome koliko ukrao, ko sad koliko ima, a koliko je imao ranije, a u tviteraškom maniru tu je i ruganje.

Da, nestaju vam pratioci na Tviteru, ali to (možda) nije zato što ste dosadni

Previous articleReflecting on 200 years of Antarctica
Next articleKatie: a day in the life of a Foreign Office apprentice