I Rita Ora lobira za Kosovo

650

Priština angažovala poznate ličnosti za kampanju dobijanja članstva u Unesku

rita ora

Priština, Beograd – Kosovska diplomatija “regrutovala je” poznate ličnosti za kampanju dobijanja članstva u Unesku, kažu za Danas predstavnici Vlade u Prištini. Oni preciziraju da se u tu kampanju uključila i britanska pop-zvezda Rita Ora, koja je napisala kolumnu za poznati pariski list za međunarodnu politiku La Lettre Diplomatique, “koji se čita u svim ambasadama”. Istovremeno, američki nobelovac Ferid Murad poslao je pismo podrške težnjama Kosova, kao i operska pevačica Inva Mula, “koja je veoma prisutna u Parizu”.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi ističe za Danas da je Kosovo “angažovano u jednoj pozitivnoj kampanji koja je fokusirana na integraciju Kosova u svetske tokove obrazovanja, nauke i kulture dok su srpska kampanja i izjave ambasadora Darka Tanaskovića, kao i Marka Đurića, koji pričaju o kosovskoj aplikaciji kao o sukobu civilizacija i religija, primereniji seriji ‘Igra prestola’ nego diplomatiji fokusiranoj na dobrosusedske odnose”.
Prema Seljimijevom mišljenju, poređenje Kosova sa Sirijom kao glavni argument srpske strane je “apsurdno i puno mržnje i gorčine, i u stvari pomaže nam da se mi ističemo kao pozitivni aspirant koji hoće inkluzivnost a ne konflikt sa susedima”.
– Pomoć Rite Ore i drugih ličnosti u svrsi je našeg pozitivnog pristupa – zaključuje zamenik šefa kosovske diplomatije.

U kolumni Rite Ore navodi se da ona kao neko čija porodica je napustila Kosovo u potrazi za “sigurnijim životom”, odnosno neko ko je bio “beba izbeglica” podržava napore koje preduzimaju vlasti njene “rodne zemlje da se Kosovo angažuje u svim multilateralnim forumima, uključujući Unesko, kako bi se omogućilo narodu Kosova, mladima sa Kosova da dobiju veće šanse”.

“Iz prve ruke sam osetila da kada ste izbeglica to nosi dosta predrasuda i može da izazove izolaciju…. Ponosna sam što je Kosovo, zemlja mog porekla, izabralo put saradnje”, ističe Ora, koja je inače počasna ambasadorka Kosova.

“Najizolovanija zemlja Balkana”

Ferid Murad je u pismu podrške istakao da on kao istraživač albanskog porekla sa entuzijazmom gleda na to što se Kosovo kandidovalo za Unesko. Između ostalog, naveo je da će na taj način biti unapređene šanse za obrazovanje i život mladih, koji “žive u najizolovanijoj zemlji na Balkanu”.

Autor: M. Stojanović

http://www.danas.rs/danasrs/politika/i_rita_ora_lobira_za_kosovo.56.html?news_id=307715