I Rita Ora lobira za Kosovo

  • 9th September 2015
  • 554 Views
I Rita Ora lobira za Kosovo

Priština angažovala poznate ličnosti za kampanju dobijanja članstva u Unesku

rita ora

Priština, Beograd – Kosovska diplomatija “regrutovala je” poznate ličnosti za kampanju dobijanja članstva u Unesku, kažu za Danas predstavnici Vlade u Prištini. Oni preciziraju da se u tu kampanju uključila i britanska pop-zvezda Rita Ora, koja je napisala kolumnu za poznati pariski list za međunarodnu politiku La Lettre Diplomatique, “koji se čita u svim ambasadama”. Istovremeno, američki nobelovac Ferid Murad poslao je pismo podrške težnjama Kosova, kao i operska pevačica Inva Mula, “koja je veoma prisutna u Parizu”.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi ističe za Danas da je Kosovo “angažovano u jednoj pozitivnoj kampanji koja je fokusirana na integraciju Kosova u svetske tokove obrazovanja, nauke i kulture dok su srpska kampanja i izjave ambasadora Darka Tanaskovića, kao i Marka Đurića, koji pričaju o kosovskoj aplikaciji kao o sukobu civilizacija i religija, primereniji seriji ‘Igra prestola’ nego diplomatiji fokusiranoj na dobrosusedske odnose”.
Prema Seljimijevom mišljenju, poređenje Kosova sa Sirijom kao glavni argument srpske strane je “apsurdno i puno mržnje i gorčine, i u stvari pomaže nam da se mi ističemo kao pozitivni aspirant koji hoće inkluzivnost a ne konflikt sa susedima”.
– Pomoć Rite Ore i drugih ličnosti u svrsi je našeg pozitivnog pristupa – zaključuje zamenik šefa kosovske diplomatije.

U kolumni Rite Ore navodi se da ona kao neko čija porodica je napustila Kosovo u potrazi za “sigurnijim životom”, odnosno neko ko je bio “beba izbeglica” podržava napore koje preduzimaju vlasti njene “rodne zemlje da se Kosovo angažuje u svim multilateralnim forumima, uključujući Unesko, kako bi se omogućilo narodu Kosova, mladima sa Kosova da dobiju veće šanse”.

“Iz prve ruke sam osetila da kada ste izbeglica to nosi dosta predrasuda i može da izazove izolaciju…. Ponosna sam što je Kosovo, zemlja mog porekla, izabralo put saradnje”, ističe Ora, koja je inače počasna ambasadorka Kosova.

“Najizolovanija zemlja Balkana”

Ferid Murad je u pismu podrške istakao da on kao istraživač albanskog porekla sa entuzijazmom gleda na to što se Kosovo kandidovalo za Unesko. Između ostalog, naveo je da će na taj način biti unapređene šanse za obrazovanje i život mladih, koji “žive u najizolovanijoj zemlji na Balkanu”.

Autor: M. Stojanović

http://www.danas.rs/danasrs/politika/i_rita_ora_lobira_za_kosovo.56.html?news_id=307715

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Opasna moć Tvitera, Gugla i Fejsbuka: Kako je započeo rat protiv slobode i istine? /video/ 1st August 2020
    Donald Tramp junior, sin aktuelnog predsednika SAD, bio je suspendovan na Tviteru ove nedelje zato što ga je Tviter na to osudio zbog „širenja dezinformacija“. „Tviter, Fejsbuk, Gugl i Amazon su monopoli koji bi da ućutkaju konzervativce i da vas primoraju da mislite onako kako oni žele. Dosta je bilo“, uzvraća im Trampov najstariji sin. […]
  • How Trump’s Ambassador to Mexico Became a Twitter Star 30th July 2020
    If you were Donald Trump’s ambassador to Mexico, you might be forgiven for lying low. Instead, in early September 2019, Christopher Landau, the newly appointed U.S. ambassador to Mexico, posed a challenge to Mexican Twitter users. His counterpart in Greece, he wrote, had almost 150,000 followers in a country with a population of 10 million, […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)