Jaka diplomatija za modernu državu

 • 18th May 2014
 • 595 Views
Jaka diplomatija za modernu državu

Ivica DacicModernizacija srpske države podrazumeva jaku diplomatiju i prve obaveze će biti sastanak sledeće nedelje Komiteta ministara Saveta Evrope, potom sastanak u Solunu ministara država članica Evropske unije i država Zapadnog Balkana i krajem meseca sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da će diplomatija Srbije posvećeno raditi na nastavku pregovora o članstvu EU kao i da će sve odluke donositi Vlada, a da pojedinačna licitiranja, bilo da je reč o ambasadorima ili nekim ekonomskim merama, nisu dobra.

Pripremila Jelena Brkić

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

http://www.youtube.com/watch?v=KOIJqMU_hpU

 

Dačić je u emisiji Oko na RTS-u rekao da odluku ko će biti ambasador Srbije donosi Vlada Srbije i dok kandidat ne dobije agreman zemlje domaćina nije praksa da se unapred licitira imenima ambasadora.

O tome nismo razgovarali i nismo doneli odluku, rekao je Dačić na konstataciju da su mediji već objavili ko će biti ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dačić izjavio je istakao da je premijerov ekspoze “sveto pismo” za Vladu i da ako je Aleksandar Vučić rekao da neće biti smanjenja penzija, onda to ministar finansija Lazar Krstić ne bi trebalo da iznosi u javnost kao stav cele Vlade.

“Ekspoze je sveto pismo, a kome se ne sviđa može da je napusti”, rekao je Dačić.

Upitan da li je Krstić mogao da iznese takav stav bez premijera, Dačić je odgovorio da Vlada vodi politiku i ona donosi odluke.

Dačić je rekao da će diplomatija Srbije posvećeno raditi na nastavku pregovora o članstvu EU i tome da se do kraja grčkog predsedavanja Unijom održi još jedna međuvladina konferencija na kojoj bi se razgovaralo o otvaranju poglavlja 35.

U isto vreme potrebno je nastaviti proces normalizacije i pregovora sa prištinskim institucijama, rekao je Dačić i dodao da je spreman da se uključi ukoliko to bude tražio premijer, koji po predlogu predsednika Srbije vodi pregovore sa Prištinom.

Dačić je rekao da će treći cilj biti pronalaženje balansa između interesa da budemo članica EU i pritiska da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije.

Srbija tu ima prinicipijelni stav, poštujemo teritorijalni integritet svake države članice Ujedinjenih nacija, ali nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, rekao je on.

Dačić je najavio da će 2015. godine predsedavati u ime Srbije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i da će zakazati sastanak svih ministara država članicom sa idejom da se krajem 2015. godine u Beogradu održi sednica šefova država i vlada kojom bi se obeležio jubilej te organizacije.

Dačić je dodao da bi značilo i prisustvo predstavnika SAD i Rusije.

Upitan o mestima direktora javnih preduzeća i zapošljavanju stranačkih kadrova, Dačić je rekao da ne traži nijednog direktora, jer su mu se “smučili” i ovi koje su imali do sada.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1587760/Jaka+diplomatija+za+modernu+dr%C5%BEavu.html

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • The week in foreign policy 19th September 2020
  18 Sep The week in foreign policy Posted at 14:34h in UK Perspectives by Evie Aspinall We’re back with the week in foreign policy – exploring what’s happening away from the front pages, and key developments in global affairs that have caught our eye. The foreign policy headlines have been dominated this week by news […]
 • Why the British Embassy in Vienna is proud to be green 17th September 2020
  Skip to content Leigh Turner Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations and other International Organisations in Vienna 17th September 2020 Vienna, Austria Why the British Embassy in Vienna is proud to be greenDiplomats from the British Embassy are off to an important meeting in Vienna. The Ringstrasse, as so often, […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Hospital for endocrine surgery MEDICENTAR in Belgrade: Thyroid surgery – WITHOUT PAIN AND SCARS 19th September 2020
  The post Hospital for endocrine surgery MEDICENTAR in Belgrade: Thyroid surgery – WITHOUT PAIN AND SCARS appeared first on Diplomatic portal.
 • The week in foreign policy 19th September 2020
  18 Sep The week in foreign policy We’re back with the week in foreign policy – exploring what’s happening away from the front pages, and key developments in global affairs that have caught our eye. The foreign policy headlines have been dominated this week by news that, with the support of America, the UAE and […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)