Kako izgledaju profili srpskih političara na Instragramu?

Kako izgledaju profili srpskih političara na Instragramu?

Instragram je poslednjih godina društvena mreža sa najvećim rastom. Ujedno instagram je “najmlađa” društvena mreža, ne toliko po godinama postojanja već publici koja je konzumira i koristi. Ipak, to kao da nije dovoljno poltičarima iz Srbije da ozbiljnije shvate komunikaciju na Instagramu iako se baš tamo u najvećem broju nalaze najmlađi i brojni budući glasači

Instragram je poslednjih godina društvena mreža sa najvećim rastom.

Ujedno instagram je “najmlađa” društvena mreža, ne toliko po godinama postojanja već publici koja je konzumira i koristi.

Ipak, to kao da nije dovoljno poltičarima iz Srbije da ozbiljnije shvate komunikaciju na Instagramu iako se baš tamo u najvećem broju nalaze najmlađi i brojni budući glasači na izborima.

Oni koji imaju profile koriste gotovo apsolutno u političke/partijske svrhe, pretežno formalno, sa malo video zapisa i objava koji pozivaju na interkaciju.

Sudeći prema viđenom, opozicija je makar kada je Instagram u pitanju u boljoj poziciji nego što je slučaj na izborima.

Danas je napravio pregled aktivnosti političkih lidera, a krećemo sa Aleksandrom Vučićem.

Da li on ili neko iz njegovog okruženja tek od nedavno je otvoren lični profil na Instagramu. Od prvog decembra ove godine Vučić je napravio 22 objave, u proseku jednu dnevno. U pitanju su predsedničke i stranačke aktivnosti, bez upliva u detalje iz privatnog života. Do sada ima malo više od 1.400 pratilaca što i nije previše s obzirom na tome o kome se radi.

Trenutni lider opozicije, Dragan Đilas nema otvoren Instagram nalog. Osim njegovih imenjaka, Dragana Đilasa je moguće videti na objavama Saveza za promene. Možda neobično za nekog ko je stekao bogatstvo u komunikaciji i medijima i za nekog ko želi da osvoji vlast.

Isti slučaj je i sa predsednikom Demokratske stranke Zoranom Lutovcem koji tako čini se, neaktivnost u političkom životu prenosi i na ovu društvenu mrežu.

Poput Lutovca, na Instagramu ne postoji ni predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Lider radikala Vojislav Šešelj mogao je lako da bude Instagram lider pošto je još 2015. godine otvorio nalog. Krenuo je kao i većina, sa selfijima, provocirao porukama o klanju (životinja), ali je nalog posle izvesnog vremena ugašen. Danas se može nabasati na nekoliko profila koji su otvorili poštovaoci lika i dela predsednika Srpske radikalne stranke.

Predsednik Dveri Boško Obradović jedan je od zapaženijih srpskih političara na ovoj društvenoj mreži. Sa skoro 6.000 pratilaca u protekle dve godine objavljivao je sadržaje koje se tiču pre svega stranačkog uz po koju porodičnu i privatnu fotografiju. Može se reći sa Boško sasvim solidno vodi svoj nalog.

Borko Stefanović, čovek zbog čijeg su prebijanja započele demonstracije “Stop krvavim košuljama” vodi Instagram nalog sa hiljadu i po pratilaca. Očekivano veći deo sadržaja odnosi se na partijske i prateće aktivističke aktivnosti “Levice Srbije”, a zastupljene su i fotografije iz detinjstva, sećanje na neke od događaja poput stogodišnjice “Oktobarske revolucije”, a nađe se i portet narednog heroja i simbola borbe za oslobođenje Stjepana Steve Filipovića.

Ličnost koja je bila najveći rival aktuelnom predsedniku Srbije, do skoro je slovila za lidera opozicije, a od nedavno politički penzioner, je sa više od 1.000 objava, makar što se tiče Instagrama najproduktivniji na političkog sceni. Sada ostaje da se vidi da li je Saša Janković koristio Instagram samo zbog poltičke promocije ili mu se dopala ova društvena mreža videćemo uskoro.

Najaktivnija političarka kada je u pitanju Twitter Marinika Tepić je sušta suprotnost na Instagramu. Iako je otvorila nalog do sada nije psotovala niti jednu fotografiju, a prati je svega troje ljudi.

Od septembra 2016. godine “insta aktivna” je i ministarka građevine Zorana Mihajlović. Sadržaj je pretežno promocija posla, a do sada je prati blizu 2.000 ljudi.

Aktivan je je i njen veliki protivnik u Srpskoj naprednoj stranci Vladimir Đukanović. On je za razliku od većine, osim sadržaja vezanih za partiju, dosta pažnje doduše na neinventivan način posvetio promociji svoje TV emisije, ali i fotografijama iz detinjstva, porodičnim snimcima i momentima sa stadiona.

Poput Šešelja od Instagram profila odustao je i bivši predsednik Srbije i nekadašnji radikal Tomislav Nikolić. Ipak, možda bio i prvi među političarima kada je 2013. godine otvorio nalog. Ipak entuzijazam ga nije dugo držao jer je za tri godine koliko je profil bio aktivan objavio 39 postova.

Kratku Instagram „aferu“ imala je i Sanda Rašković Ivić. Ona je trajala od jula do oktobra 2016., godine, dok je Sanda bila u Demokratskoj stranci Srbije.

Apsolutni lider na političkom Instragramu u Srbiji je Vuk Jeremić.

Iako njegova stranka bi verovatno imala problem da samostalno poređe cenzus, a rezultati sa predsedničkih izbora su bili veoma skromni, Vuk sa više od 17.000 pratilaca nema ozbiljnijeg protivkandidata u Srbiji. I po sadržaju, Jeremić je drugačiji do većine ostalih političata pošto na profilu ne dominiraju partijske aktivnost, već su tu i fotografije prijatelja, porodice, detalji sa zabava, utakmica, a kao i svaki novopečeni otac, svako malo objavljuje slike svoje ćerke.

Jedini ko bi mogao da pomuti Vukovu slavu jeste pola provladin političar i poslovan čovek Bogoljub Karić. On ima hiljadu pratilaca više od Jeremića.

Bogoljub voli da “kači” fotografije iz svakodnevnog porodičnog života, uključujući i video zapise sa groblja. Čini se da posebno voli da objavljuje fotografije sa mladim i uspešnim Srbima u inostranstvu.

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Journée française à Kragujevac sous le signe des 180 ans des relations diplomatiques 21st March 2019
  Le 19 mars 2019, l'Ambassadeur a participé à une « journée française » destinée à mettre en lumière les liens mémoriels, culturels et éducatifs entre Kragujevac et la France. - 180 ans des relations diplomatiques franco-serbes / Source : La France en Serbie (https://rs.ambafrance.org) The post Journée française à Kragujevac sous le signe des 180 […]
 • Состоялась премьера фильма «Балканский рубеж» 21st March 2019
  (фото: Д. Жаркович) В Сава центре в Белграде 19 февраля с большим успехом прошла премьера российско-сербской военной драмы режиссера Андрея Волгина под названием «Балканский рубеж». Основанный на реальных событиях фильм посвящен секретной операции российской спецгруппы по захвату аэродрома Слатина во время войны НАТО против Югославии. В главных ролях снялись Милош Бикович, Гойко Митич, Гоша Куценко, […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Most Viewed Posts

 • Twitter Suspends Hamas Accounts
  By ROBERT MACKEYLast Updated, Sunday, Jan. 19 | Several Twitter accounts used by the military wing of Hamas have been suspended by the social network in recent days, angering the Islamist militants and delighting Israel’s military. #Twitter has suspended the official account of #Hamas, a terrorist group that uses social media to threaten #Israel http://t.co/g1UxKc9fpf
 • Brain drain in Serbia today
  How does the Serbian government cope with the problem of brain drain today? The latest OECD publication, SOPEMI 2014 shows that 39 thousand persons emigrated in 2012 from Serbia to OECD countries only. (At the beginning of the global economic and financial crisis, the emigration from Serbia to OECD countries amounted to 27,000 in 2008.)

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up

Enjoy this blog? Please spread the word :)