Kako izgledaju profili srpskih političara na Instragramu?

Kako izgledaju profili srpskih političara na Instragramu?

Instragram je poslednjih godina društvena mreža sa najvećim rastom. Ujedno instagram je “najmlađa” društvena mreža, ne toliko po godinama postojanja već publici koja je konzumira i koristi. Ipak, to kao da nije dovoljno poltičarima iz Srbije da ozbiljnije shvate komunikaciju na Instagramu iako se baš tamo u najvećem broju nalaze najmlađi i brojni budući glasači

Instragram je poslednjih godina društvena mreža sa najvećim rastom.

Ujedno instagram je “najmlađa” društvena mreža, ne toliko po godinama postojanja već publici koja je konzumira i koristi.

Ipak, to kao da nije dovoljno poltičarima iz Srbije da ozbiljnije shvate komunikaciju na Instagramu iako se baš tamo u najvećem broju nalaze najmlađi i brojni budući glasači na izborima.

Oni koji imaju profile koriste gotovo apsolutno u političke/partijske svrhe, pretežno formalno, sa malo video zapisa i objava koji pozivaju na interkaciju.

Sudeći prema viđenom, opozicija je makar kada je Instagram u pitanju u boljoj poziciji nego što je slučaj na izborima.

Danas je napravio pregled aktivnosti političkih lidera, a krećemo sa Aleksandrom Vučićem.

Da li on ili neko iz njegovog okruženja tek od nedavno je otvoren lični profil na Instagramu. Od prvog decembra ove godine Vučić je napravio 22 objave, u proseku jednu dnevno. U pitanju su predsedničke i stranačke aktivnosti, bez upliva u detalje iz privatnog života. Do sada ima malo više od 1.400 pratilaca što i nije previše s obzirom na tome o kome se radi.

Trenutni lider opozicije, Dragan Đilas nema otvoren Instagram nalog. Osim njegovih imenjaka, Dragana Đilasa je moguće videti na objavama Saveza za promene. Možda neobično za nekog ko je stekao bogatstvo u komunikaciji i medijima i za nekog ko želi da osvoji vlast.

Isti slučaj je i sa predsednikom Demokratske stranke Zoranom Lutovcem koji tako čini se, neaktivnost u političkom životu prenosi i na ovu društvenu mrežu.

Poput Lutovca, na Instagramu ne postoji ni predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Lider radikala Vojislav Šešelj mogao je lako da bude Instagram lider pošto je još 2015. godine otvorio nalog. Krenuo je kao i većina, sa selfijima, provocirao porukama o klanju (životinja), ali je nalog posle izvesnog vremena ugašen. Danas se može nabasati na nekoliko profila koji su otvorili poštovaoci lika i dela predsednika Srpske radikalne stranke.

Predsednik Dveri Boško Obradović jedan je od zapaženijih srpskih političara na ovoj društvenoj mreži. Sa skoro 6.000 pratilaca u protekle dve godine objavljivao je sadržaje koje se tiču pre svega stranačkog uz po koju porodičnu i privatnu fotografiju. Može se reći sa Boško sasvim solidno vodi svoj nalog.

Borko Stefanović, čovek zbog čijeg su prebijanja započele demonstracije “Stop krvavim košuljama” vodi Instagram nalog sa hiljadu i po pratilaca. Očekivano veći deo sadržaja odnosi se na partijske i prateće aktivističke aktivnosti “Levice Srbije”, a zastupljene su i fotografije iz detinjstva, sećanje na neke od događaja poput stogodišnjice “Oktobarske revolucije”, a nađe se i portet narednog heroja i simbola borbe za oslobođenje Stjepana Steve Filipovića.

Ličnost koja je bila najveći rival aktuelnom predsedniku Srbije, do skoro je slovila za lidera opozicije, a od nedavno politički penzioner, je sa više od 1.000 objava, makar što se tiče Instagrama najproduktivniji na političkog sceni. Sada ostaje da se vidi da li je Saša Janković koristio Instagram samo zbog poltičke promocije ili mu se dopala ova društvena mreža videćemo uskoro.

Najaktivnija političarka kada je u pitanju Twitter Marinika Tepić je sušta suprotnost na Instagramu. Iako je otvorila nalog do sada nije psotovala niti jednu fotografiju, a prati je svega troje ljudi.

Od septembra 2016. godine “insta aktivna” je i ministarka građevine Zorana Mihajlović. Sadržaj je pretežno promocija posla, a do sada je prati blizu 2.000 ljudi.

Aktivan je je i njen veliki protivnik u Srpskoj naprednoj stranci Vladimir Đukanović. On je za razliku od većine, osim sadržaja vezanih za partiju, dosta pažnje doduše na neinventivan način posvetio promociji svoje TV emisije, ali i fotografijama iz detinjstva, porodičnim snimcima i momentima sa stadiona.

Poput Šešelja od Instagram profila odustao je i bivši predsednik Srbije i nekadašnji radikal Tomislav Nikolić. Ipak, možda bio i prvi među političarima kada je 2013. godine otvorio nalog. Ipak entuzijazam ga nije dugo držao jer je za tri godine koliko je profil bio aktivan objavio 39 postova.

Kratku Instagram „aferu“ imala je i Sanda Rašković Ivić. Ona je trajala od jula do oktobra 2016., godine, dok je Sanda bila u Demokratskoj stranci Srbije.

Apsolutni lider na političkom Instragramu u Srbiji je Vuk Jeremić.

Iako njegova stranka bi verovatno imala problem da samostalno poređe cenzus, a rezultati sa predsedničkih izbora su bili veoma skromni, Vuk sa više od 17.000 pratilaca nema ozbiljnijeg protivkandidata u Srbiji. I po sadržaju, Jeremić je drugačiji do većine ostalih političata pošto na profilu ne dominiraju partijske aktivnost, već su tu i fotografije prijatelja, porodice, detalji sa zabava, utakmica, a kao i svaki novopečeni otac, svako malo objavljuje slike svoje ćerke.

Jedini ko bi mogao da pomuti Vukovu slavu jeste pola provladin političar i poslovan čovek Bogoljub Karić. On ima hiljadu pratilaca više od Jeremića.

Bogoljub voli da “kači” fotografije iz svakodnevnog porodičnog života, uključujući i video zapise sa groblja. Čini se da posebno voli da objavljuje fotografije sa mladim i uspešnim Srbima u inostranstvu.

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Au Kosovo, les Serbes font de la résistance GRAND REPORTAGE 16th June 2019
  Vingt ans après la guerre du Kosovo, 100.000 Serbes orthodoxes vivent toujours dans l’ex-province yougoslave, autoproclamée indépendante en 2008. The post Au Kosovo, les Serbes font de la résistance GRAND REPORTAGE appeared first on BIDD.
 • Why US Will Need Your Social Media Details Before Issuing Visas 9th June 2019
  The US state department has revealed that US visa applicants will need to submit their social media usernames, previous email addresses and phone numbers as part of the application process. Applicants will now have to give up their account names on a list of social media platforms as well as volunteer the details of their accounts on any […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • День России в г. Нови Сад 15th June 2019
  13 июня в концертном зале компании НИС г. Нови Сад состоялось торжественное мероприятие, посвященное празднованию «Дня России». Праздничное мероприятие, посвященное «Дню России» в городе Нови Сад, по традиции, вот уже 12-й год подготавливает и проводит Общество соотечественников и друзей России «Россия». В этом году гости мероприятия смогли насладиться Праздничным концертом и фотовыставкой «Всемирное наследие глазами […]
 • Дан Русије у Новом Саду 15th June 2019
  У концертној сали компаније НИС у Новом Саду 13. јуна одржана је свечана манифестација поводом обележавања „Дана Русије“. Свечана манифестација посвећена „Дану Русије“ у Новом Саду традиционално, већ 12. годину, припрема и организује Друштво сународника и пријатеља Русије „Русија“. Ове године су гости манифестације могли да уживају у свечаном концерту и изложби фотографија „Светско наслеђе […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Most Viewed Posts

 • Twitter Suspends Hamas Accounts
  By ROBERT MACKEYLast Updated, Sunday, Jan. 19 | Several Twitter accounts used by the military wing of Hamas have been suspended by the social network in recent days, angering the Islamist militants and delighting Israel’s military. #Twitter has suspended the official account of #Hamas, a terrorist group that uses social media to threaten #Israel http://t.co/g1UxKc9fpf
 • The State of Gastrodiplomacy
  By Paul Rockower It is fitting that a magazine devoted to studying innovations and trends in the field of public diplomacy has turned its focus on an increasingly popular forms of cultural diplomacy: gastrodiplomacy. Public Diplomacy Magazine’s Summer 2009 issue on Middle Powers explored the behavior of middle powers and the contours of “middlepowermanship.” Articles

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error
Scroll Up
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)