Ko su evropski komesari?

  • 15th November 2014
  • 341 Views
Ko su evropski komesari?

Nova Evropska komisija, na čelu sa bivšim premijerom Luksemburga i čelnikom evro grupe Žanom Klodom Junkerom, počinje mandat 1. novembra. Po prvi put Komisija će zapravo imati dva lidera, budući da je predviđena funkcija prvog potpredsednika, pozicija na koju je imenovan holandski socijal-demokrata Frans Timermans. U briselskim institucijama neki čak smatraju da će Timermans biti taj koji će držati uzde, a kao razloge za ta nagađanja navode Junkerove zdravstvene probleme, umoran izgled, ali i želju da zadrži prebivalište u Luksemburgu.

DV199767 Berlaymont Brussels

Novi predsednik Komisije, 59-godišnji Junker, zauzeće kancelariju na 13. spratu sedišta Evropske komisije, zgrade Berlemon (Berlaymont). Prvi potporedsednik Komisije, 53-godišnji holandski socijal-demokrata Frans Timermans i drugi komesari biće na nižim spratovima.

Junker je tokom imenovanja Evropske komisije u Evropskom parlamentu 22. oktobra poslao jasnu poruku da će obavljati funkciju predsednika, ali i da želi da Timermansu da značajnu ulogu i da socijaliste u vođenju Komisije tesno veže za konzervativce.

“Ja sam predsednik. Međutim, dobar deo ovlašćenja preneo sam potpredsendiku. Frans Timermans je moja desna ruka, a nadam se da će biti i leva”, rekao je Junker.

Ove reči su kod nekih zvaničnika i službenika u Briselu pobudile izvesne sumnje, pojačane njegovim često umornim izgledom.

“Bole ga leđa i koleno od teške automobilske nesreće iz 1989. godine”, navode u okruženju novog predsednika Komisije. Dodaju i da je na njega uticala i žestoka kampanja na evropskim izborima, tokom koje je morao da se brani od optužbi za alkoholizam.

Juncker, the incoming president of the European Commission, presents the list of the European Commissioners and their jobs for the next five years, during a news conference at the EC headquarters in Brussels

Utisak da će biti “predsednik sa pola radnog vremena” dodatno pothranjuju njegove sopstvene aluzije na “odsustva”, kao i želja da prebivalište zadrži u Luksemburgu i da ograniči zvanična putovanja.

Junker je zeleo da Komisija bude politički jaka. U njoj su četiri bivša premijera, dva bivša ministra spoljnih poslova, dva bivša ministra ekonomije i sedam članova odlazeće komisije.

“Komisija neće biti ni generalni sekretarijat Saveta” država članica “ni sluga Evropskog parlamenta”, upozorio je Junker.

Timermans će biti koordinator Komisije. Ovaj delikatni diplomata, poliglota i bivši šef holandske diplomatije ostavio je veoma jak utisak tokom saslušanja pred Parlamentom i mnogi evropski zvaničnici već ga smatraju pravim šefom Komisije.

EU Commissioner-designate First, Vice-President of the Commission in charge of Better regulation, Inter-Institutional Relations, rule of Law and Charter of Fundamental Rights, Dutch, Frans Timmermans

Oslobođen obaveze da se bavi organizacijom sistema, veliki zastupnik evropskih integracija Junker moći će da “se bavi politikom” i odigra ulogu arbitra, ocenio je jedan evropski zvaničnik.

Šef Junkerovog kabineta i njegova siva eminencija je mladi nemački kadar Martin Selmajr. On je upregnuo svo umeće u izbor Junkera, kojem je prethodila kampanja puna zamki, i protivno volji nemačke kancelarke Angele Merkel i britnaskog premijera Dejvida Kamerona.

Ovaj 43-godišnji pravnik, bivši portparol kojeg je u šefa kabineta imenovala bivša komesarka za pravosuđe Vivijan Reding, poznaje Komisiju do detalja. On je i tvorac zamisli o novoj strukturi Komisije, u kojoj ima sedam potpredsednika koji na izvestan način usmeravaju i ograničavaju odluke komiesara. To omogućava predsedniku Komisije i njegovom kabinetu da se postave u ulogu arbitra i zadrže kontrolu nad zbivanjima.

Neki poslanici ovakav mehanizam smatraju “izopačenim”, čak “makijavelističkm”

“Nemam nikakve sličnosti s Makijavelijem. Ja sam nemački hrišćanski demokrata”, brani se Selmajr.

Međutim, više evropskih izvora navodi da on već više meseci povlači konce iz senke i da želi da nastavi da ostvaruje uticaj.

U samoj Komisiji ima mnogo neprijatelja, koji iščekuju neki pogrešan potez. Ozbiljne tenzije u Komisiji izazvala je jegova odluka da izmeni odgovore švedske komesarke Sesilije Malmstrom uoči njenog saslušanja pred Evropskim parlamentom, bez konsultacija sa njom. To je razljutilo ovu komesarku, koja preuzima resor trgovine a sa njim i osetljivo pitanje trgovinskih pregovora sa SAD. “Takve su Selmajrove metode”, rekao je jedan od njegovih protivnika škrgućući zubima.

Preuzeto sa portala Euraktiv

Ako želite da vidite biografije novi komesara u kraćoj i slikovitoj formi to možete učiniti na ovoj vezi. 

Ko su evropski komesari?

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Liverpool-Salzburg crunch match – who’d have thought? Plus: travel advice 9th December 2019
    Liverpool-Salzburg crunch match – who’d have thought? Plus: travel advice Austria has been awarded a fantastic early Christmas present on 10 December. At 1755 local time on Tuesday night Liverpool will visit to play Red Bull Salzburg in the final game of the Champions’ League group stage. Both teams need a result: if Liverpool lose […]
  • How Sahel rebel groups use online diplomacy 7th December 2019
    In the absence of access to privileged diplomatic channels, rebel groups engage in more public relations with foreign elites, international organizations and civil society groups. Digital tools, like social media, have given the Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) and other terrorist organizations a much louder voice, and there is little doubt that they

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Scroll Up