Public diplomacy „Kosovo je Srbija“: Ivica Dačić se priključio kampanji ispisivanja poruke na novčanicama

„Kosovo je Srbija“: Ivica Dačić se priključio kampanji ispisivanja poruke na novčanicama

928
Novčanice različitih valuta su retke preostale stvari koje kruže celim svetom. Od nedavno se na nekima od njih može naći i poruka „Kosovo je Srbija“, ispisana na srpskom ili engleskom jeziku.

Akciju je na Fejsbuku i Instagram profilu svog restorana pokrenuo Vojin Cucić, pozvavši pratioce da na novčanicama sitnih apoena dolara i evra napišu ovu poruku i fotografije podele na društvenim mrežama.

Do sada je stiglo par hiljada fotografija, a cilj je milion novčanica na kojima piše „Kosovo je Srbija“kaže Cucić.

Kampanju je pokrenuo samo nedelju dana posle erupcije reakcija na društvenim mrežama, većinom Albanaca, na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o kosovskim liderima, rekla da ima posla sa „ljudima koji su izašli iz šume“.

Stotine fotografija snimljenih u parkovima i šumama preplavilo je mreže pod heštegom #LiterallyJustEmergedFromTheWoods – upravo sam izašao iz šume.

Dačić kao promoter

Cucićeva akcija je ubrzo postala viralna, posebno nakon što joj se priključio i srpski ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

https://www.instagram.com/p/ByQwfe7pJLq/

Dačić je u više navrata obedovao u kafani Pavle Korčagin, ali je novčanicu od 100 dolara sa natpisom Kosovo je Srbija potpisao u drugom lokalu. Novčanica koju je potpisao nije bila njegova. ( tekst posta objavljenog na Instagramu kafane Pavle Korčagin)

„Kampanja je krenula baš globalno. Počeli su da pišu na svakakvim novčanicama koje ne bismo mogli da vidimo ovako“, kaže Cucić.

Ljudi počeli da se takmiče na kojim apoenima ispusuju poruke, dodaje on.

https://www.instagram.com/p/BySkp3IJ3UA/

Dolari i evri su najpopularniji, ali su se na fotografijama našle i novčanice iz Švajcarske, Južnoafričke Republike, Ukrajine, Moldavije pa čak i Kenije i Kine.

https://www.instagram.com/p/ByScn1gH7ef/

Efekat akcije

Cucić kaže i da uz hiljade fotografija u inboksu kafane Korčagin, pristižu i negativni komentari na albanskom jeziku, pozivi da se profil blokira ili prijavi.

Dok se neki „takmiče“ da ispišu „Kosovo je Srbija“ na što više novčanica, neki da baš njih stori bude repostovan na profilu kafane, ima i onih koji kritički gledaju na onlajn akciju.

https://twitter.com/ha_zmaju/status/1136194433052024832

https://twitter.com/parun_/status/1135848701283459072

Neki su pisanje po novčanicama opisali kao „vrhunske metode komunikacije u diplomatiji“.

https://twitter.com/_darko74/status/1136166902802341889

https://twitter.com/Neshavuc/status/1135858836458364928

Šta kažu zakoni?

U Srbiji, novčanica se smatra nepodobnom za opticaj, između ostalog, „kada je … uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici – grafiti“, a banke su dužne da ih zamene, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije.

Korišćenje novčanica sa političkim natpisima na belom delu u Americi nije zabranjeno, ukoliko ne ugrožava nečiji ugled, piše u američkom Zakonu koji reguliše zaštitu i korišćenje američkih novčanica.

„Najgore“ što može da se desi novčanicama sa porukom „Kosovo je Srbija“ širom sveta je da neke prodavnice odbiju da ih prime, banke povuku iz upotrebe i zamene neoštećenim ili, kako jedna korisnica na Fejsbuku kaže:

„Zamišljam sledeću situaciju: na svim novčanicama svuda u svetu na raznim jezicima jedna poruka: KOSOVO JE SRBIJA! Pa to bi definitivno ubrzalo povlačenje novčanica iz upotrebe i potpuni prelazak na kartice“.