Ministar diplomatije Bangladeša promoviše ,,digitalnu diplomatiju,, među azijskim državama

629

cica conference_19364

Prema informacijama sa prvog portala Bangladeša, Ministar  spoljnih poslova te zemlje Abul Hassan Mahmood je predložio koncept  ,,digitalne diplomatije‘‘  kao jedan od načina pristupa razvijanju ,,digitalnih vlada‘‘ zemalja Azije.
Govoreći na međunarodnom skupu CICA-e (Konferencija o međusaradnji i izgradnji poverenja u Aziji)  u Daki, istakao je da su  u   digitalnom dobu  ,,digitalne revolucije‘‘ prouzrokovale  promenu načina na koji mislimo, živimo i radimo kao i način upravljanja našim životima.
Spomenuo je da  za vlade širom sveta, digitalna transformacija nije više pitanje izbora.To  zahteva  današnje savremeno doba i postavlja ga kao  najbitniji prioritet. Rečeno je da Internet,mobilne aplikacije i tehnologije se razvijaju ,, strahovitom brzinom‘‘.
Kapaciteti nekih azijskih zemalja da se uhvate u koštac sa takvim tehnologijama je ograničen zbog nemogućnosti  modernizovanja tehnološke infrastrukture i  to stvara ranjivost čitavog sistema. Troškovi prelaska na novu tehnologiju su veoma skupi i sam proces transformacije traje veoma dugo.

Ministar je skrenuo pažnju i na bezbednosne probleme izrazivši mišnjenje da informacije koje su stvorene, kojima se upravlja i koje se skladište u sajberprostoru od strane vlada i građana moraju biti zaštićene u svakom pogledu  i da ne sme biti nikakvog kompromisa po ovom pitanju. Ministar Ali je rekao da postoje zemlje u okviru CICA-e koje su tehnološki veoma napredne dok sa druge strane postoje zemlje koja dosta nazaduju po pitanju  savremenih digitalnih tehnologija i obrazovanja kadrova u toj sferi.

Istakao je da Bangladeš ulaže velike napore da digitalizuje zemlju inspirisan premijerovom Digital Bangladesh Vision 2021  kampanjom.

Digital Bangladesh Vision 2021  je ambiciozan, politički manifest vladajuće koalicije koji ima za cilj promociju savremenih tehnologija u svim oblastima društva naročito obrazovanju, zdrastvu i ostalim  javnim uslugama.

Marko Ilić za Beogradsku inicijativu za digitalnu i javnu diplomatiju