Novi Trojanac za špijunažu targetira diplomatske entitete u Evropi putem lažne prijave za vizu

 • 15th May 2020
 • 142 Views
Novi Trojanac za špijunažu targetira diplomatske entitete u Evropi putem lažne prijave za vizu

U novembru 2019. godine, tehnologije kompanije Kaspersky otkrile su novi malver koji se fokusira na diplomatska tela u Evropi, pri čemu širenje zaraze otpočinje putem lažnih prijava za vizu. Dalja analiza ukazuje da ovaj spajver koristi istu bazu koda kao i zloglasni malver COMPFun.

Spajver se fokusira na širenje po uređajima žrtve, kako bi prikupio i preneo podatke akteru. On je široko korišćen među raznim akterima naprednih upornih pretnji i njegova opasnost je srazmerna odabranoj žrtvi: bilo da se radi o vladi ili ključnim segmentima infrastrukture, prikupljene informacije mogu biti od velikog značaja za operatore malvera i mogu proizvesti mnoge promene za pogođenu oblast delovanja.

Otkriveni malver ima velike sličnosti u kodu sa malverom COMPFun, prvi put prijavljenim 2014. godine. U 2019. godini, industrija se već susrela sa njegovim naslednikom, malverom Reductor. Funkcije novog Trojanca uključuju sposobnost nabavljanja geolokacije mete, prikupljanje podataka o domaćinu i mreži, keylogging i skrinšotovanje.

Prema stručnjacima kompanije Kaspersky, radi se o potpuno razvijenom Trojancu koji je takođe sposoban za širenje na prenosivim uređajima. U prvoj fazi droper, koji se preuzima sa deljene lokalne mreže, sadrži naziv fajla povezan sa postupkom prijave za vizu, koji odgovara targetiranim diplomatskim entitetima. Legitimna prijava je šifrovana unutar dropera, zajedno sa 32- i 64-bitnim malverom sledeće faze.

Na osnovu viktimologije, kompanija Kaspersky originalni COMPFun malver dovodi u vezu sa  Turla APT sa pouzdanošću srednjeg do niskog nivoa.

“Operatori malvera su zadržali svoj fokus na diplomatskim entitetima i prijavama vezanim za vizu – skladištenim u direktorijumu koji se deli na lokalnoj mreži – jer im je početni vektor zaraze išao u prilog. Kombinacija personalizovanog pristupa svojim metama i sposobnosti da osmisle i sprovedu svoje ideje, developere koji stoje iza malvera COMPFun nesumnjivo čini snažnim ofanzivnim timom,” izjavio je Kurt Baumgartner (Kurt Baumgartner), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky.

Kako bi organizacije bile zaštićene od pretnji kao što je COMPFun, kompanija Kaspersky predlaže sledeće mere:

 • Sprovodite redovne bezbednosne kontrole IT infrastrukture organizacije.
 • Koristite provereno rešenje za bezbednost krajnje tačke, kao što je Kaspersky Endpoint Security for Business sa zaštitom od pretnji po fajlove, i uvek ga ažurirajte kako bi mogao da detektuje najnovije tipove malvera.
 • Za detektovanje na nivou krajnje tačke, istraživanje i blagovremeno saniranje incidenata, implementirajte EDR rešenja, kao što je Kaspersky Endpoint Detection and Response.
 • Pored primene neophodne endpoint zaštite, implementirajte korporativno bezbednosno rešenje, kao što je Kaspersky Anti Targeted Attack Platform, koje detektuje napredne pretnje na nivou mreže u ranoj fazi.
 • Svom timu bezbednosno-operativnog centra obezbedite pristup najnovijim Informacijama o pretnjama, kako bi bili u toku sa najnovijim i tek dolazećim alatima, tehnikama i taktikama koje koriste akteri pretnji i sajber kriminalci.
Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Seven envoys present credentials via video-conferencing: a new chapter in India’s digital diplomacy 21st May 2020
  The credential ceremony was conducted via a video-conferencing from the South Block as the envoys stood in front of a large screen one after another. This exercise was conducted as usual credential ceremony in Rashtrapati Bhawan could not be arranged due to spread of Covid. New Delhi: In what was first such exercise in India […]
 • A Flood of (un)Kindness #KindnessMatters 21st May 2020
  Skip to content Dr Keith Franklin Nuclear Councellor, British Embassy Tokyo 21st May 2020 Japan A Flood of (un)Kindness #KindnessMattersIt was the summer of 2007, and Gloucestershire had just experienced the worst floods in living memory. In an ironic twist, the major impact on the area was a water shortage. The floods had overwhelmed the […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)