Pored ljudi, Wikipediju uređuju i botovi

  • 11th March 2014
  • 521 Views
Pored ljudi, Wikipediju uređuju i botovi


Prema istraživanju koje je sproveo Newsweek, 46% uređivačkog posla na Wikipediji obavljaju botovi i skripte. Istraživanje je napravljeno uz pomoć aplikacije koju je napravio Thomas Steiner, Google inženjer i post-doctoral student na Université Claude Bernard Lyon.

Količina posla koju obave botovi zavisi od jezične verzije sata. Tako, na primer, Englesku verziju botovi uređuju samo 5%, dok italijansku Wikipediju botovi uređuju 53% vremena. Prema Aaronu Halfakeru, Wikimedia Foundation istraživaču, ovo zavisi od stanja tekstova na online enciklopediji.

Botovi i skripte obavljaju one zadatke koji ljudi najmanje vole, a to su ispravljanje grašaka u kucanju, gramatičke greške i slični poslovi. Ipak, botovi rade i neke malo zanimljivije poslove – primer je generisanje izveštaja o asteroidima po NASA izveštajima.

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Gugl objavio izveštaj o kretanju građana Srbije 3rd July 2020
    U Srbiji je smanjeno kretanje građana zbog virusa korona i to za 75 odsto u restoranima, kafićima, bioskopima, muzejima i sličnim objektima, pokazuje izveštaj kompanije Gugl o kretanju stanovništva. Prema poslednjim podacima za Srbiju koje je Gugl objavio, u poređenju sa osnovnom vrednošću smanjeno je kretanje oko pijaca i prodavnica za 74 odsto, a poseta […]
  • Google launches new tools to improve digital skills 3rd July 2020
    Google has launched a host of online tools intended to help people and businesses “digitise and grow” through digital skills. In a statement from Matt Brittin, president of Google EMEA, the company has pledged to support 10 million people and businesses in Europe, the Middle East and Africa (EMEA). According to the Institute for Employment […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)