Pored ljudi, Wikipediju uređuju i botovi

  • 11th March 2014
  • 570 Views
Pored ljudi, Wikipediju uređuju i botovi


Prema istraživanju koje je sproveo Newsweek, 46% uređivačkog posla na Wikipediji obavljaju botovi i skripte. Istraživanje je napravljeno uz pomoć aplikacije koju je napravio Thomas Steiner, Google inženjer i post-doctoral student na Université Claude Bernard Lyon.

Količina posla koju obave botovi zavisi od jezične verzije sata. Tako, na primer, Englesku verziju botovi uređuju samo 5%, dok italijansku Wikipediju botovi uređuju 53% vremena. Prema Aaronu Halfakeru, Wikimedia Foundation istraživaču, ovo zavisi od stanja tekstova na online enciklopediji.

Botovi i skripte obavljaju one zadatke koji ljudi najmanje vole, a to su ispravljanje grašaka u kucanju, gramatičke greške i slični poslovi. Ipak, botovi rade i neke malo zanimljivije poslove – primer je generisanje izveštaja o asteroidima po NASA izveštajima.

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • COVID-19 vaccine developed in Austria – produced in Scotland 5th August 2020
    Skip to content Leigh Turner Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations and other International Organisations in Vienna Part of UK in Austria 5th August 2020 Vienna, Austria COVID-19 vaccine developed in Austria – produced in Scotland “When we started to develop our vaccine candidate we needed to push; now there […]
  • Opasna moć Tvitera, Gugla i Fejsbuka: Kako je započeo rat protiv slobode i istine? /video/ 1st August 2020
    Donald Tramp junior, sin aktuelnog predsednika SAD, bio je suspendovan na Tviteru ove nedelje zato što ga je Tviter na to osudio zbog „širenja dezinformacija“. „Tviter, Fejsbuk, Gugl i Amazon su monopoli koji bi da ućutkaju konzervativce i da vas primoraju da mislite onako kako oni žele. Dosta je bilo“, uzvraća im Trampov najstariji sin. […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)