Potpisan sporazum “Digitalna Albanija i digitalno Kosovo”; BIDD: Srbija nema digitalnu diplomatiju

Potpisan sporazum “Digitalna Albanija i digitalno Kosovo”; BIDD: Srbija nema digitalnu diplomatiju

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova nastavlja sa naporima na razvoju svoje digitalne diplomatije i naglašava da su već priznati kao četvrta najbolja digitalna diplomatija na svetu. Sa Kosova, takođe, nastavljaju jačanje veza sa Albanijom. Ove nedelje, u Prištini je potpisan Memorandum o saradnji za sprovođenje projekta “Projekat za digitalnu diplomatiju – Digitalna Albanija i digitalno Kosovo”, zajedno sa

kossev

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova nastavlja sa naporima na razvoju svoje digitalne diplomatije i naglašava da su već priznati kao četvrta najbolja digitalna diplomatija na svetu. Sa Kosova, takođe, nastavljaju jačanje veza sa Albanijom. Ove nedelje, u Prištini je potpisan Memorandum o saradnji za sprovođenje projekta “Projekat za digitalnu diplomatiju – Digitalna Albanija i digitalno Kosovo”, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Albanije, Britanskim savetom i ambasadom Kraljevine Norveške u Tirani i Prištini, koja upravo finansira ovaj projekat sa 300 000 evra. Akcenat u projektu je usmeren ka mladim Albancima od kojih se očekuje da promovišu “svoje zemlje”, saopštilo je ministarstvo iz Prištine​.

Najnoviji projekat kosovskog ministarstva spoljnih poslova ima za cilj da podrži napore Albanije i Kosova u “međunarodnom priznavanju”, da “promovišu njihov imidž u digitalnim diplomatijama”, te da se “angažuju mladi kao faktor doprinosa u jačanju imidža svojih zemalja”.

BIDD: Srbija nema digitalnu diplomatiju, pioniri u kampanji sprečavanja prijema Kosova u UNESCO

Na ovu vest reagovala je Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju – BIDD, koja je, prenoseći vest iz Prištine, navela i da je potrebno da Srbija odgovori, ali i da u Srbiji ne postoji digitalna i javna diplomatija.

“Na ovaj projekat Srbija treba adekvatno i konačno da odgovori svojom, trenutno nepostojećom digitalnom i javnom diplomatijom. Ignorisanjem digitalne i javne diplomatije, bez obzira na formalne razloge, političari koji vode Srbiju samo će otežati promociju vrednosti i principa Srbije među narodima i institucijama drugih zemalja,” navodi BIDD.

Iz ove inicijative podsećaju da su za “povoljnu odluku” o neprihvatanju članstva Kosova u UNESCO zaslužni, pored ostalih srpski volonteri – neplaćene digitalne diplomate Srbije, koji su izvršili pritisak na međunarodnu javnost i institucije akcijom na društvenim mrežama.

“Svi učesnici kampanje #NoKosovoUnesco, postali su digitalne diplomate Srbije,” navode iz Beogradske inicijative za digitalnu diplomatiju, naglašavajući i da je “neočekivano” podstrek za akciju stigao i od srpskog predsednika.

Oni su podsetili i na aktivnu digitalnu diplomatiju igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, tvrdeći da je njegov rad “srpskoj javnosti malo poznat”, kao i na rad studentske kancelarije u Kosovskoj Mitrovici i njihovu peticiju GOOGLE-u da se na njegovim mapama nazivi mesta na Kosovu i Metohiji objavljuju na srpskom a ne na albanskom jeziku.

Memorandum su potpisali zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrit Selimi, njegov kolega iz Albanije, Haljilj Huseni, ambasador Kraljevine Norveške u Tirani i Prištini, Jan Bratu i direktorka Britanskog saveta na Kosovu, Arjeta Emra.

Seljimi je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je to jedan od ambicioznijih projekata u oblasti digitalne diplomatije.

“Vlade Norveške i Britanije dosledno su podržavale napore Kosova u ovoj oblasti, napore koji su postavili sami građani i inovativna omladina Kosova u prvom planu kao aktivne diplomate,” rekao je Seljimi.

On je naglasio da su nacrt Strategije o digitalnoj diplomatiji Kosova i napori MIP-a Kosova priznati kao četvrta po redu najbolja digitalna diplomatija na svetu (nakon SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela), a prema prestižnom turskom časopisu u oblasti javne i digitalne diplomatije, “Yeni Diplomasi”.

Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije, Halil Huseni je prilikom potpisivanja naveo da će se ovim projektom obuhvatiti još veći broj mladih iz Albanije i sa Kosova, sa potencijalima da promovišu “svoje zemlje”. Memorandum će promovisati mrežu “digitalnih diplomata” i pomoći u sprovođenju javne i kulturne diplomatije.

Ambasador Kraljevine Norveške u Tirani i Prištini, Jan Bratu – zemlje koja finansira digitalnu diplomatiju Kosova i Albanije – ovoga puta sa 300000 evra, naglasio je da su upravo mladi ti koji mogu da “ruše barijere koje političari  i ambasadori ne mogu da prevaziđu”. A direktorka Britanskog saveta  na Kosovu, Arjeta Emra, istakla je da su upravo građani Kosova “najbolje diplomate u zemlji”.

Iako spada u  najmlađa ministarstva spoljnih poslova, kosovska diplomatija  je veteran u internacionalizaciji kosovskog pitanja kao državotvornog, a koje je još 1996. godine jasno postavljeno kao jedno od prioritetnih međunarodnih pitanja, pre svega za zapadne zemlje, na čelu sa SAD-om, Nemačkom i Velikom Britanijom. Ove zemlje su i danas ostale najvažniji partneri Kosovu u podršci za lobiranje novih priznanja Kosova kao samostalne države. Kosovo danas ima 22 diplomatske misije i 14 konzulata, mahom u ključnim i razvijenim zemljama Zapada, kao i u regionu. Posebnu pažnju poklanja digitalnoj diplomatiji koja je za srpsku javnost “postala vidljiva” tek u finišu snažnog lobiranja za prijem Kosova u UNESCO. Ipak, Kosovu su 10. novembra nedostajala tri glasa od potrebnih 95 da bi postalo članica najvažnije svetske organizacije za nauku, tehnnologiju i kulturno nasleđe, uprkos ranijoj preporuci Izvršnog saveta da “UNESCO prizna Republiku Kosovo”. Više o aktivnostima digitalne diplomatije Kosova možete pratiti na našoj posebnoj tematskoj stranici “Lobiranje kosovske diplomatije”.

http://kossev.info/strana/arhiva/potpisan_sporazum_%E2%80%9Cdigitalna_albanija_i_digitalno_kosovo%E2%80%9D/7209

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Xi Jinping drops in on diners at Beijing restaurant, chats with deliverymen 20th May 2019
  Chinese President dropped in on surprised diners at a small Beijing restaurant and chatted with deliverymen on Friday on an apparently unscripted visit ahead of next week‘s Lunar New Year holiday.Such relaxed interactions between senior politicians and the public are uncommon in a country where even leaders‘ birthdays or family backgrounds are often closely held […]
 • The importance of Public Diplomacy as an instrument of foreign policy and what makes a good diplomatic agent 20th May 2019
  The importance of Diplomacy as an instrument of foreign policy and what makes a good diplomatic agentExcerpt: The importance of Public Diplomacy on foreign policy and its challenges Public diplomacy is one of the most important parts of international and intercultural communication (DeMars, 2005; Nye, 2008). Governments across the world tend to use public diplomacy […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Filmske poslastice na španskom jeziku u DKC-u od 23. maja 21st May 2019
  Nakon filmova Pilar Miro u Jugoslovenskoj kinoteci i programa „Ženski ugao“ održanog u Domu omladine Beograda, beogradsku publiku u nastavku Španskog metra od 23. do 27. maja očekuje dvanaest najboljih novih filmova snimljenih na španskom jeziku. Ostvarenja iz Španije, Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua prikazivaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda u okviru glavnog festivalskog […]
 • Izložba „Plakati Solidarnosti” 21st May 2019
  Dana 17. maja 2019. god. u Centru Kulture Vršac svečano je otvorena izložba „Plakati Solidarnosti“, na kojoj je prikazano 30 plakata iz perioda od 1981 -1989. godine, u vreme važnih promena u Poljskoj. The post Izložba „Plakati Solidarnosti” appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Most Viewed Posts

 • Twitter Suspends Hamas Accounts
  By ROBERT MACKEYLast Updated, Sunday, Jan. 19 | Several Twitter accounts used by the military wing of Hamas have been suspended by the social network in recent days, angering the Islamist militants and delighting Israel’s military. #Twitter has suspended the official account of #Hamas, a terrorist group that uses social media to threaten #Israel http://t.co/g1UxKc9fpf
 • The State of Gastrodiplomacy
  By Paul Rockower It is fitting that a magazine devoted to studying innovations and trends in the field of public diplomacy has turned its focus on an increasingly popular forms of cultural diplomacy: gastrodiplomacy. Public Diplomacy Magazine’s Summer 2009 issue on Middle Powers explored the behavior of middle powers and the contours of “middlepowermanship.” Articles

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error
Scroll Up
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)