Ruska meka moć Novi koncept

315

Poznato je da se moć u politici lako oseti, ali teško definiše. Meka moć podjednako je kompleksna i teško uhvatljiva, ali je u globalizovanom svetu sve vidljivija. Pred kraj prošlog veka harvardski profesor Džozef Naj opisao ju je kao sposobnost efektivnog uticaja u međunarodnim odnosima, uglavnom kroz kulturu, vrednosti i ideologiju.

 

 

Osobina da privlači, osvaja i pridobija, meku moć je visoko rangirala u međunarodnim političkim strategijama svih velikih država. Otuda je odmeravanje velikih na terenu meke moći postalo podjednako važno i za male države.

Jevgenij Primakov

Jevgenij Primakov

U Moskvi je nedavno najavljena promena na vrhu Ruske saradnje (Rossotrudničestvo), institucije koja koordinira i podržava rad svih proruskih kulturnih, humanitarnih i nevladinih organizacija u svetu. Jevgenij Primakov, koji je već viđen kao novi čovek na čelu te institucije, smatra da ruska meka moć nije na zadovoljavajućem nivou i da, pored diplomatskih i vojnih pobeda po svetu, treba osvajati srca i umove ljudi.

Duško Lopandić

Duško Lopandić

Da li je ovo najava novog koncepta ruske meke moći, sa kakvim planom i mogućim efektima po naš region za Rečeno i prećutano govore iskusni diplomata Duško Lopandić i naučni saradnik Instituta za evropske studije Stevan Gajić.

Stevan Gajić

Stevan Gajić

Autor emisije je Radovan Pantović.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/3989396/ruska-meka-moc.html