Srbija ukida najstariji i jedini aktivni kanal javne diplomatije?

 • 15th April 2015
 • 540 Views
Srbija ukida najstariji i jedini aktivni kanal javne diplomatije?

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu.

mrs

“Međunarodni radio Srbija” svakodnevno program emituje preko kratkih talasa i 24 sata preko satelita i na Internetu na srpskom i 11 stranih jezika..
[su_pullquote align=”right”]‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ je jedna od najstarijih kratkotalasnih radio stanica u svetu, a osnovan je 8. marta 1936. godine u Kraljevini Jugoslaviji, šest godina pre Glasa Amerike Ova informativna kuća decenijama je važan instrument javne diplomatije SFRJ i danas Srbije.[/su_pullquote]
Nastao je u vreme kada pojam javne diplomatije nije ni postojao, ali je uspešno predstavljao vrednosti i interese države u svetu skoro jedan vek. U međuvremenu je ‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ modernizovan je svoj rad kroz sadržajan Internet sajt na adresi www.glassrbije.org .
‘’Na njemu se mogu pročitati i čuti informacije iz svih oblasti, od politike, preko privrede, kulture, običaja i tradicije do sporta, na srpskom i 11 stranih jezika, u audio i pisanom formatu.
Vesti i ostali sadržaji sa sajta Međunarodnog radija Srbija prenose i citiraju mnogi domaći i inostrani sajtovi, a ne mali broj je onih sajtova na kojima je postavljena direktna link veza ka sajtu Međunarodnog radija Srbija.’’

broadcasting-media2
Novembra 2008. godine uvedene su i VIDEO VESTI na srpskom jeziku a od novembra 2010. i na svih 11 jezika na kojima se emituje program. Video produkcija Međunarodnog radija Srbija proširena je i video izdanjima LEPOTE SRBIJE i IZ MUZIČKE RIZNICE. Uvedeni su i emisija KORAK BLIŽE BIZNISU i stranice sajta pod istim imenom, gde se na jednom mestu mogu saznati odgovori na pitanje ZAŠTO ULAGATI BAŠ U SRBIJI.
[su_pullquote]‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ važan je i respektabilan izvor informacija za brojnu srpsku dijasporu i srpske nacionalne manjine u susednim zemljama.[/su_pullquote]
Za našu dijasporu, pored informativno – političkih emisija, dnevničkog tipa, u 12.00, 15.30 i 21.30, emituju se i emisije u kojima se detaljnije govori o svim važnijim pojavama i događajima u zemlji, o kulturnoj baštini, tradiciji i običajima, turizmu i ekologiji, aktuelnostima iz oblasti kulture i sporta, o dešavanjima u dijaspori, aktivnostima koje se tiču odnosa sa maticom i drugim temama koje donose vreme i ljudi, a posebno o onima koje predlažu slušaoci širom sveta.
Umesto da postane izvor informacija i sadržaja za promociju srpskih vrednosti i državnih interesa Srbije u svetu u eri digitalne javne diplomatije, ovom informativnom servisu preti konačno ukidanje.
Naime, Medijskom strategijom i novim Zakonom o javnom informisanju, koji je usvojen prošle godine, predviđeno je povlačenje države iz vlasništva nad medijima i njihovog direktnog finansiranja.
Iako u tom istom zakonu stoji utvrđen JAVNI INTERES informisanja svetske javnosti o dešavanjima u Srbiji, nisu ponuđene nikakve mogućnosti transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ radi promocije srpskih interesa u svetu.
Obaveza primene Zakona o javnom informisanju, koji je po ovom pitanju očigledno protiv srpskih javnih interesa, ne može biti opravdanje za ukidanje ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’.

romania
Sve zemlje u okruženju imaju ovakve medijske čuvare javnih interesa i finansiraju ih iz državnog budžeta.
A da ne govorimo o svetskim silama koje svoju javnu diplomatiju ali i međunarodnu propagandu baziraju na svojim servisima, Deutsche welle, BBC, Voice of America, China internacional, Glas Rusije.


Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu.
[su_quote]‘’TAMO GDE SE NE ČUJEMO, SIGURNO JE KRAJ SVETA’’, nekadašni slogan ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’[/su_quote]

timthumb

 

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Welcome to Digital Diplomacy: Cultivating Bridges between Nations 28th May 2020
  We are living in a digital world in which anyone can pick up their phone and see the very latest information in world news, politicians’ latest comments and leaders’ latest tweets. With so many open and direct information and commination channels, how does the diplomat still fit in? For some time now, Digital Diplomacy has […]
 • How “The adjoining house at the Lustig Prean Gasse” became the British Embassy 27th May 2020
  Skip to content Leigh Turner Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations and other International Organisations in Vienna Part of UK in Austria 27th May 2020 Vienna, Austria How “The adjoining house at the Lustig Prean Gasse” became the British Embassy “The Ministry of Works may have ideas about office accommodation. […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • North Macedonia Party Accused of Playing With COVID Restrictions 27th May 2020
  Original Article The post North Macedonia Party Accused of Playing With COVID Restrictions appeared first on Diplomatic portal.
 • О перспективама промоције туристичког потенцијала Русије у Србији 27th May 2020
  У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду одржан је радни састанак директора ове установе Надежде Кушченкове и представника компаније Arena Channels Group. На састанку је представљено неколико ТВ формата канала Balkan Trip, новог члана телевизијске мреже компаније, који за циљ има промоцију туристичког потенцијала Србије и регионалног туризма. Представници компаније Arena […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)