Srbija ukida najstariji i jedini aktivni kanal javne diplomatije?

 • 15th April 2015
 • 367 Views
Srbija ukida najstariji i jedini aktivni kanal javne diplomatije?

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu.

mrs

“Međunarodni radio Srbija” svakodnevno program emituje preko kratkih talasa i 24 sata preko satelita i na Internetu na srpskom i 11 stranih jezika..
[su_pullquote align=”right”]‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ je jedna od najstarijih kratkotalasnih radio stanica u svetu, a osnovan je 8. marta 1936. godine u Kraljevini Jugoslaviji, šest godina pre Glasa Amerike Ova informativna kuća decenijama je važan instrument javne diplomatije SFRJ i danas Srbije.[/su_pullquote]
Nastao je u vreme kada pojam javne diplomatije nije ni postojao, ali je uspešno predstavljao vrednosti i interese države u svetu skoro jedan vek. U međuvremenu je ‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ modernizovan je svoj rad kroz sadržajan Internet sajt na adresi www.glassrbije.org .
‘’Na njemu se mogu pročitati i čuti informacije iz svih oblasti, od politike, preko privrede, kulture, običaja i tradicije do sporta, na srpskom i 11 stranih jezika, u audio i pisanom formatu.
Vesti i ostali sadržaji sa sajta Međunarodnog radija Srbija prenose i citiraju mnogi domaći i inostrani sajtovi, a ne mali broj je onih sajtova na kojima je postavljena direktna link veza ka sajtu Međunarodnog radija Srbija.’’

broadcasting-media2
Novembra 2008. godine uvedene su i VIDEO VESTI na srpskom jeziku a od novembra 2010. i na svih 11 jezika na kojima se emituje program. Video produkcija Međunarodnog radija Srbija proširena je i video izdanjima LEPOTE SRBIJE i IZ MUZIČKE RIZNICE. Uvedeni su i emisija KORAK BLIŽE BIZNISU i stranice sajta pod istim imenom, gde se na jednom mestu mogu saznati odgovori na pitanje ZAŠTO ULAGATI BAŠ U SRBIJI.
[su_pullquote]‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ važan je i respektabilan izvor informacija za brojnu srpsku dijasporu i srpske nacionalne manjine u susednim zemljama.[/su_pullquote]
Za našu dijasporu, pored informativno – političkih emisija, dnevničkog tipa, u 12.00, 15.30 i 21.30, emituju se i emisije u kojima se detaljnije govori o svim važnijim pojavama i događajima u zemlji, o kulturnoj baštini, tradiciji i običajima, turizmu i ekologiji, aktuelnostima iz oblasti kulture i sporta, o dešavanjima u dijaspori, aktivnostima koje se tiču odnosa sa maticom i drugim temama koje donose vreme i ljudi, a posebno o onima koje predlažu slušaoci širom sveta.
Umesto da postane izvor informacija i sadržaja za promociju srpskih vrednosti i državnih interesa Srbije u svetu u eri digitalne javne diplomatije, ovom informativnom servisu preti konačno ukidanje.
Naime, Medijskom strategijom i novim Zakonom o javnom informisanju, koji je usvojen prošle godine, predviđeno je povlačenje države iz vlasništva nad medijima i njihovog direktnog finansiranja.
Iako u tom istom zakonu stoji utvrđen JAVNI INTERES informisanja svetske javnosti o dešavanjima u Srbiji, nisu ponuđene nikakve mogućnosti transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ radi promocije srpskih interesa u svetu.
Obaveza primene Zakona o javnom informisanju, koji je po ovom pitanju očigledno protiv srpskih javnih interesa, ne može biti opravdanje za ukidanje ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’.

romania
Sve zemlje u okruženju imaju ovakve medijske čuvare javnih interesa i finansiraju ih iz državnog budžeta.
A da ne govorimo o svetskim silama koje svoju javnu diplomatiju ali i međunarodnu propagandu baziraju na svojim servisima, Deutsche welle, BBC, Voice of America, China internacional, Glas Rusije.


Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu.
[su_quote]‘’TAMO GDE SE NE ČUJEMO, SIGURNO JE KRAJ SVETA’’, nekadašni slogan ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’[/su_quote]

timthumb

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Twitter bans thousands of state-backed accounts spreading misinformation 16th October 2019
  Twitter has suspended thousands of accounts linked with state-backed misinformation campaigns. In a transparency report shared today, Twitter says it removed 4,248 accounts from the United Arab Emirates (UAE), 273 accounts from the UAE and Egypt, 1,019 accounts based in Ecuador, 265 accounts from Spain and six accounts from Saudi Arabia. The post Twitter bans […]
 • Healthcare for UK nationals in Austria after Brexit 15th October 2019
  Skip to content Leigh Turner Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations and other International Organisations in Vienna Part of UK in Austria 15th October 2019 Vienna, Austria Healthcare for UK nationals in Austria after Brexit The UK is preparing to leave the EU on 31st October. If there is a […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • ОБУЧЕНИЕ В РОССИИ выставка российского высшего образования 16th October 2019
  Как стать высококлассным профессионалом и как в этом поможет российское образование? 15 октября 2019 года с 10.00 до 18.00 в Национальной Университетской Библиотеке г. Загреба (Hrvatske Bratske Zajednice 4, 10000, Zagreb) и 17 октября 2019 с 10.00 до 16.00 в Университете Риека (Trg braće Mažuranića 10, 51000, Rijeka) состоится уникальное событие, которое будет полезно всем, […]
 • The path to EU membership has many obstacles, but the goal is still valuable 16th October 2019
  European Union is valuable for all member states for two reasons: peace and prosperity, and these are also the reasons Serbia should join, said the President Emeritus of the European Council Herman Van Rompuy in Belgrade. Speaking at the discussion “The EU and Serbia: Shared Destiny, a Belgian Perspective”, organised by the Belgian Embassy in […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)