Srbija ukida najstariji i jedini aktivni kanal javne diplomatije?

721

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu.

mrs

“Međunarodni radio Srbija” svakodnevno program emituje preko kratkih talasa i 24 sata preko satelita i na Internetu na srpskom i 11 stranih jezika..
[su_pullquote align=”right”]‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ je jedna od najstarijih kratkotalasnih radio stanica u svetu, a osnovan je 8. marta 1936. godine u Kraljevini Jugoslaviji, šest godina pre Glasa Amerike Ova informativna kuća decenijama je važan instrument javne diplomatije SFRJ i danas Srbije.[/su_pullquote]
Nastao je u vreme kada pojam javne diplomatije nije ni postojao, ali je uspešno predstavljao vrednosti i interese države u svetu skoro jedan vek. U međuvremenu je ‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ modernizovan je svoj rad kroz sadržajan Internet sajt na adresi www.glassrbije.org .
‘’Na njemu se mogu pročitati i čuti informacije iz svih oblasti, od politike, preko privrede, kulture, običaja i tradicije do sporta, na srpskom i 11 stranih jezika, u audio i pisanom formatu.
Vesti i ostali sadržaji sa sajta Međunarodnog radija Srbija prenose i citiraju mnogi domaći i inostrani sajtovi, a ne mali broj je onih sajtova na kojima je postavljena direktna link veza ka sajtu Međunarodnog radija Srbija.’’

broadcasting-media2
Novembra 2008. godine uvedene su i VIDEO VESTI na srpskom jeziku a od novembra 2010. i na svih 11 jezika na kojima se emituje program. Video produkcija Međunarodnog radija Srbija proširena je i video izdanjima LEPOTE SRBIJE i IZ MUZIČKE RIZNICE. Uvedeni su i emisija KORAK BLIŽE BIZNISU i stranice sajta pod istim imenom, gde se na jednom mestu mogu saznati odgovori na pitanje ZAŠTO ULAGATI BAŠ U SRBIJI.
[su_pullquote]‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ važan je i respektabilan izvor informacija za brojnu srpsku dijasporu i srpske nacionalne manjine u susednim zemljama.[/su_pullquote]
Za našu dijasporu, pored informativno – političkih emisija, dnevničkog tipa, u 12.00, 15.30 i 21.30, emituju se i emisije u kojima se detaljnije govori o svim važnijim pojavama i događajima u zemlji, o kulturnoj baštini, tradiciji i običajima, turizmu i ekologiji, aktuelnostima iz oblasti kulture i sporta, o dešavanjima u dijaspori, aktivnostima koje se tiču odnosa sa maticom i drugim temama koje donose vreme i ljudi, a posebno o onima koje predlažu slušaoci širom sveta.
Umesto da postane izvor informacija i sadržaja za promociju srpskih vrednosti i državnih interesa Srbije u svetu u eri digitalne javne diplomatije, ovom informativnom servisu preti konačno ukidanje.
Naime, Medijskom strategijom i novim Zakonom o javnom informisanju, koji je usvojen prošle godine, predviđeno je povlačenje države iz vlasništva nad medijima i njihovog direktnog finansiranja.
Iako u tom istom zakonu stoji utvrđen JAVNI INTERES informisanja svetske javnosti o dešavanjima u Srbiji, nisu ponuđene nikakve mogućnosti transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ radi promocije srpskih interesa u svetu.
Obaveza primene Zakona o javnom informisanju, koji je po ovom pitanju očigledno protiv srpskih javnih interesa, ne može biti opravdanje za ukidanje ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’.

romania
Sve zemlje u okruženju imaju ovakve medijske čuvare javnih interesa i finansiraju ih iz državnog budžeta.
A da ne govorimo o svetskim silama koje svoju javnu diplomatiju ali i međunarodnu propagandu baziraju na svojim servisima, Deutsche welle, BBC, Voice of America, China internacional, Glas Rusije.


Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu.
[su_quote]‘’TAMO GDE SE NE ČUJEMO, SIGURNO JE KRAJ SVETA’’, nekadašni slogan ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’[/su_quote]

timthumb