Srbija ukida najstariji i jedini aktivni kanal javne diplomatije?

Srbija ukida najstariji i jedini aktivni kanal javne diplomatije?

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu. “Međunarodni radio Srbija” svakodnevno program emituje preko kratkih talasa i 24 sata preko satelita i na Internetu

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu.

mrs

“Međunarodni radio Srbija” svakodnevno program emituje preko kratkih talasa i 24 sata preko satelita i na Internetu na srpskom i 11 stranih jezika..
[su_pullquote align=”right”]‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ je jedna od najstarijih kratkotalasnih radio stanica u svetu, a osnovan je 8. marta 1936. godine u Kraljevini Jugoslaviji, šest godina pre Glasa Amerike Ova informativna kuća decenijama je važan instrument javne diplomatije SFRJ i danas Srbije.[/su_pullquote]
Nastao je u vreme kada pojam javne diplomatije nije ni postojao, ali je uspešno predstavljao vrednosti i interese države u svetu skoro jedan vek. U međuvremenu je ‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ modernizovan je svoj rad kroz sadržajan Internet sajt na adresi www.glassrbije.org .
‘’Na njemu se mogu pročitati i čuti informacije iz svih oblasti, od politike, preko privrede, kulture, običaja i tradicije do sporta, na srpskom i 11 stranih jezika, u audio i pisanom formatu.
Vesti i ostali sadržaji sa sajta Međunarodnog radija Srbija prenose i citiraju mnogi domaći i inostrani sajtovi, a ne mali broj je onih sajtova na kojima je postavljena direktna link veza ka sajtu Međunarodnog radija Srbija.’’

broadcasting-media2
Novembra 2008. godine uvedene su i VIDEO VESTI na srpskom jeziku a od novembra 2010. i na svih 11 jezika na kojima se emituje program. Video produkcija Međunarodnog radija Srbija proširena je i video izdanjima LEPOTE SRBIJE i IZ MUZIČKE RIZNICE. Uvedeni su i emisija KORAK BLIŽE BIZNISU i stranice sajta pod istim imenom, gde se na jednom mestu mogu saznati odgovori na pitanje ZAŠTO ULAGATI BAŠ U SRBIJI.
[su_pullquote]‘’ Međunarodni radio Srbija ‘’ važan je i respektabilan izvor informacija za brojnu srpsku dijasporu i srpske nacionalne manjine u susednim zemljama.[/su_pullquote]
Za našu dijasporu, pored informativno – političkih emisija, dnevničkog tipa, u 12.00, 15.30 i 21.30, emituju se i emisije u kojima se detaljnije govori o svim važnijim pojavama i događajima u zemlji, o kulturnoj baštini, tradiciji i običajima, turizmu i ekologiji, aktuelnostima iz oblasti kulture i sporta, o dešavanjima u dijaspori, aktivnostima koje se tiču odnosa sa maticom i drugim temama koje donose vreme i ljudi, a posebno o onima koje predlažu slušaoci širom sveta.
Umesto da postane izvor informacija i sadržaja za promociju srpskih vrednosti i državnih interesa Srbije u svetu u eri digitalne javne diplomatije, ovom informativnom servisu preti konačno ukidanje.
Naime, Medijskom strategijom i novim Zakonom o javnom informisanju, koji je usvojen prošle godine, predviđeno je povlačenje države iz vlasništva nad medijima i njihovog direktnog finansiranja.
Iako u tom istom zakonu stoji utvrđen JAVNI INTERES informisanja svetske javnosti o dešavanjima u Srbiji, nisu ponuđene nikakve mogućnosti transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ radi promocije srpskih interesa u svetu.
Obaveza primene Zakona o javnom informisanju, koji je po ovom pitanju očigledno protiv srpskih javnih interesa, ne može biti opravdanje za ukidanje ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’.

romania
Sve zemlje u okruženju imaju ovakve medijske čuvare javnih interesa i finansiraju ih iz državnog budžeta.
A da ne govorimo o svetskim silama koje svoju javnu diplomatiju ali i međunarodnu propagandu baziraju na svojim servisima, Deutsche welle, BBC, Voice of America, China internacional, Glas Rusije.


Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju očekuje i nada se da će Vlada Republike Srbije naći mogućnost transformacije ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’ u savremeni medijski servis koji promoviše interese građana Srbije među drugim narodima u svetu.
[su_quote]‘’TAMO GDE SE NE ČUJEMO, SIGURNO JE KRAJ SVETA’’, nekadašni slogan ‘’ Međunarodnog radija Srbija ‘’[/su_quote]

timthumb

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • DOJ  should take action against China’s Twitter propaganda 22nd August 2019
  Over the last few years, Chinese state media organs have accelerated a campaign to leverage U.S. social media platforms – namely, Twitter – to promote the Chinese Communist Party’s (CCP) narrative on several issues. The post DOJ  should take action against China’s Twitter propaganda appeared first on BIDD.
 • Travelling to the EU or live there? Get ready for Brexit 22nd August 2019
  Skip to content Christopher Pincher Minister of State (Minister for Europe and the Americas) 22nd August 2019 London Travelling to the EU or live there? Get ready for Brexit The UK is leaving the EU on 31 October and we are making all necessary preparations to ensure we are ready. This includes making sure UK […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • German Ambassador: boycott not good for democracy 22nd August 2019
  AUTHOR: N1 Belgrade According to the ambassador, political debates should be held in parliament, adding that it’s important for the opposition to have the conditions to operate. He recalled the European Union progress report which said that the conditions in parliament are not good and should be changed. “The opposition has indicated that it will […]
 • Projekat „Poljske pomoći” u Vršcu 22nd August 2019
  Otpravnik poslova Republike Poljske Andžej Kinđuk izvršio je monitoring razvojnog projekta koji Ambasada realizuje u Vršcu. The post Projekat „Poljske pomoći” u Vršcu appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Most Viewed Posts

 • Twitter Suspends Hamas Accounts
  By ROBERT MACKEYLast Updated, Sunday, Jan. 19 | Several Twitter accounts used by the military wing of Hamas have been suspended by the social network in recent days, angering the Islamist militants and delighting Israel’s military. #Twitter has suspended the official account of #Hamas, a terrorist group that uses social media to threaten #Israel http://t.co/g1UxKc9fpf
 • The State of Gastrodiplomacy
  By Paul Rockower It is fitting that a magazine devoted to studying innovations and trends in the field of public diplomacy has turned its focus on an increasingly popular forms of cultural diplomacy: gastrodiplomacy. Public Diplomacy Magazine’s Summer 2009 issue on Middle Powers explored the behavior of middle powers and the contours of “middlepowermanship.” Articles

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)