Ambasada Švedske proslavila je tradicionalni švedski praznik Sveta Lucija u Mikser House-u i predstavila knjigu “Swedish Culinary Diplomacy” koju je priredio dugogodišnji kuvar ambasade Švedske u Beogradu, Lars Ekberg.
![Foto: Vuk Branković](http://www.b92.net/news/pics/2016/12/13/1627498627584fa021b6f25835201666_v4_big.jpg)
“Običaji i praznici jednog naroda uvek su dobra prilika za bolje upoznavanje. Zato i proslavljamo Svetu Luciju u Srbiji, sa kojom Švedska ima dobre odnose i saradnju. Kada razumemo jedni druge, uvažavamo i uzajamno poštujemo običaje, tradiciju i praznike, tada učvršćujemo veze naše dve zemlje. Imao sam priliku da o Srbiji mnogo naučim kroz praznike, običaje i tradiciju”, rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin.
![Foto: Vuk Branković](http://www.b92.net/news/pics/2016/12/13/1462540816584fa022412a1270370775_v4_big.jpg)
U Švedskoj se Sveta Lucija proslavlja kada noći postanu najtamnije, a zime najhladnije i obeležava svetlost u dugim zimskim noćima. Predstavljena je kao devojka obučena u belu haljinu sa svilenim crvenim pojasom oko struka i krunom od gorućih sveća na glavi. Zbog toga je i zovu – svetlonoša, ona koja unosi toplinu i nadu u domove. Šveđani obeležavaju Svetu Luciju uz kolačiće od đumbira i piće glögg. Prema običaju, deca obučena u bele duge haljine ranom zorom bude svoje roditelje tradicionalnim pesmama, kafom i kolačićima.
![Foto: Vuk Branković](http://www.b92.net/news/pics/2016/12/13/1324675802584fa0224e006100407530_v4_big.jpg)
Nakon trominutnog filma o Svetoj Luciji, posetioci su imali jedinstvenu priliku da čuju i pesmu o Svetoj Luciji u izvođenju Ane Sinicki i uz klavirsku pratnju Milice Lundin.
U okviru proslave švedskog praznika Sveta Lucija predstavljena je knjiga “Swedish Culinary Diplomacy” kuvara ambasade Švedske Larsa Ekberga. O tome koliko su bliski kulinarstvo i diplomatija, kako se o nacijama mnogo nauči kroz njihovu kuhinju i o svom iskustvu autor knjige-kuvara Lars Ekberg rekao je:
![Foto: Vuk Branković](http://www.b92.net/news/pics/2016/12/13/65207626584fa02260c60243291876_v4_big.jpg)
”U diplomatiji, kuhinja se smatra jednim od najstarijih alata za interakciju i često čini sastavni deo važnih pregovora. Biti kuvar u ime Švedske predstavlja zadovoljstvo i izazov. Trudim se da spremam jela od domaćih sastojaka na švedski način. Ovom knjigom pokazujemo da su jela koja se mogu naći na trpezi ambasadora pristupačna za svakog, kako u pogledu spremanja tako i u pogledu uživanja“.
![Foto: Vuk Branković](http://www.b92.net/news/pics/2016/12/13/798022030584fa0226f3e5949948039_v4_big.jpg)
Promocijom ove knjige ujedno se najavljuje obeležavanje 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske nizom aktivnosti u toku 2017. godini. Jedna od aktivnosti će biti usmerena na važnost proizvodnje zdrave hrane u održivom društvu