Sveta Lucija uz diplomatski kuvar na švedski način

 • 20th December 2016
 • 446 Views
Sveta Lucija uz diplomatski kuvar na švedski način

Ambasada Švedske proslavila je tradicionalni švedski praznik Sveta Lucija u Mikser House-u i predstavila knjigu “Swedish Culinary Diplomacy” koju je priredio dugogodišnji kuvar ambasade Švedske u Beogradu, Lars Ekberg.

 

Foto: Vuk Branković
Foto: Vuk Branković

“Običaji i praznici jednog naroda uvek su dobra prilika za bolje upoznavanje. Zato i proslavljamo Svetu Luciju u Srbiji, sa kojom Švedska ima dobre odnose i saradnju. Kada razumemo jedni druge, uvažavamo i uzajamno poštujemo običaje, tradiciju i praznike, tada učvršćujemo veze naše dve zemlje. Imao sam priliku da o Srbiji mnogo naučim kroz praznike, običaje i tradiciju”, rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin.

Foto: Vuk Branković
Foto: Vuk Branković

U Švedskoj se Sveta Lucija proslavlja kada noći postanu najtamnije, a zime najhladnije i obeležava svetlost u dugim zimskim noćima. Predstavljena je kao devojka obučena u belu haljinu sa svilenim crvenim pojasom oko struka i krunom od gorućih sveća na glavi. Zbog toga je i zovu – svetlonoša, ona koja unosi toplinu i nadu u domove. Šveđani obeležavaju Svetu Luciju uz kolačiće od đumbira i piće glögg. Prema običaju, deca obučena u bele duge haljine ranom zorom bude svoje roditelje tradicionalnim pesmama, kafom i kolačićima.

Foto: Vuk Branković
Foto: Vuk Branković

Nakon trominutnog filma o Svetoj Luciji, posetioci su imali jedinstvenu priliku da čuju i pesmu o Svetoj Luciji u izvođenju Ane Sinicki i uz klavirsku pratnju Milice Lundin.

U okviru proslave švedskog praznika Sveta Lucija predstavljena je knjiga “Swedish Culinary Diplomacy” kuvara ambasade Švedske Larsa Ekberga. O tome koliko su bliski kulinarstvo i diplomatija, kako se o nacijama mnogo nauči kroz njihovu kuhinju i o svom iskustvu autor knjige-kuvara Lars Ekberg rekao je:

Foto: Vuk Branković
Foto: Vuk Branković

”U diplomatiji, kuhinja se smatra jednim od najstarijih alata za interakciju i često čini sastavni deo važnih pregovora. Biti kuvar u ime Švedske predstavlja zadovoljstvo i izazov. Trudim se da spremam jela od domaćih sastojaka na švedski način. Ovom knjigom pokazujemo da su jela koja se mogu naći na trpezi ambasadora pristupačna za svakog, kako u pogledu spremanja tako i u pogledu uživanja“.

Foto: Vuk Branković
Foto: Vuk Branković

Promocijom ove knjige ujedno se najavljuje obeležavanje 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske nizom aktivnosti u toku 2017. godini. Jedna od aktivnosti će biti usmerena na važnost proizvodnje zdrave hrane u održivom društvu

Foto: Vuk Branković
Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Diplomacy has gone strongly digital, India at forefront: FS Shringla | India News 9th July 2020
  Diplomacy has gone strongly digital, adapting to the situation arisen due to the COVID-19 pandemic, and India has been at the forefront of it with Prime Minister Narendra Modi turning challenge into opportunity to start global conversations using virtual platforms, Foreign Secretary Harsh Vardhan Shringla said on Monday. Speaking at a webinar organised by the […]
 • Disarmament blog: what’s the point of the Conference on Disarmament? 7th July 2020
  Skip to content Aidan Liddle UK Ambassador and Permanent Representative to the Conference on Disarmament Part of Conference on Disarmament 7th July 2020 Geneva, Switzerland Disarmament blog: what’s the point of the Conference on Disarmament? The Conference on Disarmament resumed its 2020 session on Tuesday, after a break of 122 days. (We had been supposed […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Statement by Prime Minister Kyriakos Mitsotakis 11th July 2020
  Greece condemns in the strongest terms Turkey's decision to convert the Hagia Sophia into a mosque. This decision -that came 85 years since its designation as a museum- is an offense to its universal nature. This is a decision that offends all those who acknowledge the monument as part of world civilisation. Of course, this […]
 • Srebrenica Genocide 25th Anniversary Commemorated Amid Pandemic 11th July 2020
  Original Article The post Srebrenica Genocide 25th Anniversary Commemorated Amid Pandemic appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)