Kosovo i Albanija potpisali sporazum o digitalnoj saradnji

  • 17th December 2015
  • 425 Views
Kosovo i Albanija potpisali sporazum o digitalnoj saradnji

Projekat ““Digital Diplomacy – Digital Albania and Digital Kosovo””, koji ima za cilj da promoviše nezavisnost Kosova, imidž i vrednosti „dveju zemalja“,  potpisali su predstavnici ministarstava spoljnih poslova tzv. Kosova i Albanije u Prištini 14. decembra, saznaje Beogradska inicijativa za digitalnu javnu diplomatiju. Britanski savet i ambasade Norveške u Prištini i Tirani finansirale su projekat sa 300 hiljada evra.

digitalna diplomatija kosova i albanije

Petrit_Selimi “Projekat pokrećemo u cilju podržavanja napora Prištine i Tirane u međunarodnom priznavanju Kosova, kao i u promociji njihovog imidža u međunarodnoj zajednici, kroz digitalnu diplomatiju”, izjavio je Petrit Selimi, jedan od potpisnika i političar koji je proteklih godina utemeljio digitalnu diplomatiju Prištine i učinio je značajnom i priznatom u svetu.

Projekat o digitalnoj saradnji predviđa da se više od 1.000 mladih Albanaca širom sveta uključi u širenje ’’albanske istine’’ preko društvenih mreža, s posebnim osvrtom na potrebu prijema Kosova u UNESCO.

Na ovaj projekat Srbija treba adekvatno i konačno da odgovori svojom, trenutno nepostojećom digitalnom i javnom diplomatijom. Ignorisanjem digitalne i javne diplomatije, bez obzira na formalne razloge, političari koji vode Srbiju samo će otežati promociju vrednosti i principa Srbije među narodima i institucijama drugih zemalja.nokosovo colage
Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju podseća da su za povoljnu odluku o neprihvatanju članstva Kosova u Unesku zaslužni, pored ostalih i srpski volonteri, neplaćene digitalne diplomate Srbije, koji su izvršili pritisak na međunarodnu javnost i institucije akcijom na društvenim mrežama #NoKosovoUnesco .
Digitadigital diplomacy serbiaPodstrek ovoj, prvoj akciji digitalne diplomatije Srbije, pomalo neočekivano ali veoma profesionalno, došao je iz Kabineta Predsednika Republike Srbije koji je 16. oktobra podržao energiju Tviteraša ali i ponudio korisne video materijale na engleskom jeziku radi distribucije na društvenim mrežama. Svi učesnici kampanje #NoKosovoUnesco, postali su digitalne diplomate Srbije a među njima @SavaJanjic @fajgelj , @culicsimo @1NikolaMirkovic @AZobenica @nikolinamp7 @micanovic_s @SRBDiplomacy @MeettheSerbs @predsednikrs @malagurski @dijasporars @milan_maximo @nszoranans @TanjaGarcevic @nevavu @Internetnovine @BAMERC

Srpskoj javnosti malo je poznato, da Iguman manastira Dečani Sava Janić  svakodnevno piše tekstove na engleskom jeziku, na društvenim mrežama,  o događajima na Kosovu i Metohiji, koji se yatim prosleđuju širom sveta. A studentska kancelarija za kampanju „Ne članstvu Kosova* u UNESKO“ koja je počela sa radom 29. oktobra 2015. godine u Kosovskoj Mitrovici, pokrenula je nove akcije poput peticije GOOGLE-u da se na njegovim mapama nazivi mesta na Kosovu objavljuju na srpskom a ne na albanskom jeziku.
Još manje je poznato da se na Wikipediji nalaze neistiniti tekstovi o Kosovu i Metohiji, a da mnoge mobilne aplikacije koje se koriste širom sveta i u Srbiji, prikazuju Beograd kao mesto u ’’ Vojvodina, Srbija ’’.

Cover-bidd
Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju nastaviće sa apelima i akcijama prema postojećim digitalnim diplomatama Srbije i zvaničnim institucijama Vlade Republike Srbije u cilju podizanja svesti i značaja primene alata digitalne diplomatije, za Srbiju i njenu spoljnu politiku.
Jan-BraathuJer, kako je rekao ambasador Kraljevine Norveške u Tirani i Prištini, Nj. E. Jan Braathu, ’’Projekat za digitalnu diplomatiju Albanije i Kosova pomoći će u promeni i poboljšanju percepcija međunarodne zajednice prema dvema divnim zemljama. Pravi ambasador zemalja širom sveta je inovativna omladina koji putem pozitivnih članaka na Wikipediji i raznim Internet stranicama daje svoj konkretan doprinos u promovisanju njihovih zemalja u svim oblastima, turizmu, kulturi, životnoj sredini. Upravo ovi mladi mogu postići značajan uspeh u rušenju barijera, koje političari i ambasadori ne mogu da prevaziđu’’.

Autor
M.Sci. Zvonko Šošević

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Liverpool-Salzburg crunch match – who’d have thought? Plus: travel advice 9th December 2019
    Liverpool-Salzburg crunch match – who’d have thought? Plus: travel advice Austria has been awarded a fantastic early Christmas present on 10 December. At 1755 local time on Tuesday night Liverpool will visit to play Red Bull Salzburg in the final game of the Champions’ League group stage. Both teams need a result: if Liverpool lose […]
  • How Sahel rebel groups use online diplomacy 7th December 2019
    In the absence of access to privileged diplomatic channels, rebel groups engage in more public relations with foreign elites, international organizations and civil society groups. Digital tools, like social media, have given the Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) and other terrorist organizations a much louder voice, and there is little doubt that they

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Scroll Up