Učesnici kampanje #NoKosovoUnesco su prve digitalne diplomate Srbije

789

toptweetsimageTog utorka, 13 . oktobra 2015. godine započinje ozbiljna akcija online zajednice Srba i prijatelja širom sveta na sprečavanju prijema tkzv Kosova u UNESCO .

 

Oko hashtaga #NoKosovoUnesco najpre se samoorganizuje najaktivnija i najsvesnija tviter i Facebook zajednica koja emituje informacije, fotografije, tekstove i video snimke o uništavanju srpskih spomenika na prostoru Kosova i Metohije od strane albanske samoproklamovane države, koju sile zapada promovišu za ulazak u UNESCO.
Prvih nekoliko dana, bilo je teško naći adekvatne tekstove na stranim jezicima a naročito kvalitetne fotografije visoke rezolucije.
2015-11-11_123925
Zbog toga smo 14.oktobra objavili tekst ’’Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo’’ www.bidd.org.rs/catalog-of-destroyed-and-desecrated-churches-in-kosovo-and-metohia sa interaktivnom mapom 100 uništenih ili oskrnavljenih spomenika , fotografijama i opisima na engleskom jeziku ( preuzetim sa sajta www.kosovo.net ). U istu svrhu smo svakih sat vremena na Tviteru emitovali pojedinačne informacije na engleskom jeziku, stalno koristeći #NoKosovoUnesco hashtag.
nokosovo colage
Zajednica tkzv. lajna oko #NoKosovoUnesco krajem oktobra postaje sve brojnija i kreativnija. Organizacija 28. jun i Boris Malagurski pokreću potpisivanje Peticije na www.ipetitions.com . Broj potpisnika se u vreme glasanja u UNESCO približio 150.000 .
Podstrek tviterašima, pomalo neočekivano ali veoma profesionalno, dolazi iz Kabineta Predsednika Republike Srbije koji je 16. oktobra podržao energiju Tviteraša .

2015-11-11_134431
Podrška se nastavlja objavom spota ‘’ The Truth ‘’ a početkom novembra, pred samo glasanje u Unesco aktivirana je i Internet prezentacija www.nokosovounesco.com koju je takođe ( posredno ili neposredno ) realizovao Kabinet Predsednika Republike Srbije.

Digatalna diplomatija Predsednika Republike Srbije, krunisana je sa veoma popularnim Facebook i Instagram nalogom ( koji je nekoliko dana bio blokiran od strane Instagrama jer su nekome smetale fotografije stradanja Srba i srpske baštine na Kosovu i Metohiji )
trio
Kampanja #NoKosovoUnesco dobila je veoma važnu institucionalnu podršku i poruku da postoji svest o digitalnoj i javnoj diplomatiji ( bar u ovoj državnoj instituciji ) .

U ponedeljak 09. novembra 2015 svi su bili iznenađeni. Priština je bila uverena u pobedu a Beograd sumnjao da može pobediti naše prijatelje sa Zapada.

Ali zato je lajna oko #NoKosovoUnesco likovala.

Svi koji su dali doprinos treba da budu zadovoljni i ponosni jer su pokazali visok stepen nacionalne odgovornosti ali i tehnološku sposobnost i moć da pomognu svom narodu i zemlji.

Ne treba da nas brinu komentari da ‘’pobeda’’ nije dobijena na društvenim mrežama, i da se radi o virtuelnom svetu i aktivnostima bez koristi i uticaja na svakidašnjicu.

Da digitalna diplomatija nije tako važna, ne bi svetske sile trošile toliko novca na njen razvoj.

Svi učesnici kampanje #NoKosovoUnesco, postali su digitalne diplomate Srbije a među njima @SavaJanjic @fajgelj , @culicsimo @1NikolaMirkovic @AZobenica @nikolinamp7 @micanovic_s @SRBDiplomacy @MeettheSerbs @predsednikrs @malagurski @dijasporars @milan_maximo @nszoranans @TanjaGarcevic @nevavu @Internetnovine @BAMERC

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju BIDD nastavlja sa višegodišnjim apelom državnim institucijama u Srbiji da osavremene nastupe i rad u skladu sa savremenom tendencijom javne diplomatije u svetu.

I na samom kraju, evo kako je izgledala poslednja sedmica aktivnosti oko #NeKosovoUnesco na Tviteru .

2015-11-11_150618Period 01.11.2015 do 09.11.2015 Izvor followthehashtag.com

 

Autor

M.Sci. Zvonko Šošević