Učesnici kampanje #NoKosovoUnesco su prve digitalne diplomate Srbije

  • 12th November 2015
  • 464 Views
Učesnici kampanje #NoKosovoUnesco su prve digitalne diplomate Srbije

toptweetsimageTog utorka, 13 . oktobra 2015. godine započinje ozbiljna akcija online zajednice Srba i prijatelja širom sveta na sprečavanju prijema tkzv Kosova u UNESCO .

Oko hashtaga #NoKosovoUnesco najpre se samoorganizuje najaktivnija i najsvesnija tviter i Facebook zajednica koja emituje informacije, fotografije, tekstove i video snimke o uništavanju srpskih spomenika na prostoru Kosova i Metohije od strane albanske samoproklamovane države, koju sile zapada promovišu za ulazak u UNESCO.
Prvih nekoliko dana, bilo je teško naći adekvatne tekstove na stranim jezicima a naročito kvalitetne fotografije visoke rezolucije.
2015-11-11_123925
Zbog toga smo 14.oktobra objavili tekst ’’Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo’’ www.bidd.org.rs/catalog-of-destroyed-and-desecrated-churches-in-kosovo-and-metohia sa interaktivnom mapom 100 uništenih ili oskrnavljenih spomenika , fotografijama i opisima na engleskom jeziku ( preuzetim sa sajta www.kosovo.net ). U istu svrhu smo svakih sat vremena na Tviteru emitovali pojedinačne informacije na engleskom jeziku, stalno koristeći #NoKosovoUnesco hashtag.
nokosovo colage
Zajednica tkzv. lajna oko #NoKosovoUnesco krajem oktobra postaje sve brojnija i kreativnija. Organizacija 28. jun i Boris Malagurski pokreću potpisivanje Peticije na www.ipetitions.com . Broj potpisnika se u vreme glasanja u UNESCO približio 150.000 .
Podstrek tviterašima, pomalo neočekivano ali veoma profesionalno, dolazi iz Kabineta Predsednika Republike Srbije koji je 16. oktobra podržao energiju Tviteraša .

2015-11-11_134431
Podrška se nastavlja objavom spota ‘’ The Truth ‘’ a početkom novembra, pred samo glasanje u Unesco aktivirana je i Internet prezentacija www.nokosovounesco.com koju je takođe ( posredno ili neposredno ) realizovao Kabinet Predsednika Republike Srbije.

Digatalna diplomatija Predsednika Republike Srbije, krunisana je sa veoma popularnim Facebook i Instagram nalogom ( koji je nekoliko dana bio blokiran od strane Instagrama jer su nekome smetale fotografije stradanja Srba i srpske baštine na Kosovu i Metohiji )
trio
Kampanja #NoKosovoUnesco dobila je veoma važnu institucionalnu podršku i poruku da postoji svest o digitalnoj i javnoj diplomatiji ( bar u ovoj državnoj instituciji ) .

U ponedeljak 09. novembra 2015 svi su bili iznenađeni. Priština je bila uverena u pobedu a Beograd sumnjao da može pobediti naše prijatelje sa Zapada.

Ali zato je lajna oko #NoKosovoUnesco likovala.

Svi koji su dali doprinos treba da budu zadovoljni i ponosni jer su pokazali visok stepen nacionalne odgovornosti ali i tehnološku sposobnost i moć da pomognu svom narodu i zemlji.

Ne treba da nas brinu komentari da ‘’pobeda’’ nije dobijena na društvenim mrežama, i da se radi o virtuelnom svetu i aktivnostima bez koristi i uticaja na svakidašnjicu.

Da digitalna diplomatija nije tako važna, ne bi svetske sile trošile toliko novca na njen razvoj.

Svi učesnici kampanje #NoKosovoUnesco, postali su digitalne diplomate Srbije a među njima @SavaJanjic @fajgelj , @culicsimo @1NikolaMirkovic @AZobenica @nikolinamp7 @micanovic_s @SRBDiplomacy @MeettheSerbs @predsednikrs @malagurski @dijasporars @milan_maximo @nszoranans @TanjaGarcevic @nevavu @Internetnovine @BAMERC

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju BIDD nastavlja sa višegodišnjim apelom državnim institucijama u Srbiji da osavremene nastupe i rad u skladu sa savremenom tendencijom javne diplomatije u svetu.

I na samom kraju, evo kako je izgledala poslednja sedmica aktivnosti oko #NeKosovoUnesco na Tviteru .

2015-11-11_150618Period 01.11.2015 do 09.11.2015 Izvor followthehashtag.com

Autor

M.Sci. Zvonko Šošević

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)