Amerikanci smislili osnov za upotrebu nuklearnog oružja – Rusija sprema posebnu vojsku kao odgovor

16
U Sjedinjenim Državama sajber vojska postoji odavno. U toj zemlji se sajber napad izjednačava sa napadom na američku teritoriju i to može biti osnov za upotrebu nuklearnog oružja protiv zemlje koja je izvršila sajber napad, kaže ruski ekspert Jurij Knutov, ističući istovremeno da bi i Rusija trebalo da stvori snažnu sajber vojsku.
Zbog hibridnog rata koji Zapad vodi protiv Rusije, medijskog linča i satanizacije, kao i hakerskih napada na ruske internet resurse i baze podataka, Moskva razmatra inicijativu o stvaranju sajber vojske u cilju zaštite podataka, odbrane od digitalnih pretnji i suzbijanja propagande.
Pretnje u oblasti digitalne bezbednosti su dramatično porasle od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Broj sajber napada na Rusiju je prošle godine porastao za 80 odsto, a glavna meta je bio državni sektor. Sve to zahteva da Moskva uloži aktivne napore u zaštiti kritične informacione infrastrukture.
Ruski eksperti objašnjavaju da je zadatak sajber vojske da osigura bezbednost Rusije u digitalnom prostoru, kao i da „poremeti“ protivničke informacione sisteme ili dovede protivnika u zabludu.
Predlog o formiranju sajber vojske je odlično rešenje, jer neprijateljske zemlje mogu kroz razne programe ubaciti viruse u kompjutere koji mogu poništiti ili ukrasti sve podatke.
Zadatak te sajber vojske treba da bude zaštita ruske vojne infrastrukture od neprijateljskih napada, kao i napada koji su u stanju da blokiraju komandu i kontrolu, komunikacije, vazdušno prostranstvo i pratnju aviona.
Drugim rečima, ako postoji sajber rat onda je Rusiji potrebna i sajber vojska koja će štiti bezbednost zemlje u virtuelnom svetu. To podrazumeva zaštitu digitalnih kontrolnih sistema, skladištenje podataka, prepiske vladinih agencija, obaveštajnih službi i tako dalje. Sajber vojska će kontinuirano otkrivati i eliminisati svaku pretnju koja u toj sferi dolazi.
„Pitanje stvaranja sajber vojske pominje se već duže vreme. Sada je ponovo pokrenuto zbog činjenice da u Rusiji imamo veliki broj objekata, čak i civilne infrastrukture koji su bili izloženi jakim napadima iz inostranstva. Zato je neophodno zaštititi ne samo vojne, već i civilne objekte, kao i državne koji su povezani sa čuvanjem ličnih podataka i mnogo toga drugog“, kaže ruski vojni ekspert Jurij Knutov.
Ruska Vlada razmatra inicijativu o stvaranju sajber vojske, a ministar za digitalni razvoj Maksut Šadajev smatra da bi ovo pitanje trebalo da razmotri rusko Ministarstvo odbrane.
Rusko ministarstvo odbrane - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Moskva razmatra inicijativu o stvaranju sajber vojske, a ministar za digitalni razvoj Maksut Šadajev smatra da bi ovo pitanje trebalo da razmotri rusko Ministarstvo odbrane

U sajber prostoru rastu izazovi i pretnje

Stručnjaci konstatuju da poslove sajber vojske trenutno obavljaju različite jedinice bezbednosnih resora, ali većina je saglasna u oceni da je potrebno stvoriti sajber vojsku kao posebnu strukturu, a to je naročito važno u uslovima informacionog ratovanja.
Eksperti objašnjavaju da u Rusiji postoje različite jedinice koje obavljaju funkcije sajber vojske – na primer, takve strukture mogu biti u jedinicama za elektronsko ratovanje, specijalnih snaga Oružanih snaga. Rusija takođe ima i stručnjake koji se bave identifikovanjem ekstremističkih informacija na internetu, ali eksperti kažu da je za sajber vojsku ovo suviše uzak opseg zadataka.
„Imamo jedinice za sajber odbranu u određenim agencijama, ali ne postoji opšti, zajednički ruski odbrambeni sistem. Zaštita nuklearnih elektrana, postrojenja, energetike i hemijske proizvodnje je fundamentalna stvar“, ističe Knutov.
Pitanja digitalne bezbednosti države, pouzdanog rada svih informacionih sistema danas su od posebnog značaja, posebno od trenutka kada je počela specijalna vojna operacija i kada su svi izazovi i pretnje u ovoj oblasti dramatično porasli.
Eksperti kažu da je neophodno aktivno unapređivati domaće tehnologije i proizvode kako bi što bezbednije radili i minimizirali napade u sajber prostoru.
Istovremeno ističu i da specijalna vojna operacija u Ukrajini daje ogroman podstrek naučno-tehnološkom napretku, posebno se koriste nove metode ratovanja i u tom pogledu od velike pomoći može biti i sajber vojska.
Procene su da Kina danas ima najmoćnije sajber snage, mada i zemlje poput Holandije i Francuske, SAD, Velike Britanije, Severne Koreje i druge imaju svoje sajber vojske.
Ruski mediji navode da su Sjedinjene Države lideri u oblasti sajber kriminala i obaveštajnim aktivnostima u sajber prostoru. Konkretno, ta zemlja ima sajber komandu, koja deluje i u odbrambenim i u ofanzivnim operacijama za obavljanje različitih zadataka, uključujući pružanje podrške operacijama nacionalne bezbednosti.
Sajber komanda američke vojske pojavila se 2009. godine kao jedinica Strateške komande, a istovremeno su formirane i zasebne jedinice u mornarici i vazduhoplovstvu.
„U SAD je napravljen sistem na takav način da se glavna komanda nalazi u Pentagonu, dok se komande za jedinice nalazi u raznim ministarstvima, resorima i drugim strukturama. Moguće je da ćemo i mi ili ići istim putem kao što je to urađeno u SAD, ili ćemo pri Vladi imati određeni koordinacioni centar za sajber jedinice i stvoriti ih u svim drugim strukturama gde postoji takva potreba, a gde još nisu stvorene. Danas je to, po mom mišljenju, krajnje neophodno, s obzirom na to da se sajber ratovi protiv Rusije vode veoma aktivno“, ističe Knutov.

Ruska vojska je već zaštićena od sajber napada

Ruski stručnjaci kažu da je Rusija već razvila sopstveni pristup sajber bezbednosti, a na pitanje za koje vreme Rusija može da stvori sajber vojsku Knutov kaže:
„Ako, na primer, objedinimo one jedinice koje već postoje, to neće trajati toliko dugo, ali ako se stvara ‘od nule’ potrebno je šest meseci do godinu dana. Međutim, u nekim slučajevima se takav problem može rešiti i za tri meseca“.
Pojedini ruski eksperti kažu da bi Rusija trebalo da se fokusira na „suverenizaciju sopstvenog internet prostora“, napominjući istovremeno da rusko Ministarstvo odbrane u ovom slučaju ima značajnu prednost, jer ima formacije koje štite informacioni prostor oko vojnih jedinica, posebno Strateških nuklearnih snaga. Ministarstvo odbrane je stvorilo i svoj informacioni prostor – takozvani vojni internet, koji uključuje automatizovani sistem kontrole vojske i Centar za kontrolu nacionalne odbrane.
Pored toga, vojska koristi sopstveni operativni sistem za razmenu informacija, što garantuje zaštitu od spoljnih sajber napada.
Olivera Ikodinovic
https://bityl.co/M8dc
http://www.bidd.org.rs/72420-2/