Digitalna diplomatija 21. veka CYBER AMBASADE

Digitalna diplomatija 21. veka CYBER AMBASADE

Digitalna diplomatija nastavlja da se razvija u svetu. Korišćenje društvenih mreža postaje uobičajena aktivnost savremenih svetskih diplomata. Ali tu se ne završava njihovo nastojanje da u komunikaciji sa građanima drugih zemalja dele i brane svoje stavove, ideje i vrednosti svojih zemalja. Pravi primer za to je norveški ambasador u SAD g-din Kare R. Aas, koji

virtualni konyulat

Digitalna diplomatija nastavlja da se razvija u svetu.
Korišćenje društvenih mreža postaje uobičajena aktivnost savremenih svetskih diplomata.
Ali tu se ne završava njihovo nastojanje da u komunikaciji sa građanima drugih zemalja dele i brane svoje stavove, ideje i vrednosti svojih zemalja.
Pravi primer za to je norveški ambasador u SAD g-din Kare R. Aas, koji već nekoliko puta, u unapred dogovoreno vreme ima debate sa studentima američkih univerziteta.

luter koledz
Norveška započela program virtuelnih ambasadora
Ambasada Kraljevine Norveške u SAD ustanovila je program komunikacije sa američkim studentima putem programa viretuelnog ambasadora ( VAP, Virtual Ambassador Program ).
Putem SKYPEa ambasador je već diskutovao sa stotinama studenata šitom SAD, poput Berkley univerziteta u Kaliforniji i univerziteta Alabama u Birmingenu.
U okviru Programa, ambasador poziva fakultete da učestvuju na interaktivnom ONLINE dijalogu kako bi saznali više o raznim temama norveške politike, poput odnosa sa NATOM ili stavova o Arktiku, na primer. Tokom ovih dijaloga, studenti mogu postavljati pitanja ambasadoru i putem Tvitera.
Od septembra 2014. godine Virtuelni ambasador je imao razgovore u deset američkih univerziteta i namerava da ovaj program intenzivira.

norveski vap
Ako među čitaocima ovog teksta ima zainteresovanih, mogu kontaktirati Norveško ministarstvo spoljnih poslova  anne.charlotte.lindblom@mfa.no  .

Ideja o virtuelnim diplomatama i cyber ambasadama nije nova.
Isprobale su je SAD i Izrael, radi komunikacije sa sredinama i stanovništvom sa onim zemljama sa kojima nemaju diplomatske odnose.
Krajem 2011. godine SAD su otvorile Virtuelnu ambasadu u Teheranu, sa kojim nemaju diplomatske odnose.

osnivanje virtualne ambasade
Želeli su da na ovaj način dopru do građana Irana, koji ‘’ otvoreno i bez straha žele da razgovaraju o američkoj kulturi, politici, i američkom narodu ‘’. Ovo je trebalo da bude samo jedan od načina kako je State Department nameravao da probije blokadu koju su iranske vlasti nametnule u elektronskom prostoru.

Iako su je iranske vlasti blokirale na izvesno vreme, ova sajber ambasada radi non stop i pruža pored političkih i konzularne informacije iranskim građanima.

virtualni konyulat
Vizuelno i sadržajno identičnu Cyber ambasadu, SAD imaju i u Siriji.
Izrael je sredinom 2013. godine otvorio svoju virtuelnu ambasadu, u stvari Tviter nalog za komunikaciju sa narodom Saudijske Arabije, Katara, Emirata, Omana, Kuvajta i Bahreina.

izrael i gulf
Velika IT korporacija Intel, u sklopu svog obrazovnog projekta predvidela je program za edukaciju virtuelnih ambasadora.
intel virtualni ambasador

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Why US Will Need Your Social Media Details Before Issuing Visas 9th June 2019
  The US state department has revealed that US visa applicants will need to submit their social media usernames, previous email addresses and phone numbers as part of the application process. Applicants will now have to give up their account names on a list of social media platforms as well as volunteer the details of their accounts on any […]
 • „Kosovo je Srbija“: Ivica Dačić se priključio kampanji ispisivanja poruke na novčanicama 5th June 2019
  Novčanice različitih valuta su retke preostale stvari koje kruže celim svetom. Od nedavno se na nekima od njih može naći i poruka „Kosovo je Srbija“, ispisana na srpskom ili engleskom jeziku. Akciju je na Fejsbuku i Instagram profilu svog restorana pokrenuo Vojin Cucić, pozvavši pratioce da na novčanicama sitnih apoena dolara i evra napišu ovu […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • День России в г. Нови Сад 15th June 2019
  13 июня в концертном зале компании НИС г. Нови Сад состоялось торжественное мероприятие, посвященное празднованию «Дня России». Праздничное мероприятие, посвященное «Дню России» в городе Нови Сад, по традиции, вот уже 12-й год подготавливает и проводит Общество соотечественников и друзей России «Россия». В этом году гости мероприятия смогли насладиться Праздничным концертом и фотовыставкой «Всемирное наследие глазами […]
 • Stipendije za studiranje u Grčkoj za 2019 – 2020. akademsku godinu 14th June 2019
  Ambasada Grčke u Beogradu (Strahinjića Bana 76) obaveštava zainteresovane da Direkcija za obrazovanje i kulturna pitanja Ministarstva spoljnih poslova Republike Grčke, objavljuje za akademsku 2019 – 2020. godinu stipendije za osnovne, master i doktorske studije na grčkim univerzitetima i višim tehnološkim ustanovama (višim školama). Molimo zainteresovane da zahteve podnesu direktno u Ambasadi Grčke u Beogradu […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Most Viewed Posts

 • Twitter Suspends Hamas Accounts
  By ROBERT MACKEYLast Updated, Sunday, Jan. 19 | Several Twitter accounts used by the military wing of Hamas have been suspended by the social network in recent days, angering the Islamist militants and delighting Israel’s military. #Twitter has suspended the official account of #Hamas, a terrorist group that uses social media to threaten #Israel http://t.co/g1UxKc9fpf
 • The State of Gastrodiplomacy
  By Paul Rockower It is fitting that a magazine devoted to studying innovations and trends in the field of public diplomacy has turned its focus on an increasingly popular forms of cultural diplomacy: gastrodiplomacy. Public Diplomacy Magazine’s Summer 2009 issue on Middle Powers explored the behavior of middle powers and the contours of “middlepowermanship.” Articles

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error
Scroll Up
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)