Digitalna diplomatija 21. veka CYBER AMBASADE

 • 26th March 2015
 • 726 Views
Digitalna diplomatija 21. veka CYBER AMBASADE

virtualni konyulat

Digitalna diplomatija nastavlja da se razvija u svetu.
Korišćenje društvenih mreža postaje uobičajena aktivnost savremenih svetskih diplomata.
Ali tu se ne završava njihovo nastojanje da u komunikaciji sa građanima drugih zemalja dele i brane svoje stavove, ideje i vrednosti svojih zemalja.
Pravi primer za to je norveški ambasador u SAD g-din Kare R. Aas, koji već nekoliko puta, u unapred dogovoreno vreme ima debate sa studentima američkih univerziteta.

luter koledz
Norveška započela program virtuelnih ambasadora
Ambasada Kraljevine Norveške u SAD ustanovila je program komunikacije sa američkim studentima putem programa viretuelnog ambasadora ( VAP, Virtual Ambassador Program ).
Putem SKYPEa ambasador je već diskutovao sa stotinama studenata šitom SAD, poput Berkley univerziteta u Kaliforniji i univerziteta Alabama u Birmingenu.
U okviru Programa, ambasador poziva fakultete da učestvuju na interaktivnom ONLINE dijalogu kako bi saznali više o raznim temama norveške politike, poput odnosa sa NATOM ili stavova o Arktiku, na primer. Tokom ovih dijaloga, studenti mogu postavljati pitanja ambasadoru i putem Tvitera.
Od septembra 2014. godine Virtuelni ambasador je imao razgovore u deset američkih univerziteta i namerava da ovaj program intenzivira.

norveski vap
Ako među čitaocima ovog teksta ima zainteresovanih, mogu kontaktirati Norveško ministarstvo spoljnih poslova  [email protected]  .

Ideja o virtuelnim diplomatama i cyber ambasadama nije nova.
Isprobale su je SAD i Izrael, radi komunikacije sa sredinama i stanovništvom sa onim zemljama sa kojima nemaju diplomatske odnose.
Krajem 2011. godine SAD su otvorile Virtuelnu ambasadu u Teheranu, sa kojim nemaju diplomatske odnose.

osnivanje virtualne ambasade
Želeli su da na ovaj način dopru do građana Irana, koji ‘’ otvoreno i bez straha žele da razgovaraju o američkoj kulturi, politici, i američkom narodu ‘’. Ovo je trebalo da bude samo jedan od načina kako je State Department nameravao da probije blokadu koju su iranske vlasti nametnule u elektronskom prostoru.

Iako su je iranske vlasti blokirale na izvesno vreme, ova sajber ambasada radi non stop i pruža pored političkih i konzularne informacije iranskim građanima.

virtualni konyulat
Vizuelno i sadržajno identičnu Cyber ambasadu, SAD imaju i u Siriji.
Izrael je sredinom 2013. godine otvorio svoju virtuelnu ambasadu, u stvari Tviter nalog za komunikaciju sa narodom Saudijske Arabije, Katara, Emirata, Omana, Kuvajta i Bahreina.

izrael i gulf
Velika IT korporacija Intel, u sklopu svog obrazovnog projekta predvidela je program za edukaciju virtuelnih ambasadora.
intel virtualni ambasador

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Welcome to Digital Diplomacy: Cultivating Bridges between Nations 28th May 2020
  We are living in a digital world in which anyone can pick up their phone and see the very latest information in world news, politicians’ latest comments and leaders’ latest tweets. With so many open and direct information and commination channels, how does the diplomat still fit in? For some time now, Digital Diplomacy has […]
 • How “The adjoining house at the Lustig Prean Gasse” became the British Embassy 27th May 2020
  Skip to content Leigh Turner Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations and other International Organisations in Vienna Part of UK in Austria 27th May 2020 Vienna, Austria How “The adjoining house at the Lustig Prean Gasse” became the British Embassy “The Ministry of Works may have ideas about office accommodation. […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Vize za vodiče organizovanih turističkih grupa (Tour leaders) 28th May 2020
  DOKUMENTA POTREBNA ZA VIZU B6 za vodiča organizovanih turističkih grupa (Tour Leader) POTREBNA DOKUMENTA: 1) 1 fotografija, fotokopija prve strane pasoša, pasoš 2) Zahtev koji zainteresovano lice lično popunjava u Ambasadi 3) Odobrenje Grčke nacionalne organizacije turizma (EOT) 4) Overena izjava pod potpunom odgovornošću grčke turističke agencije koja sarađuje sa turističkom agencijom iz Srbije, da […]
 • Radovan Karadzic Temporarily Allowed Video Calls from Detention 28th May 2020
  Original Article The post Radovan Karadzic Temporarily Allowed Video Calls from Detention appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)