Digitalna diplomatija 21. veka CYBER AMBASADE

Digitalna diplomatija 21. veka CYBER AMBASADE

Digitalna diplomatija nastavlja da se razvija u svetu. Korišćenje društvenih mreža postaje uobičajena aktivnost savremenih svetskih diplomata. Ali tu se ne završava njihovo nastojanje da u komunikaciji sa građanima drugih zemalja dele i brane svoje stavove, ideje i vrednosti svojih zemalja. Pravi primer za to je norveški ambasador u SAD g-din Kare R. Aas, koji

virtualni konyulat

Digitalna diplomatija nastavlja da se razvija u svetu.
Korišćenje društvenih mreža postaje uobičajena aktivnost savremenih svetskih diplomata.
Ali tu se ne završava njihovo nastojanje da u komunikaciji sa građanima drugih zemalja dele i brane svoje stavove, ideje i vrednosti svojih zemalja.
Pravi primer za to je norveški ambasador u SAD g-din Kare R. Aas, koji već nekoliko puta, u unapred dogovoreno vreme ima debate sa studentima američkih univerziteta.

luter koledz
Norveška započela program virtuelnih ambasadora
Ambasada Kraljevine Norveške u SAD ustanovila je program komunikacije sa američkim studentima putem programa viretuelnog ambasadora ( VAP, Virtual Ambassador Program ).
Putem SKYPEa ambasador je već diskutovao sa stotinama studenata šitom SAD, poput Berkley univerziteta u Kaliforniji i univerziteta Alabama u Birmingenu.
U okviru Programa, ambasador poziva fakultete da učestvuju na interaktivnom ONLINE dijalogu kako bi saznali više o raznim temama norveške politike, poput odnosa sa NATOM ili stavova o Arktiku, na primer. Tokom ovih dijaloga, studenti mogu postavljati pitanja ambasadoru i putem Tvitera.
Od septembra 2014. godine Virtuelni ambasador je imao razgovore u deset američkih univerziteta i namerava da ovaj program intenzivira.

norveski vap
Ako među čitaocima ovog teksta ima zainteresovanih, mogu kontaktirati Norveško ministarstvo spoljnih poslova  anne.charlotte.lindblom@mfa.no  .

Ideja o virtuelnim diplomatama i cyber ambasadama nije nova.
Isprobale su je SAD i Izrael, radi komunikacije sa sredinama i stanovništvom sa onim zemljama sa kojima nemaju diplomatske odnose.
Krajem 2011. godine SAD su otvorile Virtuelnu ambasadu u Teheranu, sa kojim nemaju diplomatske odnose.

osnivanje virtualne ambasade
Želeli su da na ovaj način dopru do građana Irana, koji ‘’ otvoreno i bez straha žele da razgovaraju o američkoj kulturi, politici, i američkom narodu ‘’. Ovo je trebalo da bude samo jedan od načina kako je State Department nameravao da probije blokadu koju su iranske vlasti nametnule u elektronskom prostoru.

Iako su je iranske vlasti blokirale na izvesno vreme, ova sajber ambasada radi non stop i pruža pored političkih i konzularne informacije iranskim građanima.

virtualni konyulat
Vizuelno i sadržajno identičnu Cyber ambasadu, SAD imaju i u Siriji.
Izrael je sredinom 2013. godine otvorio svoju virtuelnu ambasadu, u stvari Tviter nalog za komunikaciju sa narodom Saudijske Arabije, Katara, Emirata, Omana, Kuvajta i Bahreina.

izrael i gulf
Velika IT korporacija Intel, u sklopu svog obrazovnog projekta predvidela je program za edukaciju virtuelnih ambasadora.
intel virtualni ambasador

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti 20th August 2019
  Facebook i Twitter su blokirali naloge za koje smatraju da se bave dezinformisanjem javnosti. Ova vest predstavlja veliki udarac za botovsku industriju gde se svakodnevno proizvode milioni lažnih mišljenja “običnih” građana. The post Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti appeared first on BIDD.
 • Saving the Planet 19th August 2019
  Skip to content Carolyn Davidson Her Majesty’s Ambassador for Guatemala Part of UK in Guatemala 19th August 2019 Guatemala City, Guatemala Saving the Planet In my last blog I talked about the power of British film and TV (and music). Today I want to make a very ambitious claim – that British TV is saving […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • German Ambassador: boycott not good for democracy 22nd August 2019
  AUTHOR: N1 Belgrade According to the ambassador, political debates should be held in parliament, adding that it’s important for the opposition to have the conditions to operate. He recalled the European Union progress report which said that the conditions in parliament are not good and should be changed. “The opposition has indicated that it will […]
 • Projekat „Poljske pomoći” u Vršcu 22nd August 2019
  Otpravnik poslova Republike Poljske Andžej Kinđuk izvršio je monitoring razvojnog projekta koji Ambasada realizuje u Vršcu. The post Projekat „Poljske pomoći” u Vršcu appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Most Viewed Posts

 • Twitter Suspends Hamas Accounts
  By ROBERT MACKEYLast Updated, Sunday, Jan. 19 | Several Twitter accounts used by the military wing of Hamas have been suspended by the social network in recent days, angering the Islamist militants and delighting Israel’s military. #Twitter has suspended the official account of #Hamas, a terrorist group that uses social media to threaten #Israel http://t.co/g1UxKc9fpf
 • The State of Gastrodiplomacy
  By Paul Rockower It is fitting that a magazine devoted to studying innovations and trends in the field of public diplomacy has turned its focus on an increasingly popular forms of cultural diplomacy: gastrodiplomacy. Public Diplomacy Magazine’s Summer 2009 issue on Middle Powers explored the behavior of middle powers and the contours of “middlepowermanship.” Articles

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)