Digitalna diplomatija 21. veka CYBER AMBASADE

  • 26th March 2015
  • 872 Views
Digitalna diplomatija 21. veka  CYBER AMBASADE

virtualni konyulat

Digitalna diplomatija nastavlja da se razvija u svetu.
Korišćenje društvenih mreža postaje uobičajena aktivnost savremenih svetskih diplomata.
Ali tu se ne završava njihovo nastojanje da u komunikaciji sa građanima drugih zemalja dele i brane svoje stavove, ideje i vrednosti svojih zemalja.
Pravi primer za to je norveški ambasador u SAD g-din Kare R. Aas, koji već nekoliko puta, u unapred dogovoreno vreme ima debate sa studentima američkih univerziteta.

luter koledz
Norveška započela program virtuelnih ambasadora
Ambasada Kraljevine Norveške u SAD ustanovila je program komunikacije sa američkim studentima putem programa viretuelnog ambasadora ( VAP, Virtual Ambassador Program ).
Putem SKYPEa ambasador je već diskutovao sa stotinama studenata šitom SAD, poput Berkley univerziteta u Kaliforniji i univerziteta Alabama u Birmingenu.
U okviru Programa, ambasador poziva fakultete da učestvuju na interaktivnom ONLINE dijalogu kako bi saznali više o raznim temama norveške politike, poput odnosa sa NATOM ili stavova o Arktiku, na primer. Tokom ovih dijaloga, studenti mogu postavljati pitanja ambasadoru i putem Tvitera.
Od septembra 2014. godine Virtuelni ambasador je imao razgovore u deset američkih univerziteta i namerava da ovaj program intenzivira.

norveski vap
Ako među čitaocima ovog teksta ima zainteresovanih, mogu kontaktirati Norveško ministarstvo spoljnih poslova  [email protected]  .

Ideja o virtuelnim diplomatama i cyber ambasadama nije nova.
Isprobale su je SAD i Izrael, radi komunikacije sa sredinama i stanovništvom sa onim zemljama sa kojima nemaju diplomatske odnose.
Krajem 2011. godine SAD su otvorile Virtuelnu ambasadu u Teheranu, sa kojim nemaju diplomatske odnose.

osnivanje virtualne ambasade
Želeli su da na ovaj način dopru do građana Irana, koji ‘’ otvoreno i bez straha žele da razgovaraju o američkoj kulturi, politici, i američkom narodu ‘’. Ovo je trebalo da bude samo jedan od načina kako je State Department nameravao da probije blokadu koju su iranske vlasti nametnule u elektronskom prostoru.

Iako su je iranske vlasti blokirale na izvesno vreme, ova sajber ambasada radi non stop i pruža pored političkih i konzularne informacije iranskim građanima.

virtualni konyulat
Vizuelno i sadržajno identičnu Cyber ambasadu, SAD imaju i u Siriji.
Izrael je sredinom 2013. godine otvorio svoju virtuelnu ambasadu, u stvari Tviter nalog za komunikaciju sa narodom Saudijske Arabije, Katara, Emirata, Omana, Kuvajta i Bahreina.

izrael i gulf
Velika IT korporacija Intel, u sklopu svog obrazovnog projekta predvidela je program za edukaciju virtuelnih ambasadora.
intel virtualni ambasador

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju

RSS Diplo Portal Belgrade

  • Продужена забрана уласка страних држављана у Грчку (до 08.11.2020) 26th October 2020
    На основу заједничке министарске одлуке под бројем Δ1α/ΓΠ.οικ. 68304/24.10.2020 (ΦΕΚ B 4714/24.10.2020) на снази је забрана уласка у Грчку страних држављана, ради спречавања даљег ширења вируса COVID-19. Ова забрана не односи се на држављане држава – чланица Европске уније (ЕУ) и држава зоне Шенген, укључујући њихове супружнике или лица са којима су у легалној заједници, […]
  • Foto konkurs „Natura 2000 u kadru“ – Priroda kroz objektiv 26th October 2020
    Prvih mesec dana nagradnog foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“ privukao je veliku pažnju i već je pristiglo više stotina fotografija, poručuju organizatori i dodaju da nije kasno za sve zainteresovane da se priključe.Foto-konkurs zajedno organizuju Energetski portal i projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji. Svoje fotografije možete poslati do 27. novembra.Zabležite neke izuzetne trenutke […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Scroll Up