Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

 • 20th August 2019
 • 471 Views
Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

Facebook i Twitter su blokirali naloge za koje smatraju da se bave dezinformisanjem javnosti. Ova vest predstavlja veliki udarac za botovsku industriju gde se svakodnevno proizvode milioni lažnih mišljenja “običnih” građana.

Blokiranje botovskih naloga dolazi u vreme velikih nemira u Hong Kongu, pa su Facebook i Twitter odlučili da demonstriraju kako izgleda borba za ljudska prava. Kompanije koje stoje iza ovih društvenih mreža imaju veliko iskustvo kada je privatnost korisnika u pitanju. Naime, Facebook je više puta kažnjavan, kao i Twitter zbog zloupotrebe ličnih podataka korisnika, pa je i logično da mogu da prepoznaju kada neko zloupotrebljava društvene mreže.

Twitter pokrenuo akciju uklanjanja botova

Akciju protiv lažnih naloga pokrenuo je Twitter uklonivši 936 naloga koji su tvitovali o demonstracijama u Hong Kongu. Oni su objavili da su ovi nalozi otvoreni u kontinentalnom delu Kine, kao i da su bili deo koordinisane akcije da se potkopa legitimitet protesta. Pored ovih naloga, suspendovano je oko 200.000 naloga botova koji su služili za širenje lažnih informacija. Nakon ove akcije usledila je i reakcija Facebooka.

Pročitajte i:  BIZIT 2019: Lažni pratioci influensera koštaju kompanije milijarde dolara

Iz istoimene kompanije koja stoji iza popularne društvene mreže objavili su da su uklonili sedam stranica, tri grupe i pet Facebook naloga. Ove stranice i nalozi su često objavljivali lokalne vesti vezane za proteste u Hong Kongu. Iz Facebooka su objasnili da su uspeli da identifikuju botove koji stoje iza ovih stranica i da ih povežu sa kineskim vlastima.

Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

Državni botovi uhvaćeni na delu

Čelnici Facebooka i Twittera tvrde da su suspendovani i obrisani nalozi botova funkcionisali koordinisano, zbog čega ih je bilo lakše prepoznati. Ova akcija dolazi nakon što je Twitter kritikovan što je dozvolio da kineska državna novinska agencija Ćinhua oglašava na ovoj mreži. Nakon kritika, čelnici kompanije su izjavili da više neće dozvoljavati oglase od strane državnih medija.

Kako su u Hong Kongu demontracije, kineske vlasti razmatraju razna rešenja kako bi prekinuli proteste. Trenutno se razmatra i upotreba sile, iako mnogi analitičari smatraju da bi se to loše odrazilo na kinesku ekonomiju i reputaciju u svetu. Podsećamo i da su kineske kompanije već neko vreme u nemilosti američke administracije, pa tako je tako Huawei dobio produženje dozvole za poslovanje. Šta će biti kasnije, zavisi od ekonomskog hladnog rata između Kine i Amerike.

Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

OTKAČILI TVITER: Zašto srpski ministri dok su na funkciji “ne vole” društvene mreže?

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Diplomacy has gone strongly digital, India at forefront: FS Shringla | India News 9th July 2020
  Diplomacy has gone strongly digital, adapting to the situation arisen due to the COVID-19 pandemic, and India has been at the forefront of it with Prime Minister Narendra Modi turning challenge into opportunity to start global conversations using virtual platforms, Foreign Secretary Harsh Vardhan Shringla said on Monday. Speaking at a webinar organised by the […]
 • Disarmament blog: what’s the point of the Conference on Disarmament? 7th July 2020
  Skip to content Aidan Liddle UK Ambassador and Permanent Representative to the Conference on Disarmament Part of Conference on Disarmament 7th July 2020 Geneva, Switzerland Disarmament blog: what’s the point of the Conference on Disarmament? The Conference on Disarmament resumed its 2020 session on Tuesday, after a break of 122 days. (We had been supposed […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Statement by Prime Minister Kyriakos Mitsotakis 11th July 2020
  Greece condemns in the strongest terms Turkey's decision to convert the Hagia Sophia into a mosque. This decision -that came 85 years since its designation as a museum- is an offense to its universal nature. This is a decision that offends all those who acknowledge the monument as part of world civilisation. Of course, this […]
 • Srebrenica Genocide 25th Anniversary Commemorated Amid Pandemic 11th July 2020
  Original Article The post Srebrenica Genocide 25th Anniversary Commemorated Amid Pandemic appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)