Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

 • 20th August 2019
 • 353 Views
Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

Facebook i Twitter su blokirali naloge za koje smatraju da se bave dezinformisanjem javnosti. Ova vest predstavlja veliki udarac za botovsku industriju gde se svakodnevno proizvode milioni lažnih mišljenja “običnih” građana.

Blokiranje botovskih naloga dolazi u vreme velikih nemira u Hong Kongu, pa su Facebook i Twitter odlučili da demonstriraju kako izgleda borba za ljudska prava. Kompanije koje stoje iza ovih društvenih mreža imaju veliko iskustvo kada je privatnost korisnika u pitanju. Naime, Facebook je više puta kažnjavan, kao i Twitter zbog zloupotrebe ličnih podataka korisnika, pa je i logično da mogu da prepoznaju kada neko zloupotrebljava društvene mreže.

Twitter pokrenuo akciju uklanjanja botova

Akciju protiv lažnih naloga pokrenuo je Twitter uklonivši 936 naloga koji su tvitovali o demonstracijama u Hong Kongu. Oni su objavili da su ovi nalozi otvoreni u kontinentalnom delu Kine, kao i da su bili deo koordinisane akcije da se potkopa legitimitet protesta. Pored ovih naloga, suspendovano je oko 200.000 naloga botova koji su služili za širenje lažnih informacija. Nakon ove akcije usledila je i reakcija Facebooka.

Pročitajte i:  BIZIT 2019: Lažni pratioci influensera koštaju kompanije milijarde dolara

Iz istoimene kompanije koja stoji iza popularne društvene mreže objavili su da su uklonili sedam stranica, tri grupe i pet Facebook naloga. Ove stranice i nalozi su često objavljivali lokalne vesti vezane za proteste u Hong Kongu. Iz Facebooka su objasnili da su uspeli da identifikuju botove koji stoje iza ovih stranica i da ih povežu sa kineskim vlastima.

Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

Državni botovi uhvaćeni na delu

Čelnici Facebooka i Twittera tvrde da su suspendovani i obrisani nalozi botova funkcionisali koordinisano, zbog čega ih je bilo lakše prepoznati. Ova akcija dolazi nakon što je Twitter kritikovan što je dozvolio da kineska državna novinska agencija Ćinhua oglašava na ovoj mreži. Nakon kritika, čelnici kompanije su izjavili da više neće dozvoljavati oglase od strane državnih medija.

Kako su u Hong Kongu demontracije, kineske vlasti razmatraju razna rešenja kako bi prekinuli proteste. Trenutno se razmatra i upotreba sile, iako mnogi analitičari smatraju da bi se to loše odrazilo na kinesku ekonomiju i reputaciju u svetu. Podsećamo i da su kineske kompanije već neko vreme u nemilosti američke administracije, pa tako je tako Huawei dobio produženje dozvole za poslovanje. Šta će biti kasnije, zavisi od ekonomskog hladnog rata između Kine i Amerike.

Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

OTKAČILI TVITER: Zašto srpski ministri dok su na funkciji “ne vole” društvene mreže?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • From Digital Diplomacy to Data Diplomacy 21st January 2020
  The digital revolution arrived late at the heart of ministries of foreign affairs across the Western world. Ministries latched on to social media around the time of Tahrir Square and Iran’s 2009 Green Revolution, beguiled by a vision of the technology engendering a networked evolution toward more liberal societies. The post From Digital Diplomacy to […]
 • China gives a nod to ‘Twiplomacy,’ MOFA launches Twitter account 18th January 2020
  Chinese Foreign Ministry Spokesperson Geng Shuang addresses a press conference, Beijing, China, January 13, 2020. /Photo via China’s Ministry of Foreign Affairs In an era when Twitter diplomacy has become ubiquitous to global affairs with the U.S. President Donald Trump being one of the foremost proponents of “Twiplomacy,” China has finally chosen to use the […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Séminaire sur la Politique agricole commune (22 janvier 2020) 22nd January 2020
  Présentation des enjeux passés et à venir de la Politique agricole commune de l'Union européenne par l'Ambassade de France et la délégation de l'Union européenne - Intégration européenne / Source : La France en Serbie (https://rs.ambafrance.org) The post Séminaire sur la Politique agricole commune (22 janvier 2020) appeared first on Diplomatic portal.
 • Church Cancels Protest Walk in Montenegro’s Old Capital 22nd January 2020
  Original Article The post Church Cancels Protest Walk in Montenegro’s Old Capital appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Scroll Up