Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

Facebook i Twitter su blokirali naloge za koje smatraju da se bave dezinformisanjem javnosti. Ova vest predstavlja veliki udarac za botovsku industriju gde se svakodnevno proizvode milioni lažnih mišljenja “običnih” građana.

Facebook i Twitter su blokirali naloge za koje smatraju da se bave dezinformisanjem javnosti. Ova vest predstavlja veliki udarac za botovsku industriju gde se svakodnevno proizvode milioni lažnih mišljenja “običnih” građana.

Blokiranje botovskih naloga dolazi u vreme velikih nemira u Hong Kongu, pa su Facebook i Twitter odlučili da demonstriraju kako izgleda borba za ljudska prava. Kompanije koje stoje iza ovih društvenih mreža imaju veliko iskustvo kada je privatnost korisnika u pitanju. Naime, Facebook je više puta kažnjavan, kao i Twitter zbog zloupotrebe ličnih podataka korisnika, pa je i logično da mogu da prepoznaju kada neko zloupotrebljava društvene mreže.

Twitter pokrenuo akciju uklanjanja botova

Akciju protiv lažnih naloga pokrenuo je Twitter uklonivši 936 naloga koji su tvitovali o demonstracijama u Hong Kongu. Oni su objavili da su ovi nalozi otvoreni u kontinentalnom delu Kine, kao i da su bili deo koordinisane akcije da se potkopa legitimitet protesta. Pored ovih naloga, suspendovano je oko 200.000 naloga botova koji su služili za širenje lažnih informacija. Nakon ove akcije usledila je i reakcija Facebooka.

Pročitajte i:  BIZIT 2019: Lažni pratioci influensera koštaju kompanije milijarde dolara

Iz istoimene kompanije koja stoji iza popularne društvene mreže objavili su da su uklonili sedam stranica, tri grupe i pet Facebook naloga. Ove stranice i nalozi su često objavljivali lokalne vesti vezane za proteste u Hong Kongu. Iz Facebooka su objasnili da su uspeli da identifikuju botove koji stoje iza ovih stranica i da ih povežu sa kineskim vlastima.

Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

Državni botovi uhvaćeni na delu

Čelnici Facebooka i Twittera tvrde da su suspendovani i obrisani nalozi botova funkcionisali koordinisano, zbog čega ih je bilo lakše prepoznati. Ova akcija dolazi nakon što je Twitter kritikovan što je dozvolio da kineska državna novinska agencija Ćinhua oglašava na ovoj mreži. Nakon kritika, čelnici kompanije su izjavili da više neće dozvoljavati oglase od strane državnih medija.

Kako su u Hong Kongu demontracije, kineske vlasti razmatraju razna rešenja kako bi prekinuli proteste. Trenutno se razmatra i upotreba sile, iako mnogi analitičari smatraju da bi se to loše odrazilo na kinesku ekonomiju i reputaciju u svetu. Podsećamo i da su kineske kompanije već neko vreme u nemilosti američke administracije, pa tako je tako Huawei dobio produženje dozvole za poslovanje. Šta će biti kasnije, zavisi od ekonomskog hladnog rata između Kine i Amerike.

Facebook i Twitter blokirali botove u službi vlasti

OTKAČILI TVITER: Zašto srpski ministri dok su na funkciji “ne vole” društvene mreže?

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Listen: The General and the Ambassador 15th September 2019
  Listen: The General and the Ambassador Oct 17, 2018 A recent episode of the podcast, The General and the Ambassador: A Conversation, features Ambassador Mike Hammer and retired Admiral John Kirby who discuss how the military and diplomats approach public affairs. Often viewed as opposing sides of the international affairs spectrum, the podcast aims to […]
 • O nama 13th September 2019
  „Beogradska inicijativa za digitalnu javnu diplomatiju“ BIDD je nevladino, neprofitno i nezavisno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti digitalne i javne diplomatije. Udruženje se osniva radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja i primene digitalne i javne diplomatije kao savremene oblike promocije vrednosti Srbije i zemalja u okruženju. Radi ostvarivanja navedenih ciljeva […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • “American Fashion in Serbia” 16th September 2019
  On September 14th, at the residence of the United States Ambassador to Serbia, a fashion evening was held. H.E. Kyle Skat and wife Nevenka Furjan Skat hosted the “American Fashion in Serbia” show at his residence in Belgrade. The presentation of American fashion brands that Serbs wear was attended by numerous diplomatic representatives, high-ranking officials […]
 • Diplomate za decu – održan drugi Humanitarni fudbalski turnir „Diplomats 4 Children“ 16th September 2019
  Humanitarni turnir “Diplomats 4 Children” u organizaciji Ambasada Republike Poljske u Beogradu i Ambasada Republike Slovačke u Beogradu u saradnji sa Ministarstvo Omladine I Sporta Republike Srbije održan je u subotu 14. septembra na sportskim terenima Zavoda za sport i medicinu sporta u Beogradu. The post Diplomate za decu – održan drugi Humanitarni fudbalski turnir […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)