OTKAČILI TVITER: Zašto srpski ministri dok su na funkciji “ne vole” društvene mreže?

Srpski funkcioneri po preuzimanju funkcije prestaju sa korišćenjem društvenih mreža, naročito Tvitera, a najbolji primeri za ovu tvrdnju su profili ministara Ivana Tasovca i Srđana Verbića, koji su pre sedanja u fotelju bili jedni od uticajnijih “tviteraša”

Skoro svi državni funcioneri od predsednika Republike, premijera do ministara u Vladi Srbije imaju Tviter nalog, ali kao što se to može primetiti neki uopšte ne tvituju ili su to naglo prestali da čine po stupanju na dužnost! Telegraf.rs vam donosi priču koliko ministri koriste ovu društvenu mrežu i koji su to prestali da čine nakon što su preuzeli resor u Vladi Srbije!

Srpska vlada koristila se digitalnom diplomatijom posebno tokom razornih poplava u maju ove godine, pa je čak i otvorila zvanični “Pejpal” nalog kako bi prikupila pomoć za žrtve poplava, navodi se u nedavno objavljenoj studiji “Tviplomatija”, koju je sprovela globalna kompanija za odnose sa javnošću i komunikacije “Burson-Marsteler”, sa sedištem u Njujorku, a Telegraf.rs je pokušao da istraži da li je to slučaj i kad nisu poplave i ko sve i na koji način koristi Tviter.

Foto: Tviter

Predsednik, premijer i Vlade Srbije spadaju u red aktivnih korisnika Tvitera, Tomislav Nikolić otvorio je svoj lični Tviter nalog 24. maja 2012. On u proseku objavljuje po jedan tvit dnevno, a uglavnom ih piše na srpskom. Na tom nalogu (@predsednikrs) se često objavljuju slike, koje uglavnom prikazuju Nikolića kako čestita srpskim sportistima.

Jedan od najpopularnijih i najviše deljenih tvitova je glasio: “Ponos Srbije”, uz koji je objavljena slika srpske teniske “Dejvis kup” reprezentacije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nalog na Tviteru (@avucic) otvorio u avgustu 2011. godine. On objavljuje tvitove tek povremeno, u proseku tek jednom u pet dana, a veoma retko deli tuđe tvitove ili odgovara na postavljena pitanja.

Šutanovac Vučić tviter screenshot

Foto: Printskrin /  @avucic

Prvi Vučićev tvit, objavljen 6. decembra 2011, glasio je: “Pozdrav za sve tviterase koji me prate, opet sa vama posle duže pauze, obaveze mi nisu dozvoljavale, ali obećavam biću sa vama više ubuduće“.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednici Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Kori Udovički, imaju svoje profile na Tviteru, ali ih uopšte ne koriste, a mnogi od njih nikada nisu objavili nijedan jedini tvit i prate u proseku 10 ljudi!

Ministar prosvete Srđan Verbić, dok nije preuzeo resor u Vladi Srbije važio je za jednog od “uticajnih tviteraša” sa preko 3 i po hiljade pratilaca i još toliko tvitova u kojima je često koristio oštre reči upućene političarima i stanju u zemlji, ali je Verbić nakon imenovanja i polaganja zakletve “odustao” od ove mreže i sada održava nalog uglavnom “retvitovanjem”.

Foto: Printskrin / @IvanTasovac

Veliki ljubimac skoro svih korisnika Tvitera bio je ministar kulture Ivan Tasovac koji je svojim statusima ukazivao na sve probleme u zemlji i zaslužio 41.5K “pratilaca”, ali je i on odlučio da svoje aktivnosti na ovoj društvenoj mreži nakon preuzimanja ministarstva potpuno ugasi.

Tako je on poslednji put “tvitnuo” 8. avgusta 2013. godine i to: “Alo Bing sve ok…Zvezda i Partizan izbegli porez…alo…alo…ne poraz…kažem porez…alo Bing…alo…alo…

Jedan od aktivnijih ministara u Vladi Srbije je ministar pravde Nikola Selaković, ali i on, ipak, svoj nalog održava “retvitovanjem” i servisnim vestima, a ne kao nekad svojim stavovima.

Ministar saobraćaja i potpredsednik SPS-a Aleksandar Antić takođe spada u red ministara koji slabo koriste društvene mreže, a na svom Tviteru ume da iznenadi i životnom mudrostima, pa je njegov poslednji tvit bio: “Najbolja upotreba reči je ćutanje, rekao je veliki Tagora. Ali ne mogu više sa izdržim, tviter je zarazan…

(D. Z.)

Please follow and like us: