OTKAČILI TVITER: Zašto srpski ministri dok su na funkciji “ne vole” društvene mreže?

 • 17th July 2014
 • 682 Views
OTKAČILI TVITER: Zašto srpski ministri dok su na funkciji “ne vole” društvene mreže?

Srpski funkcioneri po preuzimanju funkcije prestaju sa korišćenjem društvenih mreža, naročito Tvitera, a najbolji primeri za ovu tvrdnju su profili ministara Ivana Tasovca i Srđana Verbića, koji su pre sedanja u fotelju bili jedni od uticajnijih “tviteraša”

Skoro svi državni funcioneri od predsednika Republike, premijera do ministara u Vladi Srbije imaju Tviter nalog, ali kao što se to može primetiti neki uopšte ne tvituju ili su to naglo prestali da čine po stupanju na dužnost! Telegraf.rs vam donosi priču koliko ministri koriste ovu društvenu mrežu i koji su to prestali da čine nakon što su preuzeli resor u Vladi Srbije!

Srpska vlada koristila se digitalnom diplomatijom posebno tokom razornih poplava u maju ove godine, pa je čak i otvorila zvanični “Pejpal” nalog kako bi prikupila pomoć za žrtve poplava, navodi se u nedavno objavljenoj studiji “Tviplomatija”, koju je sprovela globalna kompanija za odnose sa javnošću i komunikacije “Burson-Marsteler”, sa sedištem u Njujorku, a Telegraf.rs je pokušao da istraži da li je to slučaj i kad nisu poplave i ko sve i na koji način koristi Tviter.

Foto: Tviter

Predsednik, premijer i Vlade Srbije spadaju u red aktivnih korisnika Tvitera, Tomislav Nikolić otvorio je svoj lični Tviter nalog 24. maja 2012. On u proseku objavljuje po jedan tvit dnevno, a uglavnom ih piše na srpskom. Na tom nalogu (@predsednikrs) se često objavljuju slike, koje uglavnom prikazuju Nikolića kako čestita srpskim sportistima.

Jedan od najpopularnijih i najviše deljenih tvitova je glasio: “Ponos Srbije”, uz koji je objavljena slika srpske teniske “Dejvis kup” reprezentacije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nalog na Tviteru (@avucic) otvorio u avgustu 2011. godine. On objavljuje tvitove tek povremeno, u proseku tek jednom u pet dana, a veoma retko deli tuđe tvitove ili odgovara na postavljena pitanja.

Šutanovac Vučić tviter screenshot

Foto: Printskrin / @avucic

Prvi Vučićev tvit, objavljen 6. decembra 2011, glasio je: “Pozdrav za sve tviterase koji me prate, opet sa vama posle duže pauze, obaveze mi nisu dozvoljavale, ali obećavam biću sa vama više ubuduće“.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednici Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Kori Udovički, imaju svoje profile na Tviteru, ali ih uopšte ne koriste, a mnogi od njih nikada nisu objavili nijedan jedini tvit i prate u proseku 10 ljudi!

Ministar prosvete Srđan Verbić, dok nije preuzeo resor u Vladi Srbije važio je za jednog od “uticajnih tviteraša” sa preko 3 i po hiljade pratilaca i još toliko tvitova u kojima je često koristio oštre reči upućene političarima i stanju u zemlji, ali je Verbić nakon imenovanja i polaganja zakletve “odustao” od ove mreže i sada održava nalog uglavnom “retvitovanjem”.

Foto: Printskrin / @IvanTasovac

Veliki ljubimac skoro svih korisnika Tvitera bio je ministar kulture Ivan Tasovac koji je svojim statusima ukazivao na sve probleme u zemlji i zaslužio 41.5K “pratilaca”, ali je i on odlučio da svoje aktivnosti na ovoj društvenoj mreži nakon preuzimanja ministarstva potpuno ugasi.

Tako je on poslednji put “tvitnuo” 8. avgusta 2013. godine i to: “Alo Bing sve ok…Zvezda i Partizan izbegli porez…alo…alo…ne poraz…kažem porez…alo Bing…alo…alo…

Jedan od aktivnijih ministara u Vladi Srbije je ministar pravde Nikola Selaković, ali i on, ipak, svoj nalog održava “retvitovanjem” i servisnim vestima, a ne kao nekad svojim stavovima.

Ministar saobraćaja i potpredsednik SPS-a Aleksandar Antić takođe spada u red ministara koji slabo koriste društvene mreže, a na svom Tviteru ume da iznenadi i životnom mudrostima, pa je njegov poslednji tvit bio: “Najbolja upotreba reči je ćutanje, rekao je veliki Tagora. Ali ne mogu više sa izdržim, tviter je zarazan…

(D. Z.)

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • The week in foreign policy 19th September 2020
  18 Sep The week in foreign policy Posted at 14:34h in UK Perspectives by Evie Aspinall We’re back with the week in foreign policy – exploring what’s happening away from the front pages, and key developments in global affairs that have caught our eye. The foreign policy headlines have been dominated this week by news […]
 • Why the British Embassy in Vienna is proud to be green 17th September 2020
  Skip to content Leigh Turner Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations and other International Organisations in Vienna 17th September 2020 Vienna, Austria Why the British Embassy in Vienna is proud to be greenDiplomats from the British Embassy are off to an important meeting in Vienna. The Ringstrasse, as so often, […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Hospital for endocrine surgery MEDICENTAR in Belgrade: Thyroid surgery – WITHOUT PAIN AND SCARS 19th September 2020
  The post Hospital for endocrine surgery MEDICENTAR in Belgrade: Thyroid surgery – WITHOUT PAIN AND SCARS appeared first on Diplomatic portal.
 • The week in foreign policy 19th September 2020
  18 Sep The week in foreign policy We’re back with the week in foreign policy – exploring what’s happening away from the front pages, and key developments in global affairs that have caught our eye. The foreign policy headlines have been dominated this week by news that, with the support of America, the UAE and […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)