RASPRAVA IZMEĐU AMBASADORA SAD I RUSIJE ZAPALILA TVITER: Spor Bocan-Harčenka i Skata da li je Drugi svetski rat mogao da se spreči! Evo šta kažu

RASPRAVA IZMEĐU AMBASADORA SAD I RUSIJE ZAPALILA TVITER: Spor Bocan-Harčenka i Skata da li je Drugi svetski rat mogao da se spreči! Evo šta kažu

Na društvenoj mreži Tviter razvila se polemika između ambasadora Rusije i Amerike u Srbiji, Aleksandra Bocana Harčenka i Kajla Skata, kao i predstavnika iz ambasade Republike Poljske.

Na društvenoj mreži Tviter razvila se polemika između ambasadora Rusije i Amerike u Srbiji, Aleksandra Bocana Harčenka i Kajla Skata, kao i predstavnika iz ambasade Republike Poljske.

Ruski ambasador napisao je sinoć uoči 80.godišnjice Drugog svetskog rata “mi- odlučni protivnici falsifikovanja istorije- sećamo se događaja koji su prethodili ovoj strašnoj tragediji.  Među njima su naoružanje Rajha, Minhenski sporazum kojim je odobrena podela Čehoslovačke između nacističke Nemačke, Mađarske i Poljske”.

Harčenko je potom napisao: “Sećamo se i da je svetski rat mogao da se spreči da su zapadne demokratije, umesto da “uljude” agresore, odgovorile na inicijativu Moskve o izgradnji kolektivnost sistema bezbednosti. Poziv Sovjetskog saveza tada je ostao bez odgovora. U tim okolnostima, Moskva je bila primorana da razgovara sa nacistima i nakon toga sa Poljskom, Britanijom i Francuskom potpiše dokument o nenapadanju sa Berlinom, poznat kao pakt Molotov- Ribentrop”

Aleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenkofoto: Printscreen YT / TV 1

Na to mu je odgovorio američki ambasador Kajl Skat:

“Pakt o nenapadanju? Molotov-Rebentrop pakt bio je ratni plan podele Istočne Evrope na nacističku i sovjetsku sferu uticaja. Manje od mesec dana nakon toga, nemačke i ruske trupe proslavile su osvajanje Poljske u Brestu”.

Ubrzo je usledio odgovor ruskog ambasadora:

“Tragedija je mogla da se spreči da su se zapadne države složile da uspostave sistem kolektivne bezbednosti koji je predlagao SSSR, umesto da sprovedu ciničnu politiku “smirivanja” čiji je cilj preusmeravanje Hitlerove agresije na Istok.  Pokušaji da se Sovjetski Savez prikaže kao “pokretač” Drugog svetskog rata omaložava sveto sećanje na milione sovjetskih ljudi koji su dalji svoje živote za rušenje nacizma i oslobađanje sebe i evropskog naroda.  Molim vas da se obratite presudama Nirnberškog  suda koji je i dalje sastavni deo međunarodnog prava”, napisao je Harčenko.

Fotografije na kojima se vide premijeri zapadnih zemalja kako se rukuju sa nacističkim liderima lako se mogu pronaći, dodao je ruski ambasador.

“Proveriti ‘Čemberlen i Hitler u Godesbergu, septembar 1938’ ili ‘Minhenski sporazum, septemar 1938’ “, naveo je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Kajl Skat
Kajl Skatfoto: Dado Đilas

U diskusiju su se uključili i sa zvaničnog Tviter naloga ambasade Republike Poljske u Srbiji:

“Sovjetsko-nemačka vojna saradnja cvetala je od Rapalskog ugovora 1922. godine i omogućila Nemačkoj da zaobiđe Versajski sporazum. Poljske vlasti oštro su odbacile nemački predlog da uđu u politički i vojni savez sa Berlinom i tzv. Antikominternski pakt. SSSR je napao Poljsku u saradnji s nacističkom Nemačkom – simbol njihove saradnje bila je zajednička parada pobede 22. septembra 1939. u Brestu na Bugu”.

(Kurir.rs)

Fejsbuk diplomatija: Sovjetska anti-NATO karikatura na stranici ambasade Rusije u Hrvatskoj za godišnjicu Alijanse

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Listen: The General and the Ambassador 15th September 2019
  Listen: The General and the Ambassador Oct 17, 2018 A recent episode of the podcast, The General and the Ambassador: A Conversation, features Ambassador Mike Hammer and retired Admiral John Kirby who discuss how the military and diplomats approach public affairs. Often viewed as opposing sides of the international affairs spectrum, the podcast aims to […]
 • O nama 13th September 2019
  „Beogradska inicijativa za digitalnu javnu diplomatiju“ BIDD je nevladino, neprofitno i nezavisno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti digitalne i javne diplomatije. Udruženje se osniva radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja i primene digitalne i javne diplomatije kao savremene oblike promocije vrednosti Srbije i zemalja u okruženju. Radi ostvarivanja navedenih ciljeva […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • “American Fashion in Serbia” 16th September 2019
  On September 14th, at the residence of the United States Ambassador to Serbia, a fashion evening was held. H.E. Kyle Skat and wife Nevenka Furjan Skat hosted the “American Fashion in Serbia” show at his residence in Belgrade. The presentation of American fashion brands that Serbs wear was attended by numerous diplomatic representatives, high-ranking officials […]
 • Diplomate za decu – održan drugi Humanitarni fudbalski turnir „Diplomats 4 Children“ 16th September 2019
  Humanitarni turnir “Diplomats 4 Children” u organizaciji Ambasada Republike Poljske u Beogradu i Ambasada Republike Slovačke u Beogradu u saradnji sa Ministarstvo Omladine I Sporta Republike Srbije održan je u subotu 14. septembra na sportskim terenima Zavoda za sport i medicinu sporta u Beogradu. The post Diplomate za decu – održan drugi Humanitarni fudbalski turnir […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)