RASPRAVA IZMEĐU AMBASADORA SAD I RUSIJE ZAPALILA TVITER: Spor Bocan-Harčenka i Skata da li je Drugi svetski rat mogao da se spreči! Evo šta kažu

 • 26th August 2019
 • 472 Views
RASPRAVA IZMEĐU AMBASADORA SAD I RUSIJE ZAPALILA TVITER: Spor Bocan-Harčenka i Skata da li je Drugi svetski rat mogao da se spreči! Evo šta kažu

Na društvenoj mreži Tviter razvila se polemika između ambasadora Rusije i Amerike u Srbiji, Aleksandra Bocana Harčenka i Kajla Skata, kao i predstavnika iz ambasade Republike Poljske.

Ruski ambasador napisao je sinoć uoči 80.godišnjice Drugog svetskog rata “mi- odlučni protivnici falsifikovanja istorije- sećamo se događaja koji su prethodili ovoj strašnoj tragediji.  Među njima su naoružanje Rajha, Minhenski sporazum kojim je odobrena podela Čehoslovačke između nacističke Nemačke, Mađarske i Poljske”.

Harčenko je potom napisao: “Sećamo se i da je svetski rat mogao da se spreči da su zapadne demokratije, umesto da “uljude” agresore, odgovorile na inicijativu Moskve o izgradnji kolektivnost sistema bezbednosti. Poziv Sovjetskog saveza tada je ostao bez odgovora. U tim okolnostima, Moskva je bila primorana da razgovara sa nacistima i nakon toga sa Poljskom, Britanijom i Francuskom potpiše dokument o nenapadanju sa Berlinom, poznat kao pakt Molotov- Ribentrop”

Aleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenkofoto: Printscreen YT / TV 1

 

Na to mu je odgovorio američki ambasador Kajl Skat:

“Pakt o nenapadanju? Molotov-Rebentrop pakt bio je ratni plan podele Istočne Evrope na nacističku i sovjetsku sferu uticaja. Manje od mesec dana nakon toga, nemačke i ruske trupe proslavile su osvajanje Poljske u Brestu”.

Ubrzo je usledio odgovor ruskog ambasadora:

“Tragedija je mogla da se spreči da su se zapadne države složile da uspostave sistem kolektivne bezbednosti koji je predlagao SSSR, umesto da sprovedu ciničnu politiku “smirivanja” čiji je cilj preusmeravanje Hitlerove agresije na Istok.  Pokušaji da se Sovjetski Savez prikaže kao “pokretač” Drugog svetskog rata omaložava sveto sećanje na milione sovjetskih ljudi koji su dalji svoje živote za rušenje nacizma i oslobađanje sebe i evropskog naroda.  Molim vas da se obratite presudama Nirnberškog  suda koji je i dalje sastavni deo međunarodnog prava”, napisao je Harčenko.

Fotografije na kojima se vide premijeri zapadnih zemalja kako se rukuju sa nacističkim liderima lako se mogu pronaći, dodao je ruski ambasador.

“Proveriti ‘Čemberlen i Hitler u Godesbergu, septembar 1938’ ili ‘Minhenski sporazum, septemar 1938’ “, naveo je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Kajl Skat
Kajl Skatfoto: Dado Đilas

U diskusiju su se uključili i sa zvaničnog Tviter naloga ambasade Republike Poljske u Srbiji:

“Sovjetsko-nemačka vojna saradnja cvetala je od Rapalskog ugovora 1922. godine i omogućila Nemačkoj da zaobiđe Versajski sporazum. Poljske vlasti oštro su odbacile nemački predlog da uđu u politički i vojni savez sa Berlinom i tzv. Antikominternski pakt. SSSR je napao Poljsku u saradnji s nacističkom Nemačkom – simbol njihove saradnje bila je zajednička parada pobede 22. septembra 1939. u Brestu na Bugu”.

(Kurir.rs)

Fejsbuk diplomatija: Sovjetska anti-NATO karikatura na stranici ambasade Rusije u Hrvatskoj za godišnjicu Alijanse

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Diplomacy has gone strongly digital, India at forefront: FS Shringla | India News 9th July 2020
  Diplomacy has gone strongly digital, adapting to the situation arisen due to the COVID-19 pandemic, and India has been at the forefront of it with Prime Minister Narendra Modi turning challenge into opportunity to start global conversations using virtual platforms, Foreign Secretary Harsh Vardhan Shringla said on Monday. Speaking at a webinar organised by the […]
 • Disarmament blog: what’s the point of the Conference on Disarmament? 7th July 2020
  Skip to content Aidan Liddle UK Ambassador and Permanent Representative to the Conference on Disarmament Part of Conference on Disarmament 7th July 2020 Geneva, Switzerland Disarmament blog: what’s the point of the Conference on Disarmament? The Conference on Disarmament resumed its 2020 session on Tuesday, after a break of 122 days. (We had been supposed […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Statement by Prime Minister Kyriakos Mitsotakis 11th July 2020
  Greece condemns in the strongest terms Turkey's decision to convert the Hagia Sophia into a mosque. This decision -that came 85 years since its designation as a museum- is an offense to its universal nature. This is a decision that offends all those who acknowledge the monument as part of world civilisation. Of course, this […]
 • Srebrenica Genocide 25th Anniversary Commemorated Amid Pandemic 11th July 2020
  Original Article The post Srebrenica Genocide 25th Anniversary Commemorated Amid Pandemic appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)