“BIDD Theme this week” Šta je javna diplomatija Srbije?

“BIDD Theme this week” Šta je javna diplomatija Srbije?

Šta je javna diplomatija Srbije? Trebalo bi da bude mnogo više od folklora. I može biti jeftina. Zašto Vlada Srbije ne održava svoj Tviter nalog? Digitalna diplomatija ne košta gotovo ništa, a može doneti višestruku korist. Pogledajte Tviter nalog Vlade Hrvatske koji ima preko 35.000 pratilaca u poređenju sa nalogom naše Vlade i jedva preko

stevan randjelovicc
Šta je javna diplomatija Srbije? Trebalo bi da bude mnogo više od folklora. I može biti jeftina. Zašto Vlada Srbije ne održava svoj Tviter nalog? Digitalna diplomatija ne košta gotovo ništa, a može doneti višestruku korist. Pogledajte Tviter nalog Vlade Hrvatske koji ima preko 35.000 pratilaca u poređenju sa nalogom naše Vlade i jedva preko 7.000.
Naknadna pamet

Autor: Stevan Ranđelović

Srbija se još jednom bila predmet rasprave u Evropskom parlamentu na temu ljudskih prava, zajedno u paketu sa Pakistanom i Iranom. Sada već čuvena rezolucija je doneta da se osude istupi Vojislava Šešelja i nedostatak reakcije srpskih vlasti. No, ostavimo po strani detaljisanje o sadržaju rezolucije, i o tome kakve su Šešeljeve pobude.

On dobija ono što želi: nepodeljenu pažnju naših zapadnih suseda, svetski publicitet, a verovatno i materijal za neku novu knjigu slikovitog naslova. Takođe, dileme o ulozi hrvatskih izbora u celoj priči su suvišne. Isto kako je Hrvatska upotrebila Šešelja u predizborne svrhe, Aleksandar Vučić je konferencijom za štampom i prenaglašenim odgovorom pobrao jeftine političke poene. Valja analizirati reakciju našeg državnog vrha i aparata na situaciju u kojoj smo se našli. Kako je moguće da je Srbija odjednom prokazana u toj rezoluciji? Premijer je na hitno sazvanoj konferenciji za novinare zagrmeo da Srbija nije više vreća za udaranje. A zar nije tek juče bila uvažavani partner, i novi faktor stabilnosti na Balkanu? Kako je Srbija prevalila tako kratak put u samo nekoliko dana?

Slika Srbije se nikada nije ni promenila. Kada je Srpska napredna stranka došla 2012. godine na vlast, ja sam studirao na Evropskom koledžu u Brižu, rasadniku evropskih birokrata i budućih važnih političkih figura. Tih dana sam dobijao mnogo pitanja od svojih kolega kako će Srbija sada nastaviti i koliko će se udaljiti kada su nacionalisti došli na vlast. Pomisliše da će Srbija skrenuti sa puta evropskih integracija. No, to se nije desilo. Umesto toga, beše Briselski sporazum, Angela Merkel se smeši Aleksandru Vučiću, održasmo i Paradu ponosa. Ali jadac.

Srbija je u očima većine političke elite Evrope i dalje opterećena nacionalizmom i svojim vezama sa Rusijom. Za zemlje istočne Evrope (pogotovo Poljsku i baltičke države) nekako je ovaj ruski deo problematičniji. One devedesete godine kada smo imali slične vladajuće strukture, slike iz Vukovara i utisci novinara iz opsednutog Sarajeva i dalje proganjanju imidž Srbije. One jesu imidž Srbije. To što nam se Angela Merkel smeši ne znači da je utisak javnog mnjenja o nama bolji, već je znak da postoji jasan interes da Srbija napravi izvesne ustupke. Dok ih Srbija pravi (a prostora je bilo i biće), biće smešaka svetskih lidera, ali za promenu imidža potrebno je mnogo više organizovanog rada.

Potrebna je jaka i proaktivna diplomatija. Treba postaviti pitanje da li je naša Misija pri Evropskoj uniji znala za nadolazeću rezoluciju i šta je učinjeno da se ona ublaži. Malo ljudi zna da Misija Srbije nema dovoljno ljudi, i da jedna osoba prati i više pregovaračkih poglavlja bez vremena da baš sve tanke strune pravnih tekovina EU isprati. Pored toga, u Briselu ima dosta Srba, koji rade u institucijama Evropske unije ili imaju jake veze u istim. Asistentkinja jednog od predlagača rezolucije je iz Srbije. Da li neko iz naše diplomatije koristi te veze ili smo samo fokusirani na plaćanje skupih lobista poput Kana, Guzenbauera i drugih?

Šta je javna diplomatija Srbije? Trebalo bi da bude mnogo više od folklora. I može biti jeftina. Zašto Vlada Srbije ne održava svoj Tviter nalog? Digitalna diplomatija ne košta gotovo ništa, a može doneti višestruku korist. Pogledajte Tviter nalog Vlade Hrvatske koji ima preko 35.000 pratilaca u poređenju sa nalogom naše Vlade i jedva preko 7.000.

Glavna dilema je sledeća: moramo li baš uvek da pokazujemo naknadnu pamet i da ne reagujemo pravovremeno? Uvek će postojati neko ko će nam mrsiti konce. Zadatak Vlade Srbije je da to predupredi upregnuvši svoje kapacitete. I to ne obećanjima i konferencijama za štampu za lokalne potrebe.

Pravno neobavezujuća rezolucija nije izazvala ni previše svetske medijske pažnje, sa izuzetkom Balkana, niti je preterano značajna, ali predstavlja svojevrsni lakmus papir kako naš državni aparat reaguje. Neefikasno i bezidejno. A pregovori sa EU tek treba da počnu i veća pitanja od Šešelja će biti potegnuta na mnogo višim nivoima od Evropskog parlamenta.

stevan randjelovicAutor je menadžer u Evropskom forumu za mlade inovatore, trenutno radi u Briselu u domenu digitalne agende

– See more at: http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/naknadna_pamet.46.html?news_id=293397#sthash.7VRfgZZO.dpuf

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • 78 Days of Fear: Remembering NATO’s Bombing of Yugoslavia 23rd March 2019
  “The evil, terrible, subversive, cowardly attack by the NATO army on Serbia and Yugoslavia is proof of the neo-Nazi policies of the USA and its satellites. Serbia will defend itself against the aggressor and will defeat the enemy,” Vucic was quoted as saying by RTS. The post 78 Days of Fear: Remembering NATO’s Bombing of […]
 • NATO’s Intervention Changed Western-Russian Relations Forever 23rd March 2019
  The air war launched 20 year ago against Yugoslavia, in defiance of Kremlin wishes, marked a turning point in Russia’s ties to the West – and the birth of a more confrontational relationship. This article is also available in: Македонски Bos/Hrv/Srp Sitting in my office, on March 24, 1999, I could not believe my eyes […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • L’ambassadeur à la remise des prix Virtus 24th March 2019
  L'ambassadeur a remis le prix récompensant l'initiative philanthropique individuelle la plus importante à Milomir Glavcic. - Enjeux de société / Source : La France en Serbie (https://rs.ambafrance.org) The post L’ambassadeur à la remise des prix Virtus appeared first on Diplomatic portal.
 • La France en Serbie, l’histoire de la création d’une Ambassade (1839-1879) 23rd March 2019
  Alors que les premières relations franco-serbes remontent au Moyen-Age, le processus ayant conduit à la création de l'Ambassade de France à Belgrade remonte à 1839 - c'est cette histoire qui est décrite ici. - 180 ans des relations diplomatiques franco-serbes / Source : La France en Serbie (https://rs.ambafrance.org) The post La France en Serbie, l’histoire […]

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

Most Viewed Posts

 • Twitter Suspends Hamas Accounts
  By ROBERT MACKEYLast Updated, Sunday, Jan. 19 | Several Twitter accounts used by the military wing of Hamas have been suspended by the social network in recent days, angering the Islamist militants and delighting Israel’s military. #Twitter has suspended the official account of #Hamas, a terrorist group that uses social media to threaten #Israel http://t.co/g1UxKc9fpf
 • Brain drain in Serbia today
  How does the Serbian government cope with the problem of brain drain today? The latest OECD publication, SOPEMI 2014 shows that 39 thousand persons emigrated in 2012 from Serbia to OECD countries only. (At the beginning of the global economic and financial crisis, the emigration from Serbia to OECD countries amounted to 27,000 in 2008.)

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Enjoy this blog? Please spread the word :)