“BIDD Theme this week” Meka moć država

1959

usa dream

„Većina studija o moći započinje stavom da svi znamo da osetimo šta je moć, ali je teško možemo definisati. Ovaj zbornik ima aplikativnu vrednost i predstavlja veliki doprinos teorijskim shvatanjima pojma moći, jer traganje za tim pojmom u političkim naukama predstavlja sveti gral“, reči su kojima je prof.dr Vukašin Pavlović otvorio promociju zbornika studentskih radova „Meka moć država“ na Fakultetu političkih nauka, koji su priredili prof. dr Dragan Simić, mr Dragan Živojinović i Nikola Kosović, student IV godine. Zbornik je sačinjen od sedamnaest studentskih naučnih radova o isto toliko država sveta, kao i radova posvećenih metodologiji istraživanja koncepta meke moći i njenoj primeni u diplomatskoj praksi.

„Moć postoji kada se zna da se može primeniti. Velike sile moraju ratovati jer ako ne ratuju, njihova moć će splasnuti“, istakao je prof. dr Predrag Simić. On je naglasio da talas neoliberalne globalizacije redefiniše način ponašanja država. „Ovaj fakultet predstavlja meku moć naše države. Zbornik predstavlja priznanje studentima koji su izučavali manifestacije moći u savremenom svetu“, dodao je Simić.

„Tvrda moć određuje meku, koja je promenljiva i neuhvatljiva. Teško ćemo napraviti predivnu čipku meke moći ako nemamo tvrdu“, rekao je prof. dr Dragan Simić i pozvao  studente da sa više hrabrosti ulaze u slične poduhvate. „Ovaj projekat je ohrabrenje, jer u našoj zemlji postoje ljudi koji mogu da domisle svoje mesto u tvrdoj i mekoj moći društva u kojem živimo“, ukazao je on.

soft-power-hard-power

„Meka moć je sve značajnija. Kao što u međuljudskim odnosima fizička snaga nije važna kao obrazovanje i informisanost, tako i na nivou korporacija, država i nadnacionalnih institucija meka moć ima sve veću važnost. Džozef Naj je uveo koncept meke moći u međunarodne odnose i izazvao veliku pažnju svetske javnosti“, rekla je doktorantkinja Jelena Putre-Jakovljević. Ona je istakla da je javna diplomatija instrument meke moći. „Do skora su se samo razvijene zemlje bavile javnom diplomatijom, jer je to bila skupa i luksuzna delatnost. Pojavom informacionih tehnologija i novih medija ona postaje dostupna siromašnijim zemljama“, dodala je Putre-Jakovljević.

„Odmah nakon što smo objavili knjigu, koja je prošla kroz četiri čitanja, pojavili su se mnogi novi podaci, ali to je realnost kod društvenih nauka. Ovaj zbornik predstavlja prikaz savremene meke moći u trenutku vremena“, rekao je mr Dragan Živojinović. On je istakao da je u međunarodnim odnosima važnije kako nas drugi vide, nego kako mi sebe vidimo.

Autori tekstova zbornika „Meka moć država“ su studenti osnovnih, master i doktorskih studija: Daria Copîl, Filip Parežanin, Goran Batinica, Igor Marković, Ivana Živanović, Jelena Kolarski, Jelena Putre-Jakovljević, Luka Arizović, Milan Krstić, Nemanja Kostić, Nemanja Milović, Nikola Jović, Nikola Kosović, Stefan Vučićević, Tanja Mladenović i Vukašin Neimarević.

09. decembar 2013

http://www.fpn.bg.ac.rs/2013/12/09/meka-moc-drzava/