Digitalna džudo diplomatija

  • 10th August 2016
  • 320 Views
Digitalna džudo diplomatija

kelmendi

„Dogodine u Tokiju“ reči su ohrabrenja koje su velikom Novaku Djokoviću stizale iz svih krajeva Srbije i sveta. Njegove suze posle još jednog ispadanja sa Olimpijskih igara obišle su svet. Medjutim, u danima u kojima iz Rija stižu samo vesti o porazima srpskih takmičara, čini se da je ipak nešto drugo odjeknulo daleko snažnije – zlatna medalja kosovske džudistkinje Majljinde Keljmendi.

I dok kod nas još uvek traju rasprave oko, u najmanju ruku kontroverzne, preporuke ministra sporta u vezi sa ponašanjem naših sportista prilikom susreta sa predstavnicima Kosova, gugl metrika je neumoljiva. Samo dan nakon istorijskog uspeha pomenute kosovske džudistkinje i osvajanja prve zlatne medalje za Kosovo, ovaj termin beleži porast od vrtoglavih 87% u #googletrends  .

Vest o uspehu mladjane Keljmendi preneli su svi važniji svetski mediji a portali i nalozi na društvenim mrežama bili su zatrpani njenim fotografijama na kojima u neverici roni suze radosnice. Kosovo je par dana bilo „trending topic“ na tviteru, a pojavili su se i postovi koji su sponzorisani radi veće vidljivosti. Nalozi brojnih ambasada akreditovanih u Prištini takodje su “podelile radost sa narodom Kosova.”

Apsolutno bez ikakve namer da umanjim sportski značaj uspeha jer iza njega stoji fanatičan rad i beskrajno odricanje, moramo biti realni i priznati da iza njegove komunikacije stoji digitalna diplomatija „najmladje evropske države“.

Kada to kažem na umu imam pažljivo osmišljenu strategiju kosovskih institucija i sa njom besprekorno uskladjeno vodjenje naloga ministarstva spoljnih poslova, naloga Kosovo in Rio 2016 ali i naloga brojnih kosovskih zvaničnika. U danima koji su prethodili otvaranju Olimpijskih igara na njima su postavljene profesionalno uredjene fotografije, mladih i nasmejanih lica koja se spremaju da po prvi put predstavljaju svoju državu na olimpijskim igrama. Fotografije prate zvanični logo i haštag #KosovoInRio.

Albanci u regionu a naročito albanska dijaspora preuzela je ulogu digitalnih ambasadora pa je utisak da je priča o mladim ljudima koji su preživeli rat i velikosrpsku agresiju, i koji nakon svega toga ulaze spremni na sportski teren – prijemčiva za mnoge ljude širom sveta.

Mnogi protivnici politizacije sporta reagovali su na pojedine neprimerene komentare i postove ali euforija povodom istorijskog uspeha i osvajanja prve medalje na OI čini svoje pa se taj trend očekivano nastavlja i u danima nakon osvajanja medalje. Ono što se ne može osporiti jeste da je Kosovo* i ovog puta odnelo veliku pobedu u utakmici sa Srbijom. Ne mislim naravno na sportski uspeh već uspeh na polju digitalne diplomatije.

Pisao sam i ranije koliko se truda i sredstava ulaže u promociju nezavisnosti Kosova. U vremenu u kojem su se informacije preselile na društvene mreže, pravovremeno i pažljivo osmišljeno plasiranje istih jednako je važno u javnoj diplomatiji kao i revolucija koju je na tom polju svojom pojavom izazvao telegraf. Bitka za srca ljudi 21. veka dobija se na snepčetu, fejsbuku, tviteru ili jutjubu. I to je naša realnost.

Nažalost, mi kao država i društvo kao da nismo izvukli pouke iz dešavanja 90tih u smislu gubljenja informativnih ratova. Još uvek nemamo zvaničan nalog MSP a ambasada u Vašingtonu uliva nadu u bolje dane.

Sa druge strane, naši sportisti u Riju komuniciraju putem svojih privatnih naloga i putem zvaničnog kanala Olimpijskog komiteta Srbije koje je za svaku pohvalu. Bolji model ne bismo mogli izabrati za rad ostalih institucija na društvenim mrežama.

Predsednik Republike Srbije u Riju je u pratnji prve dame a na svojim je zvaničnim profilima iskomunicirao susrete sa takmičarima, predstavnicima MOK-a, šefova Vlada i država kao i utiske sa sportskih borilišta. Skromno i za unutrašnje potrebe (nije bilo ni jednog posta na engleskom jeziku).

Na kraju – sportski je čestitati mladoj Keljmendi a našim sportistima poželeti mnogo sreće u nastavku takmičenja. Jedva čekamo da ih podelimo sa svetom.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova

Piše: Zoran Sokić

http://www.nedeljnik.rs/moj-nedeljnik/user/solisio/

Please follow and like us:
error

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Can gastrodiplomacy revive tourism in Sri Lanka? 16th November 2019
    The Easter Sunday terror attacks dealt a blow to the Sri Lankan tourism industry, the third largest source of foreign exchange in Sri Lanka. Thousands of tourists visiting Sri Lanka cut their holiday plans short and returned home, while many advance bookings were cancelled. The Sri Lanka Tourism Promotion Bureau (SLTPB) estimates a 30 percent […]
  • Kosovo under Nazi Germany: Nazi-Created Albanian Security Forces in Kosovo during World War II 14th November 2019
    Albanian popular support for fascism and Nazism was widespread. Nazi Germany exploited the Greater Albania nationalist ideology to gain popular support for the Nazi German occupation of Kosovo. The post Kosovo under Nazi Germany: Nazi-Created Albanian Security Forces in Kosovo during World War II appeared first on BIDD.

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
error

Scroll Up
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)