Istražite prvi post koji je CIA postavila na Instagram

 • 27th April 2019
 • 258 Views
Istražite prvi post koji je CIA postavila na Instagram
I spy with my little eye…

Centralna obaveštajna agencija (CIA) otkrila je bar delić tajanstvenosti postavivši prvi post na Instagramu, pozivajući sve koji žele da budu agenti da otkriju šta se sve krije na ovoj fotografiji.

Poznata po tajanstvenosti, zatvorenosti i tajnim špijunskim akcijama, američka obaveštajna agencija je pokazala da joj ni ironija nije strana – otvorivši nalog na društvenoj mreži Instagram.

„Mi smo prva linija odbrane naše države“, piše u opisu naloga, sa uobičajenom dozom ozbiljnosti koja se češće vezuje za ovu organizaciju.

Međutim, prvi post je mnogo opušteniji. Na njemu je fotografija radnog stola na kome su raštrkani razni predmeti – od kovrdžave perike sive boje, do hrpe stranih novčanica.

Fotografija snimljena u glavnom sedištu agencije u Lengliju u Virdžiniji nosi kriptični potpis „Špijuniram mojim malim okom…“

Izazov je, čini se, prepoznati predmete na fotografiji. A da bi budući agenti i oni koji to žele, uspeli, predstavnik za štampu agencije rekao je TV mreži CBS njuz da mnogi od njih pripadaju zaposlenima.

Koliko predmeta možete da pronađete?

Nalog na Instagramu je otvoren kao deo strategije obaveštajne agencije da privuče mlađe generacije analitičara, agenata i istražitelja.

Većina korisnika Instagrama je mlađa od 30 godina.

„Otvaranje naloga na Instagramu je još jedan način da podelimo priče koje nudi CIA i regrutujemo talentovane Amerikance da se pridruže“, rekao je predstavnik za štampu agencije.

„Na ovom nalogu ćemo pokazati delić života agencije, ali ne obećavamo selfije sa tajnih lokcacija“, dodao je on.

Direktorka agencije Đina Haspel najavila je otvaranje naloga prošle nedelje na tribini održanoj na Univerzitetu Oburn u Alabami.

I, koji su predmeti otkriveni?

Evo liste, ali ne garantujemo da je potpuna.

1. Biljka, kao dvosmislena referenca na CIA agente koji se „usađuju“ na stranim teritorijama.

2. Sat čije su kazaljke na 8:46, vreme kada je jedan od aviona udario u severnu kulu Svetskog trgovačkog centra tokom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

3. Mapa Kine, jednog od glavnih suparnika Amerike u Aziji.

4. Zlatna sova koja navodno predstavlja Atinu, grčku boginju mudrosti. Vlasništvo je šefa operativaca agencije, Endija Makridisa.

5. Predmet nalik na amajliju koja liči na „urokljivo oko“ – možda kao simbol opasnosti sa kojima se suočavaju CIA agenti.

6. Umetničko delo na kome je prikazan Toni Mendez, CIA agent koji se predstavljao kao filmadžija da bi spasio šest američkih talaca u Iranu 1980. godine.

7. Par dugmadi za manžetne koje navodno koriste CIA agenti da bi se međusobno prepoznali.

8. Siva perika koju navodno nose tajni agenti.

9. Lični dokument sa fotografijom Đine Haspel

10. Papirna kesa koju navodno agenti koriste da unište dokaze.

 

CIA Director Gina Haspel - sitting down

Reuters
Direktorka CIA Đina Haspel je govorila o radu agencije na društvenim mrežama

Nalog je primer kako se obaveštajna agencija trudi da se modernizuje u digitalnom dobu.

CIA, međutim, nije novajlija na mrežama. Agencija već ima naloge na Tviteru i Fejsbuku, otvorene 2014. godine.

Prvi tvit koji je objavljen – „Ne možemo ni da potvrdimo ni da demantujemo da je ovo naš prvi tvit“ – bio je jednako ironičan, poigravši se sa zloglasnom reputacijom obaveštajne agencije.

https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/budite-detektiv-istrazite-prvi-post-koji-je-cia-postavila-na-instagram/

Američka vlada je napravila „kubanski Tviter“, sa ciljem da izazove nemire na Kubi

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

 • Welcome to Digital Diplomacy: Cultivating Bridges between Nations 28th May 2020
  We are living in a digital world in which anyone can pick up their phone and see the very latest information in world news, politicians’ latest comments and leaders’ latest tweets. With so many open and direct information and commination channels, how does the diplomat still fit in? For some time now, Digital Diplomacy has […]
 • How “The adjoining house at the Lustig Prean Gasse” became the British Embassy 27th May 2020
  Skip to content Leigh Turner Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations and other International Organisations in Vienna Part of UK in Austria 27th May 2020 Vienna, Austria How “The adjoining house at the Lustig Prean Gasse” became the British Embassy “The Ministry of Works may have ideas about office accommodation. […]

RSS Diplo Portal Belgrade

 • Vize za vodiče organizovanih turističkih grupa (Tour leaders) 28th May 2020
  DOKUMENTA POTREBNA ZA VIZU B6 za vodiča organizovanih turističkih grupa (Tour Leader) POTREBNA DOKUMENTA: 1) 1 fotografija, fotokopija prve strane pasoša, pasoš 2) Zahtev koji zainteresovano lice lično popunjava u Ambasadi 3) Odobrenje Grčke nacionalne organizacije turizma (EOT) 4) Overena izjava pod potpunom odgovornošću grčke turističke agencije koja sarađuje sa turističkom agencijom iz Srbije, da […]
 • Radovan Karadzic Temporarily Allowed Video Calls from Detention 28th May 2020
  Original Article The post Radovan Karadzic Temporarily Allowed Video Calls from Detention appeared first on Diplomatic portal.

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)