Kao u vreme OZNE: Crnogorska policija prati društvene mreže – uklanja sporne profile i sadržaj

  • 16th February 2020
  • 268 Views
Kao u vreme OZNE: Crnogorska policija prati društvene mreže – uklanja sporne profile i sadržaj

Policija pomno prati ko na društvenim mrežama kritikuje državu i njene zvaničnike, a u tom poslu im pomažu i građani, pišu Vijesti.

Komentari događaja i osoba, koji se uglavnom tiču događaja koji su posljedica usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, i objavljeni na Fejsbuku, koštali su pritvora i novca više osoba poslednjih mesec dana.

„Upravi policije u najvećoj mjeri pomažu savesni građani koji dostavljaju sporne objave i statuse, a koje uoče na društvenim mrežama kao i medijskim on-line portalima. Takođe, određeni broj prijava službenicima Uprave policije dostavljaju i lica kojima su prijetnje, kroz društvene mreže, direktno upućene“, piše u odgovoru Uprave policije.

Oni su prethodno u saopštenju poručili da motre šta se objavljuje na društvenim mrežama.

Litija u Nikšiću
© Foto : Marko Kovačević
Litija u Nikšiću

Nikšićanin Milija Goranović je krajem januara kažnjen sa 500 eura, zbog toga što je direktora policije Veselina Veljovića nazvao “prdnjavom”.

Koordinator partije Alternativa, Vesko Pejak, je zbog objave na Fejsbuku pod naslovom „Biće rata” bio osumnjičen za izazivanje panike i nereda.

Sudija mu je, nakon saslušanja, odredio zadržavanje do 72 sata, pa je iz pritvora pušten sjutradan da se brani sa slobode.

Beranac M.R. je krajem januara uhapšen zbog pretećih poruka koje je putem društvene mreže uputio komandiru Stanice policije Centra bezbednosti Nikšić, Darku Mađariću. Tada je iz Uprave policije saopšteno da je M.R. u spornom komentaru pozvao na likvidiranje Mađarića i njegove porodice.

Sredinom januara, uhapšen je N.P. (23) iz Kotora zbog sumnje da je preko jedne društvene mreže prijetio Adrijanu Vuksanoviću, predsedniku Hrvatske građanske inicijative (HGI) i poslaniku u Skupštini Crne Gore.

Na pitanje „Vijesti“ ko im pomaže u praćenju objava na društvenim mrežama, iz Uprave policije su odgovorili da to u najvećoj meri čine građani, dok Nacionalni CIRT tim (Direkcija za informatičku bezbednost i odgovor na kompjuterske incidente) uklanja sporne profile i sadržaje koji se nalaze na internetu.

Litija u Beranama
© Foto : Miki Hadži Tmušić
Litija u Beranama

Naveli su da su u dosadašnjem radu ostvarivali saradnju sa Ministarstvom javne uprave – CIRT timom, radi uklanjanja spornih profila i sadržaja koji se nalaze na internetu.

„Saradnja ove dvije institucije se odnosi i na objave/postove neprimerenog sadržaja koji su od stane nadležnih tužilaca kvalifikovani kao krivična dela“, navode iz policije.

Savremenu opremu koju je ranije predstavio, u ove namjene nije koristio ni Digitalni forenzički centar (DFC), koji je, kako piše na njihovom sajtu, projekat Atlantskog saveza Crne Gore.

Direktor Atlantskog saveza, Savo Kentera, kazao je “Vijestima” da svoja istraživanja, putem saopštenja, dijele javno sa svima i da ih može koristiti bilo ko, ali da im do sada takva istraživanja policija nije tražila.

Digitalni forenzički centar, kako piše na njihovom sajtu, postoji sa ciljem suzbijanja problema dezinformacije i lažnih vijesti, kao i smanjenja problema digitalne i medijske (ne)pismenosti kroz događaje, radionice i predavanja koja će podići svest o ovim problemima.

https://rs-lat.sputniknews.com/regioni/202002221121896975-kao-u-vreme-ozne-crnogorska-policija-prati-drustvene-mreze—uklanja-sporne-profile-i-sadrzaj/

„Kosovo je Srbija“: Ivica Dačić se priključio kampanji ispisivanja poruke na novčanicama

Please follow and like us:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • NGOs urge Facebook to stop censoring Palestinian content 29th September 2020
    (MENAFN – Palestine News Network) Bethlehem/PNN/ Separately, several Palestinian and international non-governmental organizations called on Facebook to stop censoring Palestinians and Palestine advocates and to get rid of an Israeli member of the social media company’s Oversight Board who has a history of censoring Palestinian social media content. ‘Facebook’s Oversight Board was created to address […]
  • Former British Consulate in Yokohama 29th September 2020
    Skip to content Paul Madden British Ambassador to Japan 29th September 2020 Tokyo, Japan Former British Consulate in YokohamaThe former British Consulate in Yokohama is a handsome stone building, reconstructed after the Great Tokyo Earthquake of 1923, just like the Embassy in Tokyo. Its location, amidst the downtown shops and offices of Japan’s second largest […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up
error

Enjoy BIDD? Please spread the word :)