Prvi tviter prenos konferencije za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije

Prvi tviter prenos konferencije za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije

Mesečna konferencija ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, održana 03. aprila 2015. godine, po prvi put je uživo prenošena putem društvene mreže Twitter. Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju www.bidd.org.rs direktno je prenosila pitanja i odgovore sa ove konferencije putem kanala https://twitter.com/BIDDiplomacy @BIDDiplomacy. Intensive activity of minister #dacic during last month. pic.twitter.com/eNLV0zx1xn —

dacic konf za novinare

Mesečna konferencija ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, održana 03. aprila 2015. godine, po prvi put je uživo prenošena putem društvene mreže Twitter.

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju www.bidd.org.rs direktno je prenosila pitanja i odgovore sa ove konferencije putem kanala https://twitter.com/BIDDiplomacy @BIDDiplomacy.

Pronosimo nekoliko interesantnih poruka sa ove konferencije za novinare koja bi mogla da podstakne korišćenje digitalne diplomatije u radu savremenih srpskih diplomata. 

Značajan doprinos prvoj Tviter konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije dao je i ‘’ Spoljni poslovi Republike Srbije ‘’ https://twitter.com/SRBDiplomacy nezvaničan profil ministarstva koji veoma uspešno i ažurno prenosi informacije o srpskoj spoljnoj politici Srbije  na društvenim mrežama.

spoljni poslovi RS

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju nastaviće da prati i podržava aktivnosti ministarstva za spoljnu politiku Republike Srbije, kao nosioca buduće digitalne diplomatije Srbije.

[su_highlight]U nastavku možete pročitati kompletan izveštaj sa ove Konferencije za novinare.[/su_highlight]

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas u Ministarstvu spoljnih poslova redovnu mesečnu konferenciju za novinare, na kojoj je sumirao aktivnosti iz marta meseca i najavio predstojeće aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova u aprilu mesecu.

Ministar Dačić je, na samom početku izlaganja, istakao je da je Ministarstvo spoljnih poslova i tokom aprila meseca bilo posvećeno evrointegracijama Srbije i jačanju bilareralne i regionalne saradnje. Govoreći o prosesu evrointegracija, ministar se osvrnuo na posetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini Beogradu, 27. marta. Ona je tom prilikom konstatovala napredak u evropskim integracijama Srbije i izrazila očekivanje da će uskoro biti otvorena prva pregovaračka poglavlja. Takođe, Mogerini je afirmativno i ocenila ulogu Srbije u regionu, naročito na bilateralnom planu.

Šef srpske dipolomatije je tokom marta meseca učestvovao na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata za članstvo u Rigi, na kome su učestvovali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Kada je u pitanju poseta od regionalnog značaja, Dačić je istakao posetu Hrvatskoj gde je razgovarao sa najvišim zvaničnicima te zemlje, predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Zoranom Milanovićem, ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić, predsednikom Sabora Josipom Lekom, predstavnicima Srba u Hrvatskoj, predsednikom Srpskog nacionalnom vijeća Miloradom Pupovcem i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim gospodinom Porfirijem. U svim razgovorima sa hrvatskim zvaničnicima potvrđena je obostrana spremnost i dobra volja za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja, a razmatrana je mogućnost zajedničkog učešća u projektima od obostranog interesa za region, kao što je projekat prevencija od poplava. Tokom posete, jasno je istaknut stav Srbije da je unapređenje odnosa i saradnja sa Hrvatskom i rešavanje svih otvorenih pitanja od prioritetnog značaja za Srbiju i za stabilnost čitavog regiona. Kako je rekao ministar Dačić: „Mi smo naša pitanja podelili u 3 grupe: jedna su pitanja iz prošlosti, otvorena pitanja, i svesni smo da ona ne treba da opterećuju našu sadašnju i buduću saradnju. Sledeće dve grupe pitanja tiču se bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, kao i pitanja iz oblasti evropskih integracija, odnosno pitanja u eventualnim zajedničkim projektima, međusobne saradnje u oblasti infrastrukture, energetike i raznim drugim međusobnim relacijama koje su veoma značajne.”

Prethodnog meseca šef srpske diplomatije sastao se i sa ministrima spoljnih poslova Bugarske, Portugalije i Italije koji su posetili Beograd.

Poseban značaj imala je poseta ministra spoljnih poslova Dačića i ministra odbrane Bratislava Gašića sedištu NATO-a u Briselu gde su održani bilateralni susreti sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i učešće na sastanku Severno-atlantskog saveta. „Nedavno usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) između Republike Srbije i NATO-a predstavljaće okvir za dalje jačanje saradnje, kao i sredstvo za angažovanje u sveobuhvatnim reformskim procesima, bez uticaja na vojnu neutralnost Srbije. Posebno smo ukazali na značaj nesmanjenog prisustva snaga KFOR-a na KiM. Poseta je ostavila jasnu političku poruku da Srbija želi produbljivanje saradnje na obostranu korist, da ostaje na poziciji vojne neutralnosti i da ne namerava da postane član NATO-a. Ova pozicija Srbije se dobro razume i poštuje u NATO-u i državama članicama. Naglasiću, kao što je i generalni sekretar Stoltenberg rekao u nedavnoj izjavi, NATO uvažava specifičnost Srbije kao partnera i želi da unapređuje saradnju”, rekao je šef srpske diplomatije.

U okviru jačanja regionalne saradnje, zajedno sa ministarkom Zoranom Mihajlović ministar Dačić učestvovao je na ministarskom sastanku „Balkanske šestorke” – ZB6 pod nazivom „Unapređenje povezanosti i jaka glavna mreža” (“Improved Connectivity and a Strong Core Network”), koji se održao u Prištini, na kojoj je učestvovao i komesar Johanes Han.

Na poziv ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca i ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lejtner, ministar Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zajedno su učestvovali na konferenciji ministara inostranih i unutrašnjih poslova Evropske unije i ministara inostranih i unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana pod nazivom „Zajednička borba protiv dzihadizma” koja je bila održana u Beču. Teme skupa bile su aktuelna situacija u borbi protiv terorizma, potencijalna pretnja koju predstavljaju strani borci, kao i spektar mera koje mogu biti primenjene od strane EU i Zapadnog Balkana.

Kada je u pitanju srpsko predsedavanje OEBS-u, ministar je posebno istakao značaj donete odluke na Stalnom savetu OEBS-a 12. marta, o produženju mandata Specijalne posmatračke misije u Ukrajini na 12 meseci kao i o potencijalnom povećanju broja posmatrača na 1,000. Srbija je dobila pohvale za uspešno vođenje pregovora, baš kao što je bio slučaj i sa prethodnim pregovorima koje je vodila unutar OEBS-a, o usvajanju budzeta Organizacije.

Takođe, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, Dačić je 26. marta u Beogradu otvorio prvi skup koji je organizovala Srbija kao predsedavajuća – Konferenciju o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS.

Kao predsedavajući OEBS-u, ministar Dačić učestvovao je na sastanku ministara spoljnih poslova članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Dušanbeu. Sve države članice Organizacije Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti su istovremeno države učesnice OEBS. Tokom posete Tadzikistanu, šef srpske diplomatije sreo se sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova Republike Tadzikistan, kao i sa ministrima inostranih poslova Belorusije, Jermenije, Kirgistana i Kazahstana.

Kada su u pitanju aktivnostima ministarstva na multilateralnom planu Dačić je u martu imao sastanak i sa direktorkom Kancelarije za projektne usluge UN-a (UNOPS) Gretom Faremo i zahvalio na pomoći i posvećenosti u saniranju posledica prošlogodišnjih poplava. Ukupna vrednost projekata koje je u Srbiji od 2010. godine sproveo UNOPS iznosi oko 65 miliona evra. Preko UNOPS-a se realizuju projekti namenjeni sanaciji šteta od poplava u vrednosti od 25 miliona evra, a najveći donatori su IPA fondovi EU, Norveška, Kanada, Velika Britanija, Švajcarska i Francuska. Ovo je bila prva zvanična poseta direktorke UNOPS-a nekoj evropskoj zemlji od stupanja na dužnost.

Kada je reč o redovnim aktivnostima Ministarstva, na konferenciji je naglašeno da efekti primene Odluke o liberalizaciji viznog režima Vlade Republike Srbije o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih članica Evropske unije ili vizu SAD-a i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, članicama EU ili SAD, pokazuju da, po ovom osnovu, na mesečnom nivou ulazi oko 800 stranih državljana (za proteklih pet meseci primene ušlo je oko 4.000 lica), što se u najvećem broju slučajeva odnosi na poslovne ljude i turiste iz Kine, Indije, Azerbejdzana i država Bliskog istoka ( primenjuje se od 8. novembra 2014).

Na osnovu Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica, koja nezakonito borave na teritorijama država članica EU, a koji je potpisan 18. septembra 2007. godine u Briselu, Srbija je potpisala 18 protokola o sprovođenju sa članicama EU, čime je iskazala punu spremnost da se učestvuje u borbi protiv ilegalnih migracija. Po osnovu sporazuma o readmisiji sa EU, u periodu od januara do marta 2015. godine, DKP R. Srbije su izdala 1.200 putnih listova za vraćanje naših državljana u Republiku Srbiju. Prema izveštajima DKP Republike Srbije, sporazumi o readmisiji se sprovode bez teškoća i u skladu sa dinamikom članica EU.

Šef srpske diplomatije posebno se osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u Libiji, upozorivši da je ona pogoršana, uputivši ovom prilikom apel građanima Republike Srbije da izbegavaju odlaske u Libiju, a onima koji se već nalaze u Libiji rekao da Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje napuštanje te zemlje.

Kada je reč o mnogobrojnim posetama koje ministra očekuju u aprilu mesecu, Dačić je istakao da će 7. aprila učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske koji se održava u Budimpešti. Tema ovog skupa je energetsko snabdevanje i energetska bezbednost i ovaj skup predstavlja forum za razmenu mišljenja o ovoj važnoj temi koja postaje sve više aktuelna.

8. aprila u Beogradu ministar će održati konsultacije sa generalnim sekretarem OEBS-a Lambertom Zanijerom, šefom Specijalne posmatračke misije u Ukrajini ambasadorom Apakanom i njegovom ličnom predstavnicom u Trilateralnoj kontakt grupi ambasadorkom Taljavini.

Šef srpske diplomatije učestvovaće na 13. konferenciji UN o prevenciji kriminaliteta i krivičnom pravosuđu, koja se 12. i 13. aprila održava u Dohi.

Šef srpske diplomatije sastaće se ovog meseca i sa ministrom inostranih poslova Zambije koji će boraviti u poseti Republici Srbiji, od 14. do 16. aprila. Poseta ministra Zambije Srbiji je specifična, jer se radi o prvoj bilateralnoj poseti na ministarskom nivou nakon 25 godina.

Kao veoma bitnu bilateralnu posetu koja predstoji u ovom mesecu, ministar je naveo posetu ministra inostranih poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera.

Takođe, ministar Dačić najavio je da će Beograd u aprilu posetiti ministar spoljnih poslova Letonije, kao i da će 23. aprila učestvovati na ministarskom sastanku „Brdo procesa” na Brdu kod Kranja. Pored ministara spoljnih poslova učesnica „Brdo procesa” (Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Kosovo*), predviđeno je da sastanku prisustvuju i francuski ministar inostranih poslova Fabijus, kao i visoka predstavnica EU Mogerini i ministar inostranih poslova Nemačke Štajnmajer.

 

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju

Please follow and like us:

RSS BIDD

 • The Rising influence of Chinese Social Media 16th Jan 2019
  iir.cz image from article source: flickr.com People Can Say ‘No’: The Rising influence of Chinese Social Media It is worth noting that with the wider use of internet and social media, the social media and its users obtain stronger influence in China, both domestically and internationally. The Chinese social media users, especially the young generation […]
 • Metzgar paper published by USC Center on Public Diplomacy 16th Jan 2019
  mediaschool.indiana.edu Associate professor Emily Metzgar (Maggie Richards | The Media School) A paper by associate professor Emily Metzgar published by the USC Center on Public diplomacy [JB emphasis] analyzes the United States’ seven-decade history of government-sponsored international broadcasting.“Seventy Years of the Smith-Mundt Act and U.S. International Broadcasting: Back to the Future?” finds that while the […]
 • The ‘dark side’ of digital diplomacy: countering disinformation and propaganda 16th Jan 2019
  realinstitutoelcano.org image (not from article) from Corneliu Bjola | Head of the Oxford Digital Diplomacy Research Group (#DigDiploROx) | @CBjola Excerpt: Theme The ‘dark side’ of digital diplomacy, that is, the strategic use of digital technologies as tools to counter disinformation and propaganda by governments and non-state actors has exploded in the recent years thus […]
 • State Department’s Integrated Country Strategy for Greece published 16th Jan 2019
  E.Tsiliopoulos, newgreektv.com uncaptioned image from entry The State Department’s Integrated Country Strategy (ICS) for Greece recognizing the country’s position in the Eastern Mediterranean as being of key importance to US national security and energy priorities. Excerpt: Below is the full report: ... To combat attempts to destabilize the region, Mission Greece will support democratic institutions, […]
 • A Year in Review: Azerbaijan Optimizes Its Balanced Foreign Policy in 2018 16th Jan 2019
  Rahim Rahimov, jamestown.org, January 15, 2019 Image (not from article) fromExcerpt: Russia has pursued its own active official and public diplomacy [JB emphasis] with Azerbaijan. Bilateral relations seem to be warming significantly, with the two countries’ presidents having met six times in 2018, including two official reciprocal visits (see EDM September 18, October 24, 2018). […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Most Viewed Posts

 • Twitter Suspends Hamas Accounts (971)
  By ROBERT MACKEYLast Updated, Sunday, Jan. 19 | Several Twitter accounts used by the military wing of Hamas have been suspended by the social network in recent days, angering the Islamist militants and delighting Israel’s military. #Twitter has suspended the official account of #Hamas, a terrorist group that uses social media to threaten #Israel http://t.co/g1UxKc9fpf
 • Brain drain in Serbia today (272)
  How does the Serbian government cope with the problem of brain drain today? The latest OECD publication, SOPEMI 2014 shows that 39 thousand persons emigrated in 2012 from Serbia to OECD countries only. (At the beginning of the global economic and financial crisis, the emigration from Serbia to OECD countries amounted to 27,000 in 2008.)
 • Humanitarian Intervention: Advantages and Disadvantages in East Timor and Kosovo (265)
  Have There Been Occasions on Which the Advantages of Humanitarian Intervention Using Armed Force have Outweighed the Disadvantages? Humanitarian intervention can be defined as the attempts of a foreign state to prevent violations of human rights in another state, often through the use of armed force. The use of armed force to protect human rights,

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Please follow and like us:
Scroll Up

Enjoy this blog? Please spread the word :)