Prvi tviter prenos konferencije za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije

Prvi tviter prenos konferencije za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije

Mesečna konferencija ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, održana 03. aprila 2015. godine, po prvi put je uživo prenošena putem društvene mreže Twitter. Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju www.bidd.org.rs direktno je prenosila pitanja i odgovore sa ove konferencije putem kanala https://twitter.com/BIDDiplomacy @BIDDiplomacy. Intensive activity of minister #dacic during last month. pic.twitter.com/eNLV0zx1xn —

dacic konf za novinare

Mesečna konferencija ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, održana 03. aprila 2015. godine, po prvi put je uživo prenošena putem društvene mreže Twitter.

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju www.bidd.org.rs direktno je prenosila pitanja i odgovore sa ove konferencije putem kanala https://twitter.com/BIDDiplomacy @BIDDiplomacy.

Pronosimo nekoliko interesantnih poruka sa ove konferencije za novinare koja bi mogla da podstakne korišćenje digitalne diplomatije u radu savremenih srpskih diplomata. 

Značajan doprinos prvoj Tviter konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije dao je i ‘’ Spoljni poslovi Republike Srbije ‘’ https://twitter.com/SRBDiplomacy nezvaničan profil ministarstva koji veoma uspešno i ažurno prenosi informacije o srpskoj spoljnoj politici Srbije  na društvenim mrežama.

spoljni poslovi RS

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju nastaviće da prati i podržava aktivnosti ministarstva za spoljnu politiku Republike Srbije, kao nosioca buduće digitalne diplomatije Srbije.

[su_highlight]U nastavku možete pročitati kompletan izveštaj sa ove Konferencije za novinare.[/su_highlight]

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas u Ministarstvu spoljnih poslova redovnu mesečnu konferenciju za novinare, na kojoj je sumirao aktivnosti iz marta meseca i najavio predstojeće aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova u aprilu mesecu.

Ministar Dačić je, na samom početku izlaganja, istakao je da je Ministarstvo spoljnih poslova i tokom aprila meseca bilo posvećeno evrointegracijama Srbije i jačanju bilareralne i regionalne saradnje. Govoreći o prosesu evrointegracija, ministar se osvrnuo na posetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini Beogradu, 27. marta. Ona je tom prilikom konstatovala napredak u evropskim integracijama Srbije i izrazila očekivanje da će uskoro biti otvorena prva pregovaračka poglavlja. Takođe, Mogerini je afirmativno i ocenila ulogu Srbije u regionu, naročito na bilateralnom planu.

Šef srpske dipolomatije je tokom marta meseca učestvovao na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata za članstvo u Rigi, na kome su učestvovali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Kada je u pitanju poseta od regionalnog značaja, Dačić je istakao posetu Hrvatskoj gde je razgovarao sa najvišim zvaničnicima te zemlje, predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Zoranom Milanovićem, ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić, predsednikom Sabora Josipom Lekom, predstavnicima Srba u Hrvatskoj, predsednikom Srpskog nacionalnom vijeća Miloradom Pupovcem i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim gospodinom Porfirijem. U svim razgovorima sa hrvatskim zvaničnicima potvrđena je obostrana spremnost i dobra volja za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja, a razmatrana je mogućnost zajedničkog učešća u projektima od obostranog interesa za region, kao što je projekat prevencija od poplava. Tokom posete, jasno je istaknut stav Srbije da je unapređenje odnosa i saradnja sa Hrvatskom i rešavanje svih otvorenih pitanja od prioritetnog značaja za Srbiju i za stabilnost čitavog regiona. Kako je rekao ministar Dačić: „Mi smo naša pitanja podelili u 3 grupe: jedna su pitanja iz prošlosti, otvorena pitanja, i svesni smo da ona ne treba da opterećuju našu sadašnju i buduću saradnju. Sledeće dve grupe pitanja tiču se bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, kao i pitanja iz oblasti evropskih integracija, odnosno pitanja u eventualnim zajedničkim projektima, međusobne saradnje u oblasti infrastrukture, energetike i raznim drugim međusobnim relacijama koje su veoma značajne.”

Prethodnog meseca šef srpske diplomatije sastao se i sa ministrima spoljnih poslova Bugarske, Portugalije i Italije koji su posetili Beograd.

Poseban značaj imala je poseta ministra spoljnih poslova Dačića i ministra odbrane Bratislava Gašića sedištu NATO-a u Briselu gde su održani bilateralni susreti sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i učešće na sastanku Severno-atlantskog saveta. „Nedavno usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) između Republike Srbije i NATO-a predstavljaće okvir za dalje jačanje saradnje, kao i sredstvo za angažovanje u sveobuhvatnim reformskim procesima, bez uticaja na vojnu neutralnost Srbije. Posebno smo ukazali na značaj nesmanjenog prisustva snaga KFOR-a na KiM. Poseta je ostavila jasnu političku poruku da Srbija želi produbljivanje saradnje na obostranu korist, da ostaje na poziciji vojne neutralnosti i da ne namerava da postane član NATO-a. Ova pozicija Srbije se dobro razume i poštuje u NATO-u i državama članicama. Naglasiću, kao što je i generalni sekretar Stoltenberg rekao u nedavnoj izjavi, NATO uvažava specifičnost Srbije kao partnera i želi da unapređuje saradnju”, rekao je šef srpske diplomatije.

U okviru jačanja regionalne saradnje, zajedno sa ministarkom Zoranom Mihajlović ministar Dačić učestvovao je na ministarskom sastanku „Balkanske šestorke” – ZB6 pod nazivom „Unapređenje povezanosti i jaka glavna mreža” (“Improved Connectivity and a Strong Core Network”), koji se održao u Prištini, na kojoj je učestvovao i komesar Johanes Han.

Na poziv ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca i ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lejtner, ministar Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zajedno su učestvovali na konferenciji ministara inostranih i unutrašnjih poslova Evropske unije i ministara inostranih i unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana pod nazivom „Zajednička borba protiv dzihadizma” koja je bila održana u Beču. Teme skupa bile su aktuelna situacija u borbi protiv terorizma, potencijalna pretnja koju predstavljaju strani borci, kao i spektar mera koje mogu biti primenjene od strane EU i Zapadnog Balkana.

Kada je u pitanju srpsko predsedavanje OEBS-u, ministar je posebno istakao značaj donete odluke na Stalnom savetu OEBS-a 12. marta, o produženju mandata Specijalne posmatračke misije u Ukrajini na 12 meseci kao i o potencijalnom povećanju broja posmatrača na 1,000. Srbija je dobila pohvale za uspešno vođenje pregovora, baš kao što je bio slučaj i sa prethodnim pregovorima koje je vodila unutar OEBS-a, o usvajanju budzeta Organizacije.

Takođe, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, Dačić je 26. marta u Beogradu otvorio prvi skup koji je organizovala Srbija kao predsedavajuća – Konferenciju o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS.

Kao predsedavajući OEBS-u, ministar Dačić učestvovao je na sastanku ministara spoljnih poslova članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Dušanbeu. Sve države članice Organizacije Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti su istovremeno države učesnice OEBS. Tokom posete Tadzikistanu, šef srpske diplomatije sreo se sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova Republike Tadzikistan, kao i sa ministrima inostranih poslova Belorusije, Jermenije, Kirgistana i Kazahstana.

Kada su u pitanju aktivnostima ministarstva na multilateralnom planu Dačić je u martu imao sastanak i sa direktorkom Kancelarije za projektne usluge UN-a (UNOPS) Gretom Faremo i zahvalio na pomoći i posvećenosti u saniranju posledica prošlogodišnjih poplava. Ukupna vrednost projekata koje je u Srbiji od 2010. godine sproveo UNOPS iznosi oko 65 miliona evra. Preko UNOPS-a se realizuju projekti namenjeni sanaciji šteta od poplava u vrednosti od 25 miliona evra, a najveći donatori su IPA fondovi EU, Norveška, Kanada, Velika Britanija, Švajcarska i Francuska. Ovo je bila prva zvanična poseta direktorke UNOPS-a nekoj evropskoj zemlji od stupanja na dužnost.

Kada je reč o redovnim aktivnostima Ministarstva, na konferenciji je naglašeno da efekti primene Odluke o liberalizaciji viznog režima Vlade Republike Srbije o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih članica Evropske unije ili vizu SAD-a i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, članicama EU ili SAD, pokazuju da, po ovom osnovu, na mesečnom nivou ulazi oko 800 stranih državljana (za proteklih pet meseci primene ušlo je oko 4.000 lica), što se u najvećem broju slučajeva odnosi na poslovne ljude i turiste iz Kine, Indije, Azerbejdzana i država Bliskog istoka ( primenjuje se od 8. novembra 2014).

Na osnovu Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica, koja nezakonito borave na teritorijama država članica EU, a koji je potpisan 18. septembra 2007. godine u Briselu, Srbija je potpisala 18 protokola o sprovođenju sa članicama EU, čime je iskazala punu spremnost da se učestvuje u borbi protiv ilegalnih migracija. Po osnovu sporazuma o readmisiji sa EU, u periodu od januara do marta 2015. godine, DKP R. Srbije su izdala 1.200 putnih listova za vraćanje naših državljana u Republiku Srbiju. Prema izveštajima DKP Republike Srbije, sporazumi o readmisiji se sprovode bez teškoća i u skladu sa dinamikom članica EU.

Šef srpske diplomatije posebno se osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u Libiji, upozorivši da je ona pogoršana, uputivši ovom prilikom apel građanima Republike Srbije da izbegavaju odlaske u Libiju, a onima koji se već nalaze u Libiji rekao da Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje napuštanje te zemlje.

Kada je reč o mnogobrojnim posetama koje ministra očekuju u aprilu mesecu, Dačić je istakao da će 7. aprila učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske koji se održava u Budimpešti. Tema ovog skupa je energetsko snabdevanje i energetska bezbednost i ovaj skup predstavlja forum za razmenu mišljenja o ovoj važnoj temi koja postaje sve više aktuelna.

8. aprila u Beogradu ministar će održati konsultacije sa generalnim sekretarem OEBS-a Lambertom Zanijerom, šefom Specijalne posmatračke misije u Ukrajini ambasadorom Apakanom i njegovom ličnom predstavnicom u Trilateralnoj kontakt grupi ambasadorkom Taljavini.

Šef srpske diplomatije učestvovaće na 13. konferenciji UN o prevenciji kriminaliteta i krivičnom pravosuđu, koja se 12. i 13. aprila održava u Dohi.

Šef srpske diplomatije sastaće se ovog meseca i sa ministrom inostranih poslova Zambije koji će boraviti u poseti Republici Srbiji, od 14. do 16. aprila. Poseta ministra Zambije Srbiji je specifična, jer se radi o prvoj bilateralnoj poseti na ministarskom nivou nakon 25 godina.

Kao veoma bitnu bilateralnu posetu koja predstoji u ovom mesecu, ministar je naveo posetu ministra inostranih poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera.

Takođe, ministar Dačić najavio je da će Beograd u aprilu posetiti ministar spoljnih poslova Letonije, kao i da će 23. aprila učestvovati na ministarskom sastanku „Brdo procesa” na Brdu kod Kranja. Pored ministara spoljnih poslova učesnica „Brdo procesa” (Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Kosovo*), predviđeno je da sastanku prisustvuju i francuski ministar inostranih poslova Fabijus, kao i visoka predstavnica EU Mogerini i ministar inostranih poslova Nemačke Štajnmajer.

 

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju

Please follow and like us:

Diplo Portal Belgrade

A l’occasion de la venue de l’auteur Emmanuel Gras au Festival du film d’auteur, nous vous invitons [...]

Dana 15. novembra Ambasada Republike Poljske u Beogradu obeležila je 100. godišnjicu ponovnog stican [...]

preuzmi (8 MB, mp3, audio/mpeg, 320kbps, 44,1kHz) Article source: http://euinfo.rs/radio-vesti-eu-in [...]

Ambasador Francuske, gospodin Frederik Mondoloni je otvorio 9. novembra u 11 časova Međunarodnu godi [...]

RSS BIDD

 • John H. Brown 18/11/2018
  A Princeton PhD, was a U.S. diplomat for over 20 years, mostly in Central/Eastern Europe, and was promoted to the Senior Foreign Service in 1997. After leaving the State Department to express opposition to the planned invasion of Iraq, he was privileged to have give-and-take conversations (officially called “courses”) with Georgetown University students pertaining to
 • Russia, North Korea discuss bolstering youth exchange programs – official 18/11/2018
  tass.com image (not from article) from According to the head of the Federal Agency for Youth Affairs Alexander Bugayev, they were interrupted due to some reasons PYONGYANG, November 18. /TASS/. Russia and North Korea are considering plans of stepping up cooperation to organize youth exchange programs, Head of the Federal Agency for Youth Affairs Alexander […]
 • Qatar elected as new president of Global Public Diplomacy Network 18/11/2018
  Joseph Varghese, gulf-times.com *The organisation’s 5th General Assembly gathers its members at Katara to discuss various topics and future projectsMembers of the Global Public Diplomacy [JB emphasis] Network (GPDNet) have unanimously elected Qatar as the next president of the organisation during the start of its fifth General Assembly at Katara – the Cultural Village on […]
 • The Encyclopedia of Diplomacy 18/11/2018
    Description The Encyclopedia of Diplomacy is a complete and authoritative 4-volume compendium of the most important events, people and terms associated with diplomacy and international relations from ancient times to the present, from a global perspective. An invaluable resource for anyone interested in diplomacy, its history and the relations between states Includes newer areas
 • Ambassadors of Music 18/11/2018
  Nourhan Magdi, Egypt Today, Sat, Nov. 17, 2018 Karkade’ Mohamed Abuzekry (L), Dina el-Wedidi and Youssra el-Hawary were nominated and selected for the fourth edition of the cultural exchange program Center Stage - Photos taken by Nourhan Magdi/Egypt Today Ambassadors of MusicBy: Nourhan Magdi Sat, Nov. 17, 2018 CAIRO - 17 November 2018: Knowing that […]
Please follow and like us:

Enjoy this blog? Please spread the word :)