Vučić najpominjanija ličnost na Tviteru

  • 7th April 2015
  • 536 Views
Vučić najpominjanija ličnost na Tviteru

pravi-nalog

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najpominjanija je ličnost na Tviteru u Srbiji, pokazali su rezultati prvog tviter-istraživanja online reputacije premijera i političkog diskursa tviteraša u odnosu prema Aleksandru Vučiću.

[su_pullquote]Kako se navodi, istraživanje pominjanja ključne reči Vučić i Vucic , kao i hashtagova #Vučić i #Vucic , na Tviteru, u periodu od 6. februara do 6. marta 2015. godine pokazalo je da je odnos prema Aleksandru Vučiću na Tviteru pretežno negativan.[/su_pullquote]
“U 92 odsto pominjanja na Tviteru odnos prema Vučiiću je negativan, dok mediji o Vučiću izveštavaju u istom tom procentu ali pozitivno”, navode u Centru za nove medije LIBER koje je sprovelo ovo istraživanje.

[su_quote]Analizom je utvrđeno da je preovlađujući govor podrške Aleksandru Vučiću uglavnom govorni čin tvrdnje, a da se podrška svaki četvrti put izražava obračunom sa neistomišljenicima.[/su_quote]

Istraživanje pokazuje da je preovlađujući govor oponiranja Vučiću takođe tvrdnja i to u više od polovine tvitova, a po načinu iskazivanja preovladava ironija i sarkazam.

vucic i tviter

Dubljom analizom diskursa, utvrđena je direktna kauzalnost vrste javnog govora premijera i vrste govora tviteraške javnosti.

Istraživanje je pokazalo da na Tviteru postoji visok nivo političkog nezadovoljstva obe grupe. “Negativna” grupa ga iskazuje u 100 odsto svojih tvitova, a “pozitivna” grupa svoju podršku premijeru iskazuje političkim nezadovoljstvom prema oponentima u čak polovini slučajeva.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 4.758 jedinstvenih profila koji su objavili 9.553 tvitova koji sadrže ključnu reč Vučić. Uzorak je nastao agregacijom tvitova koji sadrže ključnu reč, bez svesti korisnika da su takvi tvitovi obrađivani.

Kompletni rezultati istraživanja mogu se videti ovde.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

RSS BIDD

  • Digitale Diplomatie: Europäisches Netzwerk startet 15th February 2020
    Weil inzwischen viele europäische Staaten Diplomaten damit beauftragten, die digitale Transformation auch außenpolitisch zu gestalten, soll auf europäischer Ebene jetzt ein Netzwerk eingesetzt werden. Seit 2018 hat Deutschland einen Digitalbotschafter im Auswärtigen Amt. Er soll Deutschlands Interessen in den Digital-Hubs der Welt vertreten, die digitale Transformation im Auswärtigen Amt selbst vorantreiben und Deutschland in wichtigen […]
  • Da, nestaju vam pratioci na Tviteru, ali to (možda) nije zato što ste dosadni 31st January 2020
    Tviteraši su ponovo počeli da se žale da gube pratioce. Ako ste na Tviteru i primetili ste da se broj vaših followera smanjuje, po svoj prilici ne umišljate, to se s vremena na vreme zaista dešava kad god Tviter zapne, pa pooštri politiku ili reši da ukloni lažne ili neaktivne naloge. Osipanje pratilaca je u […]

RSS Diplo Portal Belgrade

Catalog of Destroyed and Desecrated Churches in Kosovo ( VIDEO )

How Belgrade based diplomats use Digital Diplomacy and Internet 2016

Diplo Portal Belgrade

Scroll Up